Hlavní obsah

Láva polyká domy na Havaji. Úřady už nedokážou přesně spočítat, kolik jich sopka zničila

Láva ničí obydlí na Havaji.Video: Veronika Krátká, AP

 

Reklama

Sopka Kilauea na Havaji dál ničí obydlí. Zničených domů je více než stovka.

Článek

Havajská sopka Kilauea je stále aktivní. Láva už zničila více než sto domů na ostrově Havaj. V pondělí 4. června napočítaly úřady 117 zničených domů, zatímco před víkendem jich bylo jenom 87. Pro agenturu AP to uvedla tisková mluvčí havajských úřadů Janet Snyderová.

Úředníci se podle ní již dříve snažili spočítat všechny lávou zničené domy, ale z předchozích průzkumných letů bylo těžké stanovit přesný počet. Nejproblematičtější je zatím počítání na východě ostrova v oblasti Kapoho, na přesný počet se teprve čeká. V oblasti se ve vzduchu nacházejí jedovaté plyny a je těžké se tam dostat. Snyderová uvedla, že nyní budou úřady sledovat napáchané škody pravidelně.

Sopka Kilauea leží na ostrově Havaj, který je znám i jako Velký ostrov a je největší z osmi hlavních Havajských ostrovů. Je vysoká 1200 metrů a je jedním z nejaktivnějších vulkánů na světě.

Aktivitu vykazuje prakticky nepřetržitě od roku 1983, v 90. letech láva z této sopky zničila na 200 domů. Masivní erupce vulkánu propukla na začátku letošního května a za následek má evakuaci několika tisíc obyvatel. Na největším ostrově, který má má rozlohu přes 10 tisíc kilometrů čtverečních, žije zhruba 150 tisíc obyvatel.

Reklama

Doporučované