Hlavní obsah
Online

Omezení cest a izolace. V Británii objevili novou mutaci koronaviru z JAR

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj situace ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- V Británii se objevily dva případy další mutace koronaviru, oba pacienti nedávno cestovali do Jihoafrické republiky (JAR). Británie tak zavádí omezení cest do JAR a všichni, kdo byli v posledních 14 dnech v JAR nebo přišli do kontaktu s někým, kdo tam byl, musí okamžitě do karantény.

- Počet oznámených úmrtí v souvislosti s covidem-19 v Německu dosáhl nového denního maxima. Za uplynulý den úřady nahlásily 962 zemřelých. Testy nově potvrdily infekci u 24 740 lidí.

- Švýcarsko dnes zahájilo kampaň očkování proti koronaviru. Jako první v kontinentální Evropě nasadí americko-německou vakcínu firem Pfizer a BioNTech. Mezi prvními se nechala naočkovat 90letá žena z domova důchodců v kantonu Lucern.

  • Covid-19 se stal v Kolumbii nejčastější příčinou smrti

    Nemoc covid-19 se stala nejčastější příčinou úmrtí v Kolumbii od letošního ledna do konce října. Informuje o tom agentura AFP s odvoláním na šetření kolumbijského statistického úřadu. Tamní statistici také zaznamenali výrazný nárůst počtu úmrtí ve srovnání s předchozími roky. Podle statistik ministerstva zdravotnictví zemřelo od března, kdy se v zemi objevily první případy nákazy, v souvislosti s nemocí covid-19 bezmála 41 000 osob.

    Ve zhruba 22 procentech případů úmrtí mužů byla shledána jako hlavní příčina nemoc covid-19, která tak přeskočila onemocnění srdce (14 procent) či násilné zabití (7 procent). Covid-19 je nejčastější příčinou úmrtí také v případě kolumbijských žen, byť v menší míře než u mužů. Zhruba 17 procent úmrtí žen je připisováno covidu-19.

  • Španělský premiér má po setkání s Macronem negativní i druhý test

    Španělský premiér Pedro Sánchez ve čtvrtek v poledne ukončí karanténu. Během dneška informoval o svém druhém negativním testu na přítomnost koronaviru, a to navzdory setkání s francouzským prezidentem, u kterého se nákaza prokázala minulý čtvrtek. Sánchez obědval s Macronem minulé pondělí, tedy tři dny před tím, než byla u prezidenta nákaza potvrzena.

  • Denní bilance z Francie

    Francie za poslední den zaregistrovala 14 929 nových případů nákazy a 276 úmrtí s covidem-19. Momentálně země v souvislosti s koronavirem eviduje přes 2,5 milionu pozitivních testů a více než 60 000 úmrtí.

  • V Británii stoupá počet hospitalizovaných

    Za poslední den mělo v Británii pozitivní test na koronavirus více než 39 000 lidí, za poslední týden stoupl počet případů o 57 procent, píše BBC News. V zemi s 66 miliony obyvatel zemřelo za poslední den s covidem 744 lidí, nejvíce od dubna. Prudce stoupá také počet hospitalizovaných, za poslední dobu v průměru o 1909 nových pacientů denně. V britských nemocnicích aktuálně leží 18 943 pacientů s covidem, taktéž nejvíce od dubna.

  • Argentina a Kanada schválily další vakcíny

    Argentinské ministerstvo zdravotnictví ohlásilo, že schválilo používání ruské vakcíny Sputnik V. Argentina je po Bělorusku teprve druhou zemí mimo Rusko, jež učinila takový krok, uvádí agentura Reuters. V listopadu země uzavřela smlouvu na dodávku 25 milionů dávek této vakcíny.

    Kanada se po USA dnes stala druhou zemí na světě, jež schválila používání vakcíny od společnosti Moderna. Kanada již dříve udělila souhlas s používáním očkovací látky společností Pfizer a BioNTech. V polovině prosince premiér Justin Trudeau uvedl, že jeho země dostane od společnosti Moderna do konce roku 168 000 dávek.

