Hlavní obsah

Německý karanténní systém ničí nominační plány Šilhavého i Löwa

Foto: Profimedia.cz

Jaroslav Šilhavý se s Joachimem Löwem pozdravili před loňským přípravným duelem v Lipsku. Teď si pomyslně mohou podat ruku znovu. Oběma jim velmi komplikuje život covid-19 a s ním spojená přísná německá opatření.

Reklama

Čtyři fotbalisti z Bundesligy budou moci české reprezentaci pomoci jen v utkání v Estonsku. Do Prahy, ani do Walesu nesmí. Jinak by museli do dvoutýdenní karantény a to jejich kluby neakceptují. Český problém ale není ojedinělý.

Článek

Evropu stále sužuje pandemie covidu-19, po kontinentu už se šíří i její mutace. A v kontextu s přísnými karanténními opatřeními německých úřadů to celé notně komplikuje rozjezd kvalifikace o postup fotbalistů na MS 2022 v Kataru.

Bundesligovou čtveřici Patrik Schick, Pavel Kadeřábek, Jiří Pavlenka, Vladimír Darida bude smět český reprezentační kouč Jaroslav Šilhavý nasadit jen v Estonsku. Na další utkání v Praze s Belgií a ve Walesu je k dispozici mít nebude.

Franco Foda, který vede rakouskou reprezentaci, už si zase pro cestu do Skotska škrtá ze soupisky Davida Alabu nebo Marcela Sabitzera, kteří hrají v Bayernu Mnichov, respektive v Lipsku.

Německá karanténní pravidla totiž pro cesty do zemí, kde je rozšířena britská nebo jiná mutace viru covid-19, neznají žádných výjimek. I pro profesionální fotbalisty tady platí, že ten, kdo do Německa přijede z České republiky, Velké Británie nebo z Irska, musí povinně na 14 dní do karantény.

Po tu dobu by fotbalisté nesměli trénovat, ani hrát zápasy. A to je pro jejich kluby neakceptovatelné. „Covidová“ pravidla FIFA klubům pro tento případ umožňují, aby hráče do jejich národního týmu vůbec nepustily. Česká strana tedy musí být ráda, že se kvarteto hráčů z Bundesligy dostane alespoň do Estonska.

Problémy to přináší i staviteli německé reprezentace Joachimu Löwovi. Ten se patrně bude muset rozloučit s nominací llkaye Gündogana, Timo Wernera, Kaie Havertze, Bernda Lena a Antonia Rüdigera. Hráči z Premier League by totiž pro změnu nemohli do Německa, konkrétně do Duisburgu na zápasy s Islandem a Severní Makedonií.

Byla by tu varianta podobná té české, zápasu Rumunsko–Německo v Bukurešti by se karanténní restrikce netýkaly. Ale Löw už naznačil, že touto cestou, tedy že by hráče z Anglie zval k jedinému zápasu, patrně nepůjde.

Hypoteticky ještě může všechno přenastavit pravidelná středeční aktualizace německých úředních opatření. Ale vzhledem k průběžným číslům o šíření covidu-19 a jeho mutací je nepravděpodobné, že by zítra došlo ke změnám, které by právě popsané skutečnosti nějak zásadně měnily.

Podívejme se podrobněji na českou situaci. Šilhavého národní tým se sejde v Praze v pondělí 22. března. S výjimkou čtveřice Jiří Pavlenka (Brémy), Pavel Kadeřábek (Hoffenheim), Vladimír Darida (Hertha) a Patrik Schick (Leverkusen).

Tohle kvarteto působící v Bundeslize se nejprve po dvou sejde na dvou místech v Německu, která obletí aerotaxi. A následně hráče přepraví do estonského Tallinnu. Tam se bundesligisté shledají se zbytkem týmu a ve středu 24. března tam společně absolvují kvalifikační utkání.

Následně pak jmenovaná bundesligová čtveřice usedne opět do privátního letounu a vrátí se do Německa. Zatímco ostatní hráči a realizační tým se přesunou do Prahy, kde už bez zmiňovaného kvarteta absolvují v sobotu 27. března duel s Belgií. Březnový blok pak 30. března zakončí zápas ve Walesu.

Estonsko sice také patří mezi země s vysokým výskytem covidu-19, ostatně dnes přišla čerstvá zpráva, že pozitivní test na virus zaznamenala i estonská premiérka Kaja Kallasová. Co je ovšem důležité: Estonskem se šíří „klasický“ covid-19.

Pro profesionální sportovce tu lze ale vyjednat výjimky, které za podmínky realizace mimořádných hygienických opatření v takzvaných bublinách akceptují i německé úřady.

Pro země s vysokým výskytem mutací covidu-19 ale Němci nepardonují nikoho. A to se týká Česka i Velké Británie a blízkého Irska. Jinými slovy: kdyby se hrál třetí zápas českého týmu kdekoli jinde než v Anglii, Skotsku, Walesu, Severním Irsku či Irsku, mohli by si Schick a spol. zopakovat podobný výlet jako do Tallinnu.

Jenže los a osud tomu chtěl tak, že jde zrovna o Wales, takže si Jaroslav Šilhavý ve druhém i třetím utkání kvalifikace, v Praze i v Cardiffu, bude muset poradit bez čtveřice hráčů z Bundesligy.

Také proto jeho nominace nečítá 23 jmen, jako obvykle, ale rovnou 27 jmen. Čtyři z nich, už jmenované Pavlenku, Schicka, Daridu a Kadeřábka, ovšem trenér bude moci použít jen v jediném utkání, v tom prvním v estonském Tallinnu.

Covid-19 a striktní německá pravidla komplikují i evropské poháry, připomeňme, že zápasy Ligy mistrů Lipska s Liverpoolem či Mönchengladbachu s Manchesterem City musely být přesunuty do Budapešti.

Výjimky s velmi přísnými podmínkami jsou vypsány pro cestování hráčů z anglických soutěží. Každopádně pro Vladimíra Coufala, Tomáše Kalase, Tomáše Součka i Matěje Vydru platí, že smějí absolvovat celý program české reprezentace, ovšem za podmínky mimořádně zostřeného režimu, kdy od příletu do Prahy nesmí opustit takzvanou bublinu, a nemohou se tedy například ani setkat s příbuznými.

Reklama

Doporučované