Hlavní obsah

Video: Německý přístav Kiel zasáhlo tornádo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Tornádo v Kielu.Video: twitter/BentFreiwald, twitter/FieteKalscheuer

 

Reklama

aktualizováno •

Přístav Kiel v severním Německu zasáhlo tornádo. Hlášené jsou škody na majetku i zranění.

Článek

Německé přístavní město Kiel zasáhl ve středu silný vítr, který s sebou přinesl i tornádo. To následně strhlo do vody větší počet lidí na přímořské promenádě, informovala agentura DPA s odvoláním na policii.

Neštěstí se podle německého serveru Deutsche Welle stalo v místním veslařském klubu, když se lidé snažili zajistit loď. Mluvčí hasičů řekl, že je tornádo vyzdvihlo do vzduchu a někteří z nich pak popadali do vody. Jiné udeřily do hlavy předměty létající kolem. Sedm lidí utrpělo zranění, šest z nich záchranáři převezli do nemocnic, tři s těžkým zraněním a tři s lehčím. Na místě pdle německého serveru Bild zasahovalo 35 záchranářů včetně osmi sanitek vozů a tří pohotovostních lékařů. Záchranná operace byla ukončena po sedmé hodině večer.

Sociální sítě také zaplavily záběry od lidí, kterým se nebezpečný živel podařilo natočit.

Silný vítr o rychlosti až 110 km/h hlásili němečtí meteorologové od středečního večera až do čtvrtečního poledne. Následovat mají o víkendu silné deště. „Na základě fotografií předpokládáme, že šlo o tornádo,“ řekl DPA Michael Bauditz z německé meteorologické služby. O definitivní závěr však zatím nejde.

Podle tamních úřadů silný vítr lámal stromy a shazoval střechy.

Tornádo v srpnu zasáhlo i Východní Frísko, kde poničilo mnoho domů nebo převracelo auta. V Česku se koncem června přehnalo nad Břeclavskem a Hodonínskem a poničilo kolem 1200 domů, asi 200 z nich muselo být zbouráno. Šest lidí zemřelo. Bouře způsobila škody za miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované