Hlavní obsah

Konflikt sílí. „Držte se dál od skladů a skryjte se.“ Ale v Gaze není kam

Foto: Profimedia.cz

Palestinci ve městě Beit Lahia pozorují škody po dalším izraelském útoku.

Reklama

Desítky obětí, stovky zraněných, taková je bilance eskalace izraelsko-palestinského konfliktu v posledních dnech. Vzájemnými intenzivními útoky trpí především traumatizované děti.

Článek

Nevládní organizace na ochranu dětí Defence for Children International obvinila Izrael z „ignorování mezinárodního práva, využití výbušných zbraní a útoků na hustě osídlené civilní oblasti v Pásmu Gazy“ v probíhajícím izraelsko-palestinském konfliktu. Její programový ředitel pro Al-Džazíru uvedl, že palestinské děti a jejich rodiny, které se snaží před nálety schovat do bezpečí, „nemají na území Gazy místo, kde by se mohly bezpečně ukrýt“.

„Děti v Gaze stále častěji čelí náporu opakovaných vojenských útoků ze strany Izraele a humanitární krizi způsobené v důsledku politiky Izraele,“ dodal.

K dodržování mezinárodního práva na obou frontách, do kterého patří i neútočení na civilisty, vyzývá i humanitární organizace Červený kříž. „Žádáme obě strany konfliktu, aby dodržovaly a přičinily se k umírnění situace, ve které se teď nacházíme ,“ řekl předseda výboru pro Gazu Ignacio Casares Garcia. Dění v regionu ale ukazuje jinou realitu.

Traumatickým zážitkům čelí především děti, informuje dále Al-Džazíra. „Ve spánku, když bdí, děti v Gaze neustále slyší výbuchy a exploze, což jim pochopitelně způsobuje psychické problémy,“ přibližuje situaci reportér Safwat al-Kahlout.

Jenže neustálým ostřelováním palestinskými raketami a schováváním se do krytů trpí i děti na druhé straně barikády. Jak situaci zvládají děti v Izraeli, popsala v exkluzivním rozhovoru pro Seznam Zprávy žena jménem Liat z Tel Avivu.

Bezútěšnou situaci popisuje pro britský The Guardian i matka čtyř dětí Samah Haboubová. Ta na vlastní kůži zažila raketový nálet na vedlejší budovu od místa, kde bydlí. Popisuje „hororovou chvilku“, kdy ona a její čtyři děti ve věku od tří do čtrnácti let prchaly s dalšími obyvateli v zoufalství z domu. Dodává, že mnoho lidí křičelo a plakalo. „V Gaze není skoro žádné bezpečné místo, kam se schovat,“ říká.

Izrael nicméně uvádí, že palestinské civilisty před možnými a plánovanými útoky informuje. Instrukce se pro obyvatele Pásma Gazy objevily například na Twitteru Izraelských obranných sil (IDF). Tam mimo jiné přidávají informace o průběhu útoků, postupu Hamásu či dosažených úspěších. „Obyvatelům Gazy, IDF se chystá zacílit sklady se zbraněmi… Zůstaňte od těchto míst dál a schovejte se do bezpečí,“ píše se v postu.

Jinou zkušenost má například Palestinec Saeed Al-Khali z města Tal-al-Hawal. Ten pro The Guardian uvedl, že byl zraněn a následně i hospitalizován s poraněními po útoku na obytný dům s civilisty v jehož blízkosti s manželkou bydlí. „Připravovali jsme se na oslavu Eid (konec ramadánu), ale žádný Eid neexistuje, jen hrůza ve městě a spousta krve, “ dodává.

Podobnou zkušenost líčí i Yousef al Hammash z města Beit Lahiya. Ten musel z domova se svou manželkou a tříletou dcerou uprchnout v úterý poté, co bytový dům, ve kterém bydlel, zasáhla raketa vypuštěná z dronu. „Mysleli jsme, že dron byl jen varováním před větším náletem, a proto jakmile jsme mohli, odjeli jsme. Moje dcera neustále plakala. Nechápe, co se děje. Řekli jsme jí, že to byl jen velký ohňostroj,“ říká.

Oproti Izraeli, kde jsou protiraketové kryty běžnou součástí vybavení domů a Izraelci jsou trénováni, jak se v podobných situacích chovat, je realita v Gaze jiná. Běžnou výbavou domů kryty nejsou a podobně chybějí i pouliční sirény, aby před nebezpečím varovaly, píše britská BBC.

Od začátku eskalace konfliktu zemřelo na straně Palestinců 69 lidí včetně 17 dětí. Zraněných je 388 osob, téměř třetinu tvoří děti a mladiství. Sedm mrtvých hlásí Izrael, mezi nimi i jedno dítě.

Oprava: V původní verzi textu jsme chybně uvedli, že izraelské rakety míří na obchody se zbraněmi, ve skutečnosti jde o sklady zbraní. Za chybu se omlouváme.

Reklama

Doporučované