Hlavní obsah

Novým Hniličkovým náměstkem se může stát muž se škraloupem

Foto: Profimedia.cz

O svých zástupcích by sice měl Milan Hnilička, šéf Národní sportovní agentury, rozhodovat sám. Reálně má ale na tuto personální politiku zásadní vliv premiér Andrej Babiš.

Reklama

V Národní sportovní agentuře se chystá další změna. Poslanec Jan Birke jednal s premiérem Babišem o přeobsazení jedné z místopředsednických pozic. Podle zákulisních zpráv favorizuje Martina Zvonaře, odvolaného děkana z Brna.

Článek

Navzdory své aféře spojené s účastí na večírku v teplickém hotelu Prince de Ligne, kde si z protiepidemických opatření vlády nikdo nic nedělal, zůstává Milan Hnilička nadále předsedou Národní sportovní agentury.

Ovšem na místopředsednických pozicích se v agentuře stále dějí velké věci. Na konci ledna skončili ve funkcích Ivo Lukš s Michalem Janebou. Zdroje se shodnou, že na příkaz premiéra Andreje Babiše. Do funkcí nastoupily Hniličkova poradkyně Markéta Kabourková spolu se Soňou Bergmannovou. Její minulost je spojena s Agrofertem a okruhem osob kolem Jaroslava Faltýnka, předsedy poslaneckého klubu hnutí ANO.

Jenže tento krok narušil dosavadní politickou rovnováhu a probudil Českou stranu sociálně demokratickou (ČSSD), která je spolu s ANO součástí vládní koalice. V ČSSD nabyli pocitu, že v Národní sportovní agentuře, disponující zhruba 12 dotačními miliardami korun, ztratili vliv.

A tak se poslanec Jan Birke, který je členem Národní rady pro sport, Hniličkova poradního orgánu, vydal za premiérem. Pro Seznam Zprávy potvrdil, že se s Andrejem Babišem v pátek sešel. A debata se stáčela k novému kandidátovi na pozici místopředsedy agentury.

„Našel jsem velmi kvalitního člověka, který je erudovaný. Jméno jsem projednal s předsedou ČSSD a začali jsme jej projednávat s panem premiérem. Předpokládám, že bychom to měli dotáhnout do konce tohoto týdne,“ řekl Jan Birke. Zdůraznil, že rozhodnutí, zda jeho návrh příjme, zůstává na premiérovi.

Oním vyvoleným je podle zdrojů Seznam Zpráv muž jménem Martin Zvonař. V letech 2018–2020 působil coby děkan Fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity v Brně.

Jenže loni na jaře v této funkci skončil. Akademický senát fakulty navrhl jeho odvolání. A rektor univerzity Martin Bareš 19. března 2020 Martina Zvonaře z jeho funkce děkana odvolal.

„Odvolání je reakcí na pochybení děkana při vykazování publikací v habilitačním a profesorském řízení,“ uvádí se v oficiálním stanovisku univerzity.

Co se tehdy stalo? Objevil se podnět, na jehož základě byl prověřen seznam odborných a vědeckých prací, které Martin Zvonař předložil v rámci habilitačního a profesorského řízení. Skutečnost, že došlo k závažným pochybením, konstatovala i etická komise.

Poté, co Martin Zvonař skončil na Masarykově univerzitě, přesunul se do Národní sportovní agentury, kde se stal vedoucím oddělení koncepcí a metodiky ve sportu.

O tom, zda povýší do pozice místopředsedy agentury, by se mělo rozhodnout v nejbližších dnech. Zda by v takovém případě nahradil spíše Markétu Kabourkovou, či Soňu Bergmannovou, není jasné.

Reklama

Doporučované