Hlavní obsah

Němci chystají prodloužení lockdownu, i když čísla klesají. Poláci naopak

Foto: Profimedia.cz

Zasněžené židle zahrádky restaurace v německém Hannoveru (ilustrační foto).

Reklama

V Německu poprvé po několika měsících zaznamenali za den méně než 5000 nakažených koronavirem. Čísla ale klesají pomaleji, než se čekalo a lockdown tak zřejmě bude pokračovat i po Valentýnu.

Článek

Po třech měsících Německo poprvé hlásí méně než 75 nových případů nákazy na 100 000 obyvatel za sedmidenní období. Maximální hodnotu země zaznamenala 22. prosince: téměř 198 případů na 100 tisíc obyvatel, teď je to „jen“ 72,8. Pro rozvolňování lockdownu se ale předem stanovilo kritérium poklesu počtu případů na 50.

Dvakrát méně přírůstků než v Česku

Počty nových případů nákazy v Německu v posledních týdnech klesají a v pondělí laboratoře odhalily 3379 nových infekcí. Pro srovnání: v Česku se během pondělí přišlo na 7663 nových případů.

Přísná koronavirová omezení, která v zemi platí už od prosince, mají trvat do 14. února. Na středečním jednání kancléřky s šéfy zemských vlád se ale pravděpodobně rozhodne o prodloužení lockdownu až do konce měsíce. Jako reálnou možnost to vidí ARD i RND.

Pro prodloužení je například bavorský ministr zdravotnictví Klaus Holetschek z CSU. „Nikdo z podnikatelů si nepřeje, abychom zítra otevřeli a pozítří znovu zavřeli,“ řekl politik pro ARD. Upozornil na nejistotu spojenou s šířením mutací koronaviru a také na to, že se nákaza dál pohybuje nad číslem, které se stanovilo jako hranice pro postupné otevírání ekonomiky.

Mutací je šest procent

Podle dat Institutu Roberta Kocha na konci minulého týdne tvořila mutace B.1.1.7, která byla poprvé objevena ve Velké Británii, téměř šest procent z nových případů infekce. Nakažlivější verzi koronaviru odhalily testy už ve 13 ze 16 spolkových zemí.

I z toho důvodu podporuje pokračování lockdownu spolkový ministr zdravotnictví Jens Spahn z CDU. „Vím, že by každý chtěl vidět nějaký plán rozepsaný na šest nebo dvanáct měsíců. Ale to není možné. Virus je příliš dynamický. Situace se rychle mění,“ cituje Spahna Deutsche Welle.

Politici ale nejsou v názorech jednotní a rozdíly se projevují mezi decentralizovanými vládami 16 spolkových zemí. Právě regionální vlády jsou od začátku pandemie ty, které stanovují vlastní pravidla. Pro prodloužení lockdownu se vyslovili premiéři Dolního Saska, Sárska a starosta Hamburku. Berlínský starosta žádá, aby na spolkové úrovni vznikl rámcový plán uvolňování a „lidem se tak dala perspektiva“. Předvídatelnost od vlády očekává i opoziční FDP.

Německá média se shodují na tom, že kancléřka Merkelová chce ve středu představit plán pro fungování školství a mluví se také o možné výjimce pro kadeřnictví. Podle serveru Business Insider ale případné březnové rozvolňování nebude řízené centrálně, ale v každé spolkové zemi zvlášť.

Poláci otevírají hotely i kina

Jiný postup už minulý týden zvolilo Polsko. Vláda od pátku umožní otevření hotelů, kin, divadel i operních scén. Všechna zařízení mohou využít svoji kapacitu na 50 procent, povinné jsou roušky a platí zákaz konzumace potravin a nápojů. Otevřou se také venkovní sportoviště a bazény. Restaurace a vnitřní sportoviště zůstávají uzavřeny. Už minulý týden otevřely své brány muzea a galerie. Lockdown v zemi platil od konce prosince.

Vláda tak ustoupila rostoucímu tlaku podnikatelů i části společnosti jen částečně. V Polsku totiž vzniklo několik „rebelujících“ iniciativ a některé restaurace se navzdory hrozbě sankcí otevřely. Premiér Mateusz Morawiecki minulý pátek označil současnou situaci za „křehkou stabilizaci“.

Ministerstvo zdravotnictví v pátek oznámilo 6053 nových nakažených a za pondělí byla čísla ještě nižší: 4029. V souvislosti s rozvolňováním a vývojem epidemie se ale v zemi příliš nehovoří o možném nebezpečí, které představují nakažlivější mutace koronaviru.

Úřady v pondělí uvedly, že bylo v Polsku dosud odhaleno jen osm případů tvz. britské mutace. Podle šéfa vládního Centra strategických analýz Norberta Maliszewského ale mutace B.1.1.7 tvoří v Polsku kolem pěti procent všech případů. Číslo je tedy zhruba stejně vysoké jako v Německu. Expertní tým zkoumající nové mutace koronaviru ale v Polsku teprve vzniká.

Ministr zdravotnictví Adam Niedzielski v rozhovoru pro Deník Gazeta Prawna uvedl, že zdravotnictví by přestalo zvládat situaci při náporu nad 30 000 nakažených lidí denně. Pokud denní nárůsty opět překročí hranici 10 000, sáhne Niedzielski znovu k přísnějším opatřením.

Reklama

Doporučované