Hlavní obsah
Online

Slovensko zavede zákaz vycházení

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj situace ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- V celém Německu se dnes kvůli nepříznivému vývoji pandemie covidu-19 zavřou obchody, které neprodávají zboží každodenní potřeby. Neotevřou se ani školy.

- Slovensko od nadcházející soboty zavede kvůli šíření koronaviru zákaz vycházení, který ale bude mít řadu výjimek včetně cest do zaměstnání. Uzavřena bude také většina prodejen. Rozhodla o tom dnes vláda, řekl novinářům ministr zdravotnictví Marek Krajčí.

- Týden od první naočkované Britky se nechalo ve Spojeném království naočkovat téměř 140 000 lidí, uvedl ve středu ministr odpovědný za vakcinační plán.

Včerejší online reportáž:

  • Merkelová vyhlíží očkování, začít by mohlo 27. prosince

    Dnes se začalo rýsovat konkrétní datum zahájení očkování v Německu - je jím 27. prosinec. Podle Berlína s ním počítají jednotliví zemští ministři zdravotnictví poté, co je spolkový ministr zdravotnictví Jens Spahn informoval o očekávaném schválení a dodávkách vakcíny od firem Pfizer a BioNTech.

    „Pro spolkové země z toho vyplývá 27. prosinec jako termín zahájení očkování proti novému koronaviru SARS-CoV-2. Zejména by se mělo s očkováním začít v ošetřovatelských domech,“ uvedlo berlínské ministerstvo zdravotnictví. Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) přitom už dala najevo, že vakcínu společnosti Pfizer schválí 21. prosince, zatímco v Británii, USA a Kanadě už je tato látka na trhu.

  • AFP: Brazilský prezident zmírnil svůj kritický postoj k vakcíně

    Brazilská vláda vyčlení 20 miliard reálů (84 miliard Kč) na nákup jakékoli vakcíny, která dostane schválení brazilských úřadů. Oznámil to dnes prezident Jair Bolsonaro. Ten se dříve k vakcínám proti covidu-19 stavěl skepticky, teď ale svůj postoj změnil a uznal, že hromadné očkování by zemi mohlo umožnit návrat k normálu, uvedla agentura AFP.

    „Po bouři klid. Dvacet sedm guvernérů (brazilských) států má jediný cíl - veřejné blaho, návrat k normálu,“ citovala prezidenta AFP. Bolsonaro upřesnil, že dekret nařizující uvolnit zmíněnou částku podepíše ještě tento týden.

  • Dánsko zavede na zimní svátky tvrdý lockdown

    Dánsko se na vánoční a novoroční svátky uzamkne do přísné uzávěry, aby omezilo šíření koronavirové nákazy. Oznámila to dnes podle agentury Reuters premiérka severské země Mette Frederiksenová. Dánské úřady očekávají, že následující měsíce budou nejhorší za celou dobu pandemie. Už nyní Dánsko eviduje rekordní nárůsty počtu nakažených covidem-19 a hospitalizovaných.

    Dánsko ve čtvrtek uzavře nákupní centra. Další obchody, s výjimkou supermarketů a obchodů s potravinami, se zavřou 25. prosince. Studenti, kteří dosud dochází do školy, zůstanou od příštího pondělí doma.

    „Náš zdravotnický systém je pod tlakem,“ řekla Frederiksenová. „Nyní musíme jednat,“ dodala. Dánské úřady podle Frederiksenové očekávají, že nadcházející měsíce budou nejhorší za dobu pandemie.

  • Chytrý prsten pozná covid ještě před příznaky, ukazuje úvodní studie

    Chytré technologie mohou pomoci s bojem proti koronaviru. Finský „chytrý prsten“ Oura Ring podle dosavadních studií dokázal odhalit nákazu koronavirem u jeho nositelů ještě předtím, než měli podezření, že se nakazili.

  • Pompeo byl v kontaktu s pozitivně testovaným, zahájil izolaci

    Šéf americké diplomacie Mike Pompeo je v karanténě po kontaktu s člověkem, který měl pozitivní test na koronavirus, oznámilo dnes ministerstvo zahraničí USA. Z prohlášení nebylo jasné, zda ministr pociťuje symptomy covidu-19 ani jak dlouho se bude izolovat. Americká média dříve informovala, že Pompeo na čtvrtek plánoval schůzku se svým pravděpodobným nástupcem Anthonym Blinkenem.