  • Mexiko začíná s očkováním proti koronaviru

    Mexiko začne ve čtvrtek s očkováním proti koronaviru, a stane se tak první latinskoamerickou zemí, jež začne používat plně schválenou vakcínu. První dávky vakcíny vyvinuté firmami Pfizer a BioNTech dnes dorazily do země z belgické továrny společnosti Pfizer, píše agentura Reuters. Mexické úřady počítají s tím, že země dostane do konce ledna 1,4 milionu dávek.

  • Starosta New Yorku chce přísnou karanténu při příjezdu z Británie

    Starosta New Yorku Bill de Blasio chce přísné dodržování karantény lidmi, kteří do velkoměsta přicestovali z Británie. Podle agentury Reuters dnes oznámil, že policisté začnou prověřovat respektování tohoto opatření návštěvami v domovech a místech pobytu těchto osob. Jde o snahu zabránit možnému šíření vysoce nakažlivé mutace koronaviru, která se objevila ve Spojeném království.

  • Turecko hlásí 259 nových úmrtí

    Za posledních 24 hodin přibylo v Turecku 259 úmrtí v souvislosti s koronavirovou nákazou, celkové číslo tak podle dat tamního ministerstva zdravotnictví vyšplhalo na 18 861. Během posledního dne pak země zaevidovala více než 19 000 pozitivních testů, píše britský list The Guardian.

  • Itálie překročila hranici 70 000 úmrtí s covidem-19

    Itálie patří v nynější pandemii k nejhůře postiženým zemím, s téměř dvěma miliony dosud potvrzených nákaz koronavirem SARS-CoV-2 je osmá na světě. Počet úmrtí s nemocí covid-19 dnes překročil 70 000 osob, což je pátý nejvyšší počet na světě. Za poslední den přibylo v Itálii podle dnešních údajů 14 522 nakažených a 553 úmrtí. Nejhorší epidemická situace byla v Itálii v polovině listopadu, kdy se denně potvrdilo přes 35 000 nákaz.

  • V Británii objevili dva případy nové mutace koronaviru z JAR

    V Británii se objevily dva případy další mutace koronaviru, oba pacienti nedávno cestovali do Jihoafrické republiky (JAR). Británie zavádí omezení cest do JAR a všichni, kdo byli v posledních 14 dnech v JAR nebo přišli do kontaktu s někým, kdo tam byl, musí okamžitě do karantény. Nová varianta se šíří rychleji než ta původní. Na tiskové konferenci to dnes uvedl britský ministr zdravotnictví Matt Hancock.

  • Macronův zdravotní stav se lepší, premiér Castex vyšel z izolace

    Zdravotní stav francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který se nakazil koronavirem, se začíná lepšit. Podle agentury AFP to dnes oznámil Elysejský palác. Nákaza virem SARS-CoV-2 se u něj prokázala minulý čtvrtek. K příznakům, které se u něj projevily, patří podle lékařů kašel, únava a bolest svalů.

    Po oznámení, že se Macron nakazil koronavirem, se do karantény odebrala řada politiků, kteří s ním byli ve styku. Premiér Jean Castex měl dnes i druhý test na virus negativní. Vrací se proto k běžné práci mimo karanténu.

  • Pozůstalí po obětech koronaviru v Itálii chtějí od státu odškodné

    Skupina pozůstalých po osobách, jež zemřely v souvislosti s covidem-19 v Itálii, žádá odškodnění od státu. Pozůstalí dnes oznámili podání žaloby na premiéra, ministra zdravotnictví a také na předsedu krajské rady regionu Lombardie, píše agentura AFP. Po vládě a regionu žádají celkové odškodné asi 100 milionů eur.

    Akci koordinuje výbor Noi Denunceremo z lombardského okresu Bergamo, který patřil mezi nejvíce zasažené italské oblasti během první vlny koronaviru. K akci se přidali pozůstalí z různých částí Itálie, tamní orgány podle nich zanedbaly přípravu na epidemii. Výbor už v uplynulých měsících inicioval 300 trestních oznámení ze strany rodinných příslušníků zemřelých osob.

  • Irský ministr zemědělství má koronavirus

    Členové irského kabinetu omezují svůj pohyb a čekají na možnost podstoupit testování na koronavirus. Může za to pozitivní test tamního ministra zemědělství Charlieho McConologuea, který je nyní v izolaci. Mluvčí politika pro list Irish Times uvedl, že nemoc má u ministra asymptomatický průběh.

