Hlavní obsah

Německo kvůli epidemii na jatkách uvalí karanténu na celý okres

Foto: Profimedia.cz

Snímek z příprav na testování pracovníků jatek ve městě Rheda-Wiedenbrück.

Reklama

aktualizováno •

Okres Gütersloh asi s 370 000 obyvateli se vrátí do karantény kvůli epidemii, která vypukla na místních jatkách firmy Tönnies.

Článek

Statisíce obyvatel německého okresu Gütersloh, který je kvůli problémům na zdejších jatkách hlavním ohniskem koronaviru v Německu, čekají nejméně týden přísná opatření. Uzavřeny jsou už školy a školky, teď k nim přibudou i kina, muzea, divadla, bazény či další vnitřní sportoviště. Znovu v platnosti je také omezení kontaktů na veřejnosti. Na tiskové konferenci v Düsseldorfu to dnes oznámil ministerský předseda nejlidnatější spolkové země Severního Porýní-Vestfálska Armin Laschet.

„Poprvé zavede celý okres v Německu znovu opatření, která platila v březnu,“ řekl Laschet po obnovení opatření v okrese Gütersloh. Později odpoledne úřady uvedly, že stejná opatření budou platit také v okrese Warendorf, přičemž školy a školky tu budou uzavřeny až od čtvrtka. Mezi kroky, na nichž se dnes politici dohodli, patří třeba znovuzavedení kontaktních omezení.

Na veřejnosti se nyní v okresu Gütersloh mohou setkávat maximálně dva lidé, kteří nejsou členy jedné domácnosti.

Ještě několik hodin předtím Laschet podle DPA tvrdil, že v okrese Warendorf nebudou opatření plošná, ale budou platit jen v obcích, které sousedí s okresem Gütersloh.

Platit má karanténa do konce tohoto měsíce, pokud se situace nezlepší, může se ještě prodloužit. Striktní opatření má za cíl potlačit nebezpečí šíření koronaviru z nového lokálního ohniska na největších německých jatkách firmy Tönnies ve městě Rheda-Wiedenbrück. Reprodukční číslo R je v Německu aktuálně podle Deutsche Welle 2,76, vzrostlo vlivem lokálních ohnisek, z nichž největší je právě na jatkách Tönnies.

Už od minulého týdne jsou uzavřena postižená jatka, která jsou největší v Německu. V karanténě je kolem 7000 zaměstnanců podniku a členů jejich rodin. Je mezi nimi i řada zahraničních pracovníků z Rumunska, Bulharska a Polska. Dodržování karantény chce zemská vláda v případě nutnosti prosadit za pomoci policie. V oblasti zároveň působí mobilní týmy, které mají lidem uzavřeným doma pomáhat.

Kterýkoliv občan okresů, který se bude chtít nechat otestovat na koronavirus, tak může bezplatně učinit. V obou okresech bude testování výrazně rozšířeno. Laschet po zasedání zemského kabinetu podle DPA oznámil, že by měli být v příštích dnech otestováni obyvatelé a zaměstnanci pečovatelských domů, pracovníci nemocnic a zaměstnanci v obchodech s potravinami i lidé z kiosků a dále pak zaměstnanci firem nabízejících ubytování nebo krátkodobé práce.

Reklama

Doporučované