  • V Berlíně se otevřelo Humboldtovo fórum, ale jen digitálně

    Humboldtovo fórum, nová kulturní instituce sídlící v replice berlínského Městského zámku, je stavebně dokončené a připravené jsou rovněž první výstavy. Dnešní dlouho očekávané otevření ale poznamenala pandemie nemoci covid-19. Žádná slavnost se z karanténních důvodů uskutečnit nemohla a první návštěvníci nahlédli do prostor fóra jen digitální cestou přes internet.

    Fórum původně plánovalo otevřít své brány ve čtvrtek 17. prosince, kdy chtělo postupně začít zpřístupňovat výstavní prostory. Na konci listopadu, kdy bylo jasné, že koronavirová situace v zemi veškeré plány zhatí, mluvčí fóra Michael Mathis řekl ČTK, že v přípravě je náhradní plán. A tím bylo dnešní digitální otevření.

  • Cena ropy roste, vzhůru ji tlačí optimismus ohledně očkování

    Ceny ropy se dnes zvyšují, těží mimo jiné z optimismu investorů ohledně očkování proti koronaviru. Jejich výraznějšímu růstu nicméně brání přetrvávající obavy ohledně poptávky v době zpřísňování opatření proti koronaviru v Evropě.

    Cena severomořské ropy Brent krátce po 19:00 SEČ vykazovala nárůst o zhruba 0,6 procenta na 51,05 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) si ve stejnou dobu připisovala 0,3 procenta na 47,78 dolaru za barel.

    V pondělí zahájily očkování proti koronaviru Spojené státy, které jsou největší ekonomikou a největším spotřebitelem ropy na světě. Mezinárodní agentura pro energii (IEA) však v úterý upozornila, že očkování nepovede k rychlému odstranění negativního vlivu pandemie covidu-19 na globální poptávku po ropě.

  • Itálie hlásí 17 572 nových případů

    Italské úřady ohlásily denní přírůstek 17 572 infekcí, což je o 2728 více než o den dříve. Za uplynulý den se tam ale testům podrobilo 199 489 lidí, zatímco o den dříve o něco méně - 162 880 osob. V Itálii se nyní přes 26 800 pacientů s covidem-19 léčí v nemocnicích. Nově bylo na jednotky intenzivní péče přijato 191 pacientů. Od února, kdy se v zemi s 60 miliony obyvatel prokázaly první případy, tamní úřady evidují téměř 1,9 milionu nakažených a 66 537 úmrtí. Itálie má tak v absolutních číslech nejhorší bilanci úmrtí v Evropě a pátou nejhorší na světě.

  • Turecko oznámilo 240 nových úmrtí s covidem-19, dosud nejvíce

    Turecké ministerstvo zdravotnictví dnes ohlásilo dalších 240 úmrtí nemocných s covidem-19 za uplynulých 24 hodin. V Turecku jde zatím o nejhorší denní bilanci, informuje agentura Reuters. Nově se v zemi koronavirem nakazilo 29 718 lidí.

    V Turecku, které má asi 83 milionů obyvatel, se od jara nakazilo již přes 1,9 milionu lidí a 17 121 nemocných s covidem-19 zemřelo. Ankara dříve zveřejňovala jen počty nemocných s příznaky, od konce listopadu ale uvádí i asymptomatické případy. Vláda ve snaze zabránit šíření infekce zavedla pro všední dny noční zákaz vycházení, o víkendech je omezeno vycházení i ve dne.

  • Pokles švédské ekonomiky bude podle vlády mírnější, než se čekalo

    Švédská ekonomika se z negativních dopadů pandemie covidu-19 zotavuje rychleji, než se předpokládalo. Druhá vlna koronaviru, která zemi zasáhla v posledních týdnech, však zpomalí hospodářský růst v příštím roce. Uvedla to dnes vláda. Předpověděla, že hrubý domácí produkt (HDP) se v letošním roce sníží pouze o 2,9 procenta. V květnu, kdy vrcholila první vlna koronaviru, přitom počítala se sedmiprocentním propadem, napsala agentura Reuters.

    „Oživení švédské ekonomiky bylo na podzim silnější, než jsme my i mnozí další prognostici očekávali,“ uvedla dnes švédská ministryně financí Magdalena Anderssonová. Dodala však, že nynější vzestup počtu případů nákazy koronavirem a související opatření pravděpodobně utlumí aktivitu v letošním čtvrtém čtvrtletí a začátkem příštího roku.

