Hlavní obsah

Protesty v Hamburku pokračovaly i v noci. Policie hlásí 76 zraněných z vlastních řad

Hamburská police hlásí v předvečer summitu G20 76 zraněných policistůVideo: Ruptly

 

Reklama

V předvečer summitu G20 se spolu opět střetli policisté a levicoví radikálové. Policie hlásí 76 převážně lehce zraněných policistů a dva zraněné demonstranty. Celkem pět protestujících bylo zatčeno.

Článek

Při čtvrtečních střetech s demonstranty v Hamburku bylo zraněno 76 policistů, většinou lehce. S odvoláním na policii o tom v pátek informovala agentura AFP, podle níž byli zraněni i nejméně dva demonstranti. Policie během násilností, které vypukly v předvečer summitu předních světových ekonomik G20, zadržela nejméně pět lidí.

Demonstrace s názvem „Vítejte v pekle" namířená proti vrcholné schůzce zástupců ekonomicky vyspělých zemí se ve čtvrtek vpodvečer zvrhla v rozsáhlé střety s policií. Z davu čítajícího několik tisíc lidí létaly lahve, dýmovnice a další předměty, zatímco policie proti demonstrantům nasadila vodní děla a pepřový sprej.

Policie uvedla, že demonstranti napadli její příslušníky, zatímco protestující tvrdí, že střety vyprovokovala policie. „Policejní stát dělá vše pro to, aby nás připravil o naše právo demonstrovat," řekl AFP jeden z tisíců přítomných levicových radikálů Georg Ismail.

Čtvrteční protest byl již předem považován za zatěžkávací zkoušku policie, protože se ho podle německých úřadů mělo zúčastnit až 8000 k výtržnostem připravených extremistů.

Dvoudenní summit zemí G20 začne v Hamburku dnes. Zástupci předních světových ekonomik budou hledat kompromis v otázkách volného obchodu a klimatu. Angela Merkelová se opakovaně nechala slyšet, že čeká složitá vyjednávání. Důvodem jsou zejména některé odlišné postoje amerického prezidenta Donalda Trumpa. Během summitu dojde k několika ostře sledovaným setkáním - například mezi Trumpem a ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Reklama

Související témata:

Doporučované