Hlavní obsah

Německo odhaluje detaily plánu na útok, při němž měla bomba zabít mnoho lidí

Syřan podezřelý z přípravy bombového útoku nakupoval chemikálie přes AmazonVideo: AP

 

Reklama

Podle týdeníku Der Spiegel nakoupil zatčený podezřelý chemikálie pro přípravu bomby v internetovém obchodu Amazon.

Článek

Německá média přinesla detaily z případu mladého Syřana zatčeného tento týden ve Schwerinu kvůli podezření z přípravy bombového útoku.

Podle týdeníku Der Spiegel nakoupil chemikálie pro přípravu bomby v internetovém obchodu Amazon. 

Vyšetřovatele prý znepokojuje skutečnost, že Amazon nakupujícím automaticky nabízí zboží, které lze využít pro výrobu bomby. Při nákupu se objevuje nápověda, že „zákazníci, kteří si objednali toto zboží, koupili rovněž...”.

Amazon uvedl, že s policií spolupracuje a že na svých internetových stránkách podnikl opatření, aby „zboží bylo nabízeno vhodným způsobem”, píše Der Spiegel.

Devatenáctiletý muž si od léta přes Amazon objednával chemikálie pro výrobu výbušniny TATP.

Policie zadržela Jámina A. v úterý a po verdiktu soudu ho drží ve vazbě. Podle vyšetřovatelů se mladík nejpozději letos v červenci rozhodl odpálit v Německu bombu s cílem zabít a zranit co nejvíce lidí.

Der Spiegel připomíná, že přes internetovou platformu Amazon se zásobovali i pachatelé loňského útoku na sikhskou modlitebnu v Essenu, při němž utrpěli zranění tři lidé včetně duchovního, nebo islamista Džábir Bakr, který údajně plánoval útok na berlínském letišti Tegel a který se loni v říjnu oběsil ve věznici v Lipsku.

Německo od loňska zasáhlo několik islamistických útoků. Ten nejhorší si v prosinci v Berlíně vyžádal 12 obětí a desítky zraněných.

Ve Francii končí výjimečný stav, nahradil ho nový protiteroristický zákon. Posiluje pravomoci policie

Evropská unie si posvítila na dalšího giganta. Amazon musí za daně doplatit 250 milionů eur

Reklama

Doporučované