  • Nizozemsko má za den přes 11 tisíc nově nakažených, dosud nejvíce

    V Nizozemsku přibylo za uplynulý den přes 11 tisíc nakažených novým koronavirem, což je nejvíce od začátku epidemie v této zemi. S odvoláním na nizozemský Národní institut veřejného zdraví (RIVM) o tom dnes informovala agentura Reuters.

    Za poslední den zaznamenaly úřady 11 214 pozitivních testů na nový koronavirus, což je přes 4500 více než v úterý. S covidem-19 zemřelo dalších 77 lidí.

    Celková bilance nakažených v zemi se zhruba 17 miliony obyvatel k dnešku podle americké Univerzity Johnse Hopkinse vzrostla přibližně na 650 000, úmrtí evidují úřady už více přes 10 400.

  • Japonský premiér čelí kritice za účast na akcích s publikem

    Japonský premiér Jošihide Suga čelí kritice za účast na dvou večeřích, kde byl vyšší počet lidí, než kolik doporučuje jeho vláda. Podle opozice premiér káže vodu a pije víno. Japonská vláda občanům radí, aby se vyvarovali sešlostí s pěti a více účastníky, uvádí agentura Kjódó. Podle premiéra účastníci obou večeří dodržovali rozestupy a další opatření proti šíření koronaviru. Premiér ale chybu částečně uznal.

    „Jedli drahé maso a hlučně se radovali, zatímco veřejnost nabádají k omezování se,“ uvedl představitel japonské opozice Džun Azumi. Premiéra ale kritizoval i menší koaliční partner, Strana spravedlnosti a čistoty (Komeitó).

  • V Izraeli bude jako první očkován premiér a ministr zdravotnictví

    V Izraeli zaznamenali za poslední den největší nárůst nových infekcí koronavirem za dva měsíce a podle místních médií tak zřejmě příští týden vláda opět zavede přísná omezení, včetně zavření většiny obchodů. Informoval o tom dnes deník The Times of Israel. Ten také napsal, že už v sobotu večer se jako první nechá v přímém přenosu očkovat premiér Benjamin Netanjahu a ministr zdravotnictví Juli Edelstein, v neděli pak dostane vakcínu prezident Reuven Rivlin.

  • Slovensko zavede od soboty zákaz vycházení, budou výjimky

    Slovensko od nadcházející soboty zavede kvůli šíření koronaviru zákaz vycházení, který ale bude mít řadu výjimek včetně cest do zaměstnání. Uzavřena bude také většina prodejen. Rozhodla o tom dnes vláda, řekl novinářům ministr zdravotnictví Marek Krajčí.

    Zpřísnění karanténních opatření schválila vláda poté, co v zemi v uplynulých týdnech začal stoupat počet nových případů koronaviru a za úterý úřady potvrdily dosud nejvyšší přírůstek nakažených.

  • Fauci varoval Američany před cestováním o Vánocích

    Epidemiolog Anthony Fauci varoval Američany před cestováním a shromažďováním o Vánocích a řekl, že jeho rodina se i o těchto svátcích zachová podobně jako o Dni díkůvzdání a bude se řídit pokyny Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). „Buďte doma, jak to jen půjde, stýkejte se jen s lidmi z vlastní domácnosti. Tyto Vánoce nemohou být stejné jako ty minulé, protože jsme ve velmi složité situaci,“ řekl Fauci.

    Podle něj vánoční svátky mohou přinést ještě větší katastrofu než jak tomu bylo po přesunech milionů Američanů o Dni díkůvzdání, byť i tehdy CDC vydalo doporučení necestovat. Situaci v USA po Dni díkůvzdání dnes použil jako varování britský ministr pro bydlení Robert Jenrick, ale nechal na Britech, jaké strávení Vánoc si zvolí.

  • Bez očkování se Německo roušek nezbaví, varovala Merkelová

    Bez dostatečného proočkování obyvatelstva proti koronaviru SARS-CoV-2 se Německo roušek nezbaví. Dnes to v debatě s německými poslanci prohlásila kancléřka Angela Merkelová. Zároveň ujistila, že lidem nikdo nebude tajit, jaký typ vakcíny dostanou.

    Merkelovou o komentář k očkování požádal poslanec Uwe Witt z opoziční Alternativy pro Německo (AfD). Tato strana vládu dlouhodobě kritizuje za karanténní opatření, která považuje za přehnaná. Vystupuje také proti plošné povinnosti nosit roušky. V minulosti AfD opakovaně podpořila protikaranténní demonstrace, kterých se zúčastnili nejen kritici konkrétních kroků, ale také radikálové či zastánci spikleneckých teorií.

