Hlavní obsah

Němci kvůli Česku zakládají alianci, Durynsko posílá vakcíny z nouzových zásob

Foto: Profimedia.cz

Premiér Bavorska Markus Söder a Saska Michael Kretschmer na snímku z loňského října.

Reklama

Tři německé spolkové země posílají do Česka 15 000 dávek vakcíny proti koronaviru. Na pomoci se podílí i malé Durynsko, které pošle vakcínu z nouzových zásob. Premiéři Saska a Bavorska kvůli ČR zakládají proticovidovou alianci.

Článek

Po pěti tisících dávek vakcíny AstraZeneca proti nemoci covid-19 mají už během pondělí dostat tři okresy Karlovarského kraje: Cheb, Sokolov a Karlovy Vary. Právě region na severozápadě Čech patří k těm nejvíce zasaženým třetí vlnou pandemie v Česku.

„Mám informaci, že dnes by měly být distribuovány. Pro nás je to výborná zpráva, protože o to rychleji můžeme zapojit praktické lékaře do očkování a tahle dodávka nám i urychlí postup očkování všech dnes otevřených skupin, včetně pedagogů,“ řekl v pondělí na Radiožurnálu karlovarský hejtman Petr Kulhánek z Karlovarské občanské alternativy (KOA).

Sasko-bavorská aliance proti covidu-19

O dodávce pro Česko informoval v neděli saský premiér Michael Kretschmer z CDU. „Položili jsme si otázku, zda počkat, než nás požádají, nebo se sami zeptat. Tak jsme se zeptali,“ dovysvětlil v pondělí na společné tiskové konferenci se svým bavorským kolegou Markusem Söderem z CSU. Oba premiéři si slibují, že pomoc silně zasaženému Česku pomůže zlepšit situaci i v německých příhraničních oblastech.

Sasko-bavorské sousedství s Českem hraje roli i ve vzniku „protikoronavirové aliance“, kterou v pondělí představili premiéři obou spolkových zemí. Jejich desetibodový plán spolupráce počítá například s intenzivnějším testováním v příhraničí s Českem. Söder pošle do nejvíce zasažených okresů i více vakcín, Kretschmer zase chce v saských hotspotech nákazy umožnit očkování všem obyvatelům nad 18 let.

Vakcíny, testy i lůžka

Česku chce Bavorsko se Saskem kromě vakcín poskytnout i rychlotesty. Söder v pondělí zopakoval i nabídku nemocničních lůžek pro pacienty s covidem-19. „Aby mohlo srdce fungovat, srdce, které má tři komory, a to Bavorsko, Sasko a Česko, musíme pomoci českým partnerům. Nabízíme lůžka, nemocniční lůžka, zadruhé chceme společně dodat Čechům rychlotesty a také očkování,“ řekl v pondělí bavorský premiér.

Společně se Saskem a Bavorskem pomůže Česku i menší spolková země Durynsko. Podle tamní ministryně zdravotnictví Heike Wernerové (Die Linke) země pošle několik tisíc dávek vakcíny AstraZeneca ze svých bezpečnostních rezerv určených pro případ výpadku dodávek očkovací látky. Podle levicového politika nemá pomoc v tragédii, které Česko čelí, „žádnou alternativu“.

Dosud obdrželo dvoumilionové Durynsko kolem 38 tisíc vakcín AstraZeneky a do pátku jich využilo 3 500. Zájem o očkování touto vakcínou výrazně vzrostl o víkendu, kdy se ve středoněmeckém státě začalo s očkováním učitelů a pracovníků ve školství. Plných bylo všech 5 000 termínů a ve dvacetitisícovém městě Apolda se v neděli před očkovacím centrem dokonce stály fronty. Podobně velký zájem registrovalo i Sasko.

V Německu platí současný prodlužovaný lockdown až do 7. března. O další podobě opatření a případném rozvolňování bude kancléřka Angela Merkelová z CDU jednat s premiéry spolkových zemí ve středu. Právě ti totiž o pravidlech v 16 státech rozhodují.

Už od pondělí se otevřely kadeřnické salony, které byly mimo provoz od poloviny prosince. Důvodem je jejich význam pro osobní hygienu. Některá kadeřnictví otevřela hned o půlnoci z neděle na pondělí. V některých spolkových zemích začínají fungovat i květinové trhy, květinářství, pedikérské salony a autoškoly.

Reklama

Doporučované