Hlavní obsah

Němci se bojí nakažlivějších mutací. Vymýšlejí úplně nový druh lockdownu

Foto: Profimedia.cz

Spolková kancléřka Angela Merkelová u rychlovlaku ICE na berlínském hlavním nádraží. Ilustrační foto.

Reklama

Angela Merkelová v úterý jedná se zemskými premiéry o dalším zpřísnění koronavirových opatření. Ta by mohla obsahovat i povinnost pasažérů ve vlacích mlčet. Spolková kancléřka chce lockdown v Německu prodloužit až do 15. února.

Článek

Více lidí povinně v home office režimu, méně cestujících v MHD a nošení „zdravotnických roušek“ v obchodech. To jsou pilíře návrhu nového balíčku opatření, z něhož citují deníky Bild, Die Welt i další německá média. Jedním z důvodů pro další zpřísnění pravidel má být strach z nových, rychle se šířících mutací koronaviru.

Konečnou podobu nového režimu u našich západních sousedů má doladit další z řady schůzek spolkové kancléřky se zemskými premiéry. O uvolňování lockdownu nemůže být podle aktuálních čísel nakažených ani podle nastavení předních německých politiků vůbec řeč. Spekulovalo se dokonce o možnosti omezení průmyslové výroby. Tento drastický krok ale ve finálním návrhu nefiguruje.

Berlínský starosta Michael Müller a ministerský předseda Bádenska-Württemberska Winfried Kretschmann jdou na jednání s kancléřkou Angelou Merkelovou s návrhem maximálně rozšířit a usnadnit možnost práce na home office.

FFP2, nebo jen roušky?

Jak Kretschmann upřesnil pro stanici SWR, jde o opatření, které odborníci zvlášť vyzdvihují coby ideální „nástroj“ k omezení kontaktů mezi lidmi, včetně menšího využívání veřejné dopravy. Berlínský starosta Müller naopak odmítá další zpřísnění zákazu vycházení nebo celostátní povinnost mít na veřejnosti ochranu nosu a úst alespoň kategorie FFP2.

O nové podobě „minimální“ ochrany nosu a úst se nejspíš povede debata. Podle Weltu by v místní dopravě nebo v obchodech mohla začít platit povinnost nosit „zdravotnické roušky“, což nemusejí být nezbytně poměrně drahé respirátory třídy FFP2 (Spolkový svaz německých lékárníků aktuálně varuje před nárůstem jejich ceny), nýbrž nepoměrně levnější „chirurgické roušky“. Třeba personál pečovatelských domů povinné FFP2 výbavě nejspíš neunikne. Například v Bavorsku už nošení tohoto typu respirátorů zavedli.

Spolková vláda chce „rozředit“ koncentraci osob v městské a příměstské dopravě. Počet cestujících by se v dalším období měl snížit o plnou třetinu. Kromě už zmiňovaného rozšíření fungování na home office má pomoci nasazení většího množství autobusů a vlaků a odlišný začátek pracovní doby u lidí ve stejné spádové oblasti. Süddeutsche Zeitung píše také o zvažovaném nařízení, které by cestujícím ve vlacích ukládalo povinnost za jízdy nemluvit.

Nejdál 15 kilometrů od domova

Součástí návrhu je další omezení pohybu pro obyvatele spolkové republiky, a to do vzdálenosti 15 kilometrů od svého bydliště. Nově by toto nařízení, které musely zavést nejhůře postižené oblasti Německa, jako Bavorsko či Sasko, platilo plošně.

Intenzivní debata se určitě povede o možnosti plošného uzavření německých škol minimálně do 15. února, což je postoj spolkového kancléřství. Podle Frankfurter Allgemeine Zeitung budou ale premiéři těch spolkových zemí, v nichž vládnou sociální demokrati z SPD, proti.

Spolková vláda se mezitím podle všeho předběžně dohodla na další přímé finanční pomoci firmám i samostatně výdělečně činným osobám. Jak televizi RTL řekl spolkový ministr hospodářství Peter Altmaier z CDU, půjde o částku v řádu desítek miliard eur.

Reklama

Doporučované