Hlavní obsah
Online

Evropský parlament kvůli koronaviru zrušil zasedání ve Štrasburku

Foto: Profimedia.cz

Lékařka v indonéském Acehu.

Reklama

aktualizováno •

V pevninské Číně, odkud se koronavirus začal šířit, ve středu vzrostl počet obětí na 3012, celkový počet nakažených pak na 80 409. Nárůst obětí zaznamenala i Jižní Korea, kde dosavadní bilance činí 6088 případů onemocnění a 35 úmrtí. Čínská státní zpravodajská agentura Sin-chua uvedla, že tamní lékaři potvrdili, že koronavirus napadá i centrální nervový systém.

Článek

U pacienta byla nákaza koronavirem potvrzená 24. ledna. Na běžnou léčbu ale nereagoval. Po testech vzorku jeho mozkomíšního moku, které byly na přítomnost koronaviru pozitivní, lékaři pacientovi nasadili léčbu na virovou encefalitidu. Z nemocnice byl pacient propuštěn 25. února.

V pevninské Číně, do které se nepočítá autonomní Hongkong a Macao, ve středu počet nově nakažených vzrostl o něco výrazněji než za úterý, kdy bylo ohlášeno 119 případů. Naopak počet obětí byl ve středu ve srovnání s úterními 38 nižší.

Všechny oběti zaznamenané ve středu jsou z provincie Chu-pej, která je považována za ohnisko nákazy. Přímo z provinčního hlavního města Wu-chan je hlášeno za středu 23 mrtvých. Dosud v Chu-peji nákaze podlehlo 2902 lidí. Ze 139 středečních případů infekce jich na tuto provincii připadá 134.

V Jižní Koreji v posledních dnech přibývá případů rychleji než v Číně, odkud se virus začal původně šířit. Naprostá většina nakažených je z města Tegu a okolí. Jihokorejský prezident Mun Če-in vyhlásil rychle se šířící nákaze válku.

Sněmovna reprezentantů Spojených států schválila mimořádný finanční balíček v hodnotě 8,3 miliardy dolarů (188,6 miliardy korun) na boj s epidemií. Koronaviru v USA ve středu podlehl první člověk mimo stát Washington. Celkem deset infikovaných ohlásila také velkoměsta Los Angeles a New York. Spojené státy tak evidují již 11 obětí koronaviru a téměř 150 nakažených.

  • V Irsku přibylo 7 nakažených koronavirem

    Irsko dnes potvrdilo 7 nových případů nákazy koronavirem. Celkový počet nakažených se tak zvýšil na 13.

    Další tři případy byly také potvrzeny v Severním Irsku.

  • Izrael nařídil uzavření Betléma

    Izraelské ministerstvo obrany nařídilo uzavření Betléma kvůli potvrzeným případům koronaviru. Ve čtvrtek to oznámil izraelský deník Ha'arec.

    Ministr obrany Naftali Bennett přikázal izraelské armádě v koordinaci s palestinskou samosprávou vynutit uzavření Betléma poté, co se ve městě potvrdilo sedm případů nákazy koronavirem.

  • Ve Španělsku se koronavirem nakazilo 11 lidí z domova pro seniory

    Deset klientů a zaměstnanec jednoho z domovů pro seniory v Madridu se nakazili novým typem koronaviru. Informoval o tom dnes španělský list El País. V celém Španělsku je k dnešnímu dni 280 nakažených, tři lidé nemoci COVID-19 podlehli. Poslední obětí ohlášenou dnes je podle agentury EFE právě jedna z obyvatelek zasaženého domova důchodců.

  • Portugalské aerolinky TAP zrušily 1000 letů

    Portugalská letecká společnost TAP ve čtvrtek oznámila, že ruší až 1000 plánovaných letů na březen a duben kvůli obavám z koronaviru.

    Zrušení letů je následkem zpomalení světové ekonomiky a nižší poptávky po letenkách, uvedly aerolinky ve svém prohlášení. Zrušené lety se týkají nejvíce zasažených oblastí včetně Itálie, Španělska, Francie a také některých mezinárodních spojení.

    TAP uvedla, že její prioritou zůstává ochrana zdraví svých zaměstnanců a cestujících.

