Hlavní obsah

Německý soud potrestal Čecha, který se zúčastnil protestů při summitu G20

Čech byl odsouzen za násilí během summitu G20Video: Ruptly

 

Reklama

Arťom Korjagin si za své počínání vysloužil podmíněný trest a peněžitou pokutu. Soud klasifikoval jeho jednání jako pokus o těžké ublížení na těle.

Článek

Podmíněný trest 18 měsíců odnětí svobody dnes u soudu v Hamburku dostal devětadvacetiletý Čech za to, že během červencového summitu zemí G20 v tomto severoněmeckém městě házel kameny a lahve na policisty. Dále musí zaplatit 1600 eur (téměř 42 000 Kč) a odevzdat vzorek své DNA. Arťom Korjagin, který pracuje v Praze jako barman, byl ve vazbě od července loňského roku.

Čech se dnes přiznal k činům, které spáchal večer 7. července ve čtvrti St. Pauli. „Nechal jsem se strhnout agresivní atmosférou, která panovala mezi policisty a demonstranty,“ uvedl v prohlášení, jež přečetl jeho advokát. Vyjádřil v něm také lítost, která by prý byla ještě větší, kdyby někoho skutečně zranil.

Jeden z policistů, jenž byl během protestů tajně nasazen, vypověděl, že Čech házením zasáhl policisty nejméně třikrát. Jestli někdo z policistů utrpěl zranění, se nepodařilo soudu zjistit.

Masivní protesty a srážky s policií během červencového summitu velkých světových ekonomik na několik dní ochromily některé části Hamburku. V ulicích hořela auta a radikálové rabovali obchody. Zranění utrpěly stovky policistů.

Reklama

Související témata:

Doporučované