  • První ze dvou dávek vakcíny už napříč USA dostalo nejméně 600 tisíc lidí

    První ze dvou dávek vakcíny vyvinuté ve spolupráci firem Pfizer a BioNTech už napříč USA dostalo nejméně 600 000 lidí, uvádí americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). Americká vláda se s výrobci během testování látky dohodla na dodávce 100 milionů dávek a dnes Pfizer oznámil dohodu o zajištění dalších 100 milionů.

    Jako první přišli v očkovací kampani na řadu zdravotníci. Ti v posledních týdnech v různých koutech USA čelí enormnímu náporu pacientů a data amerického ministerstva zdravotnictví ukazovala, že ve většině nemocnic byly minulý týden jednotky intenzivní péče zaplněné ze 70 procent nebo více.

  • Švýcarsko zahájilo kampaň očkování proti koronaviru

    Švýcarsko dnes zahájilo kampaň očkování proti koronaviru. Jako první v kontinentální Evropě nasadí americko-německou vakcínu firem Pfizer a BioNTech. Mezi prvními se nechala naočkovat 90letá žena z domova důchodců v kantonu Lucern, informovala dnes agentura AFP.

    Švýcarsko chtělo původně spustit vakcinační kampaň až v lednu, úřady však tento plán uspíšily po schválení vakcíny Pfizer/BioNTech místním regulátorem 19. prosince.

    Země s 8,6 milionu obyvatel si objednala bezmála 15,8 milionu dávek koronavirové vakcíny, z nichž tři miliony dodá Pfizer/BioNTech, 7,5 milionu jsou od americké firmy Moderna a 5,3 milionu od britsko-švédské společnosti AstraZeneca. Ve všech třech případech jsou k naočkování jednoho pacienta zapotřebí dvě dávky.

  • Repatriační let pro občany Estonska, Litvy a Lotyšska

    28. prosince Litva, Lotyšsko a Estonsko vypraví z Británie společný repatriační let pro své občany. Oznámil to dnes litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis s tím, že jde o „humanitární misi“. Tři státy, které lety z Británie kvůli mutaci koronaviru pozastavily, hodlají 150 míst v letadle mezi své občany spravedlivě rozdělit. Přednostně budou místa rezervována pro lidi cestující kvůli urgentním zdravotním problémům či z naléhavých rodinných důvodů, například kvůli pohřbu. Cestující si budou muset zakoupit letenku a doložit negativní test na koronavirus, který nesmí být starší než 48 hodin, v opačném případě se musí po návratu deset dní izolovat, uvedl podle Reuters ministr.

  • EY: Globální automobilový průmysl ve třetím čtvrtletí oživil

    Globální automobilový průmysl se ve třetím čtvrtletí vrátil do blízkosti úrovní z doby před příchodem koronavirové krize. Odbyt 17 největších automobilek se oproti předchozímu kvartálu zvýšil o 46 procent a nacházel se pouze pět procent pod úrovní ze stejného období loňského roku. Vyplývá to podle agentury DPA ze studie poradenské společnosti EY.

    Otázkou nicméně zůstává, zda je toto oživení globálního automobilového průmyslu udržitelné. Nynější vzestup počtu případů nákazy koronavirem a související opatření totiž v řadě zemí podkopávají oživení širší ekonomiky, upozorňuje DPA.

  • Rakousko zahájí v neděli očkování proti koronaviru

    Rakousko zahájí v neděli očkování proti koronaviru. Oznámil to dnes kancléř Sebastian Kurz. Země podle něj bude mít v následujících více než třech měsících k dispozici zhruba milion dávek vakcíny vyvinuté americkou farmaceutickou společností Pfizer ve spolupráci s německou BioNtech. Jako první dostanou vakcínu rizikoví pacienti, informovala agentura APA.

    „Očkování představuje začátek vítězství proti pandemii,“ řekl Kurz na dnešní tiskové konferenci s tím, že den zahájení vakcinační kampaně „vejde do dějin“.

  • V Srbsku se začne očkovat ve čtvrtek

    Srbsko začne s očkováním proti koronaviru ve čtvrtek, uvedl prezident Aleksandar Vučič. Podle britského listu The Guardian stát obdržel téměř 5 tisíc dávek vakcíny, která se používá ve Spojených státech a Británii.

Reklama

Hlavní zprávy