Hlavní obsah

Některé ski areály už v sezoně neotevřou. Provoz se jim nevyplatí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Pexels.com

Ilustrační foto.

Reklama

Provozovatelé lyžařských areálů jsou zklamaní, že nemohou od pondělí spustit vleky. Doufali, že vláda zmírní restriktivní opatření. Některé menší areály tak v sezoně kvůli koronaviru možná ani neotevřou.

Článek

Ve chvíli, kdy bylo na otevření lyžařských areálů vše připraveno, přišla další změna. Na požadavek hejtmanů byl nouzový stav prodloužen o další dva týdny a střediska zase zůstala zavřená, stejně jako ostatní složky české ekonomiky.

Pro některé z provozovatelů lyžařských center to mohla být vůbec poslední šance na otevření v letošní sezoně.

„Jsme zklamaní, vláda slibovala, že budeme první segment, který se alespoň částečně uvolní,“ sdělil pro Seznam Zprávy šéf Asociace horských středisek (AHS) Libor Knot.

Lyžařské areály jsou podle jeho informací doslova na pokraji likvidity. „Vím o případech, kde provozovatelé nemají aktuálně peníze na zaplacení elektřiny a podobných nákladů. Poslední tržby evidovali v únoru loňského roku, a tudíž možnost nového otevření, která se naskytla o posledním víkendu, byla pro mnoho z nich šance na přežití,“ popisuje Knot za asociaci.

Smysluplnou variantou by podle něj bylo otevření ještě před nadcházejícím víkendem. Tržby by pomohly alespoň s částečnou úhradou některých závazků.

Lyžařská sezona pomalu končí

Lyžařský segment má totiž o jednu významnou překážku víc, než je vývoj pandemie koronaviru. Rozhodující je totiž také počasí. Po uplynutí dalších čtrnácti dnů, na které je nouzový stav naplánován, bude z ekonomického hlediska pro většinu areálů otvírat nesmyslné. Lyžařů totiž od začátku března podle asociace každoročně výrazně ubývá, a samotné zasněžování a umělé udržování sjezdovek by se tak vyšplhalo výš než reálné tržby v době otevření. „Čekám, že v průběhu března by případně bylo schopných otevřít přibližně pět větších areálů,“ upřesnil Libor Knot pro Seznam Zprávy.

To, že se konec letošní lyžařské sezony opravdu blíží, potvrzují i slova provozovatele areálu v Karolince na Vsetínsku v Beskydech Jana Dudka. „S pokračujícím datem bude stále finančně náročnější sjezdovky udržovat v dobrém stavu. Myslím, že to nebudeme jen my, ale i velká většina dalších areálů, které do takového rizika nebudou moci jít. Čas na smysluplné lyžování mizí. V příznivém počasí existuje možnost, že v březnu ještě na týden otevřeme, o plnohodnotné sezoně už se ale mluvit určitě nedá.“

Skiareály mohly v nové zimní sezoně zatím fungovat jen mezi 18. a 26. prosincem. Sedačkovné, tedy náhrada za zastavené vleky a lanovky, sice skicentrům pomůže, ale celý provoz jim to nezaplatí.

„Kompenzace, které stát provozovatelům horských středisek vyplácí, je zhruba čtyřikrát méně než jejich průměrná tržba. To znamená, že čtyři dny zavření rovná se jeden den tržeb. Tento poměr rezonuje v každém středisku jinak, podle délky jejich sezony. Pokud nebude dostatečný čas na otevření a získání zpět části tržeb, je pro některé provozovatele výhodnější zůstat jen u státních kompenzací,“ podotkl Knot.

Střediska potřebují správné načasování a plán

V souvislosti s vládními kompenzacemi a možným koncem nouzového stavu začátkem března je ale zásadní plánovat. Pro ski areály, které jsou připravené fungovat i po začátku března, jako je například Monínec, je totiž naprosto zásadní načasování.

„V případě zrušení nouzového stavu ztrácíme automaticky nárok na vládní kompenzace. Pokud by k tomu v příštích dnech nakonec došlo, budeme se snažit provoz obnovit co nejrychleji, abychom mohli tržbami plynule navázat na vládní kompenzace,“ vysvětluje Radek Polák, tiskový mluvčí areálu Monínec. Vlastní tržby jsou pro nás samozřejmě výrazně výhodnější. Vládní kompenzace spíše pomáhají areálům přežít, ne však z dlouhodobého hlediska,” dodal.

Podle Radka Poláka se aktuální ztráta ski areálu Monínec za letošní sezonu pohybuje mezi 15 až 20 miliony korun.

Reklama

Doporučované