  • Evropský parlament kvůli koronaviru zrušil zasedání ve Štrasburku

    Evropský parlament dnes kvůli šíření nového typu koronaviru zrušil své plenární zasedání ve Štrasburku, které mělo začít již příští pondělí. S odvoláním na předsedu Davida Sassoliho o tom dnes informovala agentura AFP. Poslanci se podle ní místo francouzského města sejdou ve svém sídle v Bruselu.

  • Firma vyrábějící vodku objasňuje, že nápoj není vhodný k dezinfekci

    Americká firma Tito vyrábějící vodku musí na Twitteru uživatelům vysvětlovat, že by neměli vodku používat k dezinfekci rukou. Na internetu se totiž objevilo několik článků a videí, ve kterých je popsáno, jak z vodky vyrobit dezinfekční prostředek.

    Firma tweetovala, že „dezinfekční prostředky na ruce musí obsahovat alespoň 60 % alkoholu, ale vodka Tito obsahuje jen 40 % alkoholu. Není proto možné ji používat k výrobě dezinfekce“.

    Světová zdravotnická organizace (WHO) mezitím vydala oficiální návod k výrobě domácí dezinfekce. Je ale určený zemím, ve kterých lidé nemají přístup k čisté vodě a potřebným zdravotnickým přípravkům.

    Domácí dezinfekce, pokud není připravena správně, může být zdraví škodlivá. „Mám strach, že lidé nebudou schopni odhadnout správnou koncentraci přípravku,“ uvedl pro CNN Daniel Parker z Kalifornské univerzity.

  • Pařížský maraton bude kvůli koronaviru odložen

    Francouzská média dnes oznámila odložení dlouhodobě plánovaného maratonu v Paříži. Podle deníku Le Parisien se závod s největší pravděpodobností přesune z plánovaného 5. dubna na podzim. Na závod bylo přihlášených zhruba 65 000 běžců.

    Ve Francii ve středu podlehli koronaviru další dva lidé. Celkové číslo obětí tak vzrostlo na 6. Došlo také k nárůstu nakažených o 92 nových případů. Celkem je ve Francii momentálně nakažených 377 lidí.

    Maraton v Paříži.

  • V Británii zemřel první člověk na koronavirus

    Královská nemocnice v Berkshiru to ve středu oznámila v oficiálním prohlášení.

    V něm potvrdila, že šlo o staršího pacienta s předchozími zdravotními obtížemi. Pacient kvůli svým problémům do nemocnice dlouhodobě docházel, ale teprve v úterý večer byl testován na koronavirus, který se u něj potvrdil. Ve středu zemřel.

  • Počet obětí koronaviru v Itálii už dosáhl 148, nakažených je 3858

    V Itálii za posledních 24 hodin zemřelo dalších 41 pacientů s novým koronavirem. Oznámila to dnes podle agentury Reuters italská civilní ochrana. Počet mrtvých v zemi tak dosáhl už 148, z toho 98 v Lombardii. Počet nakažených v Itálii vzrostl ze středečních 3089 na nynějších 3858.

  • Čínská služba WeChat cenzurovala zprávy o koronaviru

    Oblíbená čínská komunikační služba WeChat cenzurovala zmínky o epidemii koronaviru, tvrdí zpráva kanadské organizace Citizen Lab. Zpravodajská stanice BBC, která o studii informovala, připomněla, že Čína internetovou komunikaci cenzuruje už mnoho let. Není jasné, jestli WeChat cenzuroval zmínky o epidemii kvůli nařízení úřadů. Podle Citizen Lab je možné, že služba prováděla cenzuru z vlastního rozhodnutí ve snaze předejít problémům.

    WeChat je sociální síť vyvinutá čínskou společností Tencent. V Číně, kde je blokován Google, Twitter, Facebook, Instagram i další zahraniční internetové platformy, se těší velké oblibě. Kromě psaní zpráv se dá použít například i k mobilním platbám nebo objednání donášky jídla.

  • Maraton v Římě byl zrušen kvůli obavám z koronaviru

    Itálie ve středu zrušila každoroční maratonský běh pořádaný v Římě. Dnes to