    Merkelová dnes na Wittovu otázku odpověděla, že vláda samozřejmě lidem poskytne informace o původu vakcín. „Z vaší otázky cítím, že asi nejste přílišný příznivec očkování,“ uvedla. „Pokud se ale nenechá naočkovat dostatek lidí, budeme muset ještě velmi dlouho nosit roušky,“ upozornila. Za minimální cíl uvedla proočkovanost populace 83milionového Německa z 65 až 70 procent.

  • Německo může očkovat už několik dní po schválení vakcíny. A Česko?

    Zatímco datum startu očkování proti koronaviru je v Česku pořád v mlze, v Německu přípravy finišují. Ministr zdravotnictví předpokládá schválení vakcíny ještě před Vánoci. Němci by pak začali s očkováním během dvou až čtyř dní.

    Více v článku:

  • Covid-19 přežila 107letá Američanka, nemoc prakticky prospala

    Ve Spojených státech za úterý zaznamenali více než 198 000 nově nakažených koronavirem. S covidem-19 tam za stejné období zemřelo 3 019 lidí, což je podle Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) třetí nejvyšší denní údaj od začátku pandemie. Mezi ty, kteří onemocnění přežili, se zařadila 107letá Tillie Dybingová.

    Onemocnění u této ženy diagnostikovali na podzim. Dybingová se narodila v roce 1913 a přežila také chřipkovou epidemii. Tehdy její rodina žila v Severní Dakotě a Dybingové bylo pět let. Při onemocnění covidem-19 pociťovala podle stanice CNN jenom únavu. Její dcera řekla, že matka neměla horečku a žádný nález na plicích. „Jenom stále spala,“ řekla. Žena žije v pečovatelském domě v Detroitu, kam se už mohla vrátit. Podle CNN se musela v životě smířit s mnoha ztrátami – s úmrtím několika sourozenců i manžela. Ve věku 95 let prodělala rakovinu.

  • Starostka města v Kansasu rezignovala kvůli hrozbám za roušky

    Starostka kansaského Dodge City rezignovala po hrozbách, které jí byly adresovány kvůli podpoře povinného nošení roušek. Podle dnešní zprávy agentury AP Joyce Warshawová z funkce odchází okamžitě. Výhrůžky v podobě telefonátů a e-mailů začala dostávat, když se v pátek list USA Today v jednom svém článku zmínil o její podpoře povinného nošení roušek. „Chápu, že lidé čelí tlaku z mnoha důvodů, jako je pandemie, politika, ekonomika a podobně, ale myslím si také, že nyní reagují jinak než za normálních okolností,“ uvedla Warshawová.

    Dodge City spadá do okresu Ford. Žije tam 33 600 lidí a koronavirus se potvrdil téměř u 5 000 z nich. Warshawová v listopadu hlasovala pro povinné zavedení roušek až na určité výjimky. Když ohlašovala v úterý svou rezignaci, řekla, že přes hrozby nelituje toho, jak hlasovala. V slzách prohlásila, že je pro ni rezignace těžší, než si lidé myslí. „Miluji toto město z celého srdce, věřím v ně i v to, že si zde lidé nebudou navzájem ubližovat,“ řekla. Přesný obsah hrozeb nezveřejnila, ale některé předala policii, která teprve rozhodne, jak bude postupovat.

  • Na Slovensku přibylo rekordních téměř 8 000 případů koronaviru

    Slovensko za úterý odhalilo laboratorními PCR testy i méně přesnými antigenními testy dohromady rekordních 7 962 nových případů nákazy koronavirem. Úřady v pětimilionové zemi pod Tatrami také potvrdily 58 dalších úmrtí na onemocnění covid-19, tedy největší počet oznámený za jeden den. Vyplývá to z dnešních údajů slovenského národního centra zdravotnických informací.

    Dosavadní denní maximum nových případů nákazy z pátku minulého týdne bylo na Slovensku překonáno téměř o 1 900 infikovaných. Většinu nakažených za úterý zjistily úřady prostřednictvím antigenních testů, které země použila již na přelomu října a listopadu při plošném otestování obyvatel na koronavirus. Úřady pak po celé zemi zřídily mobilní odběrová místa, na kterých se zájemci mohou nechat bezplatně vyšetřit. V úterý bylo provedeno téměř 57 000 antigenních a více než 16 700 PCR testů.

Reklama

Hlavní zprávy