Hlavní obsah

Německo tajně přesunulo zlaté rezervy za 600 miliard korun zpět do země

První zásoby zlata se do Německa vrátily v roce 2000, teď Německo dokončilo další přesunVideo: archiv, Ruptly

 

Reklama

Přesun probíhal potají od roku 2013 a více než polovina německých zlatých rezerv je tak nyní ukrytá ve frankfurtských trezorech.

Článek

Pět let německá centrální banka v tichosti přesouvala národní zásoby zlata ze zahraničí. Teď je poklad zpátky doma.

Rezervy drahého kovu o váze 674 metrických tun a v hodnotě asi 600 miliard korun převezli bankéři z pařížské a newyorské banky. Téměř celou zlatou rezervu ukryli západní Němci v zahraničí během studené války, protože se obávali, že by zásoby mohli ukrást Sověti.

Ačkoliv hrozba s koncem zamrzlého konfliktu pominula, Němci nákladnou logistickou operaci spojenou s převozem zlata zpět do vlasti dlouho odkládali. Veřejnost se ale během ekonomické krize v eurozóně začala ptát, jestli je rozumné nechávat zlaté rezervy v zahraničí. Někteří dokonce spekulovali, že se zásoby dávno ztratily.

V roce 2000 proto německá centrální banka převezla téměř tisíc tun zlata z Londýna a v roce 2013 začala přesouvat zlato z Paříže a New Yorku.

Německo drží druhé největší zlaté rezervy na světě, po Spojených státech. Více než polovina zásob je nyní zpátky ve Frankfurtu. Třetina zůstane na neurčito v New Yorku a zbytek si ponechají Němci uložený v Londýně.

Reklama

Doporučované