Hlavní obsah

Žádný návrat do normálu bez testů. U sousedů se děsí čtvrté vlny kvůli mutaci

Foto: Profimedia.cz

Cedule upozorňující na testování rychlými antigenními testy.

Reklama

Pandemie je v Německu na ústupu, hrozbou ale zůstává varianta delta. Podle vědců je receptem časté antigenní testování lidí.

Článek

„Pokud nebudeme pečlivě sledovat situaci, mohli bychom dopadnout podobně jako na začátku pandemie v březnu 2020,“ varuje profesor Eberhard Bodenschatz z německého Institutu Maxe Plancka. Důvodem je šíření varianty delta (indická mutace), která je nakažlivější než varianta alfa (tzv. britská mutace).

Mutace delta se už mimochodem v Česku šíří komunitně. Podrobnosti ZDE.

V Německu v současnosti stále dominuje mezi případy nákazy varianta alfa, upozorňuje německý Spiegel. „Momentálně jsme ve skvělé situaci. Pokud zareagujeme včas a cíleně, můžeme tuto pandemii potlačit v zárodku,“ věří profesor Bodenschatz. Čtvrtá pandemická vlna by v takovém případě mohla být výrazně zploštěná. „Otázkou je, zda budeme schopni objevit lokální ohniska a dostat je pod kontrolu,“ dodává vědec.

Recept na čtvrtou vlnu?

Podle vědců z výzkumného ústavu v Göttingenu je nejlepším receptem princip testování, trasování a izolování. Právě testování antigenními testy bude podle Bodenschatze nejlepší obranou proti šíření mutace delta, s kterou je podle vědce zřejmě spojena vyšší virová nálož a tím pádem by ji měly odhalit antigenní testy.

Bodenschatz společně s kolegy vytvořil odhady, jak se mění proces infekce, když antigenní testy zachytí infikované lidi se slabými nebo téměř žádnými příznaky. Pokud sedí člověk bez respirátoru či roušky ve vzdálenosti 1,5 metru od nakaženého a není očkovaný, riziko infekce je během několika minut až 100 procent.

„Pokud však byl infikovaný člověk dříve negativně testován rychlým antigenním testem, který reaguje na koncentraci milionu virů na milimetr vydechovaného aerosolu, riziko klesá o čtvrtinu,“ cituje Spiegel Bodenschatze. S ještě citlivějšími testy se riziko nákazy může snížit až na 0,3 procenta.

Pravděpodobnost sražená na nulu

Výzkumníci simulovali i situaci, kdy mají lidé respirátory FFP2. Pokud zdravý člověk s respirátorem narazí na netestovaného nakažlivého člověka bez respirátoru, riziko přenosu nákazy je osm procent. Pokud mají respirátory oba, klesá riziko na 0,13 procenta. A pokud se navíc infikovaný člověk testoval, pravděpodobnost nákazy zdravého kolegy se díky jeho nízké virové náloži sníží na nulu.

Testování tak podle profesora Bodenschatze může pomoci zpomalit nebo zastavit šíření delta mutace, která je spojena s vyšší virovou náloží. Komplikací je ale letní cestování a návraty lidí ze zahraničí. „Testování navrátilců ze zahraničí je nesmírně důležité. Každý by se měl během cesty i po ní každé dva dny otestovat, aby byla okamžitě detekována případná infekce a zavlečený virus se nešířil. A aby se nestalo to samé jako na jaře a na podzim 2020,“ uzavírá vědec.

Obavy ze šíření varianty delta panují i v Polsku. Deník Rzeczpospolita píše, že vláda se ještě nerozhodla pro povinnou karanténu navrátilců z Velké Británie, kde žijí statisíce Poláků. Do Polska přitom z Britských ostrovů během léta odletí na 4000 letadel. Polští lékaři proto kvůli rychleji se šířící mutaci vyzývají obyvatele k očkování.

Reklama

Doporučované