Hlavní obsah

Z laboratoře neutekl. První poznatky z pátrání po původu koronaviru

Foto: Profimedia.cz

Šéf týmu WHO Peter Ben Embarek na úterní tiskové konferenci.

Reklama

Expertům z Číny a Světové zdravotnické organizace (WHO) se zatím nepodařilo odhalit původ nového typu koronaviru, jenž způsobil nynější pandemii nemoci covidu-19. Zavrhli však hypotézu, podle které měl vir uniknout z laboratoře.

Článek

Vybraní odborníci WHO v uplynulých dnech pátrali po původu viru SARS-CoV-2 v čínském městě Wu-chan, kde byla nákaza koncem roku 2019 zaznamenána poprvé. Šéf týmu Peter Ben Embarek na úterní tiskové konferenci uvedl, že podle dosavadních zjištění je virus zřejmě přírodního původu a jeho hostitelem mohli být netopýři. Že by virus unikl z laboratoře, je podle experta na viry vysoce nepravděpodobné. Za danou hypotézou si stál například bývalý americký prezident Donald Trump.

Dosavadní pátrání týmu údajně dramaticky nezměnilo představu, se kterou do Wu-chanu jeho členové odjeli, přidalo však k ní důležité podrobnosti, píše britský list The Guardian. Prozatím se odborníci vyslaní Světovou zdravotnickou organizací prý zaměřili na čtyři hlavní hypotézy.

Na člověka se koronavirus zřejmě přenesl přes mezihostitele. Čínští odborníci již před rokem mluvili o možnosti, že se nový typ koronaviru dostal k člověku z netopýrů přes luskouny. Chránění luskouni se loví pro maso, které se v zemích jako Čína považuje za delikatesu, a kvůli šupinám, jež se v tradiční čínské medicíně používají k léčbě mnoha nemocí, od rakoviny až po artritidu.

„Naše počáteční zjištění naznačují, že přenesení prostřednictvím zprostředkovávajícího hostitelského druhu je tou nejpravděpodobnější cestou. Ta bude nyní vyžadovat více studií a konkrétněji cílený výzkum,“ uvedl v tomto ohledu Embarek.

Netopýry a luskouny zmínil podle agentury Reuters na úterní tiskové konferenci i vysoký představitel čínské národní zdravotnické komise (NHC) Liang Wan-nien, prokázat je jako původce nákazy se ale podle něj zatím nepovedlo. Liang uvedl, že experti při pátrání po původu viru kromě jiného odebrali vzorky z čínských jeskyní obývaných netopýry, nový typ koronaviru tam ale nenašli.

„Fakt, že se virem SARS-CoV-2 snadno nakazí také norci a kočky, naznačuje, že rezervoárem mohou být i další živočichové. Dosavadní výzkum je ale nyní nedostatečný,“ podotkl Liang. Embarek uvedl, že odborníci se nyní budou více věnovat několika dalším hypotézám, tou o úniku viru z wuchanského virologického ústavu už se podle něj nebude nutné dál zaobírat.

Jak se virus dostal na tržiště, není jasné

Podle Lianga se mohl virus, který způsobuje covid-19, šířit nejprve v jiných regionech, než byl v prosinci 2019 zaznamenán ve Wu-chanu. Zároveň potvrdil, že jedním z ohnisek infekce ve Wu-chanu bylo tržiště, nákaza se ale podle něj vyskytovala i v jiných částech města. Jak se virus na tržiště dostal, však dosud nejsou ani zahraniční, ani čínští vědci schopni určit.

Viroložka Marion Koopmansová také informovala o testování zvířat z tržiště, které bylo provedeno. Na trhu s mořskými plody tým neodhalil žádný pozitivní výsledek, během rozsáhlejšího testování však zaregistroval určitou citlivost v případě králíků. Podle Lianga bylo v Číně od roku 2019 otestováno několik tisíc různých zvířat, a to domácích i divokých, všechna však měla testy negativní.

Čína se snaží vyhnout obviněním, že objev nového typu koronaviru zpočátku tajila a dopustila se rozšíření nákazy. Vládnoucí čínská komunistická strana tvrdí, že virus pochází ze zahraničí, například z dovezených mořských plodů. Šéf týmu WHO v Číně tuto hypotézu zatím nevyloučil.

S příjezdem mezinárodního týmu odborníků do Číny byly ze začátku problémy; misi nebyla včas vydána všechna potřebná povolení. Experti nakonec do čínského města dorazili v polovině ledna, kde ještě před začátkem pátrání podstoupili povinnou karanténu. Dosavadní výsledky tým přinesl po přibližně dvou týdnech práce.

S koronavirem již ve světě zemřelo přes 2,3 milionu lidí, více než 100 milionů testů se vrátilo pozitivních a téměř 60 milionů lidí se z nemoci dokázalo vyléčit. Trojici nejhůře zasažených států podle statistik Univerzity Johnse Hopkinse tvoří Spojené státy, Indie a Brazílie.

Reklama

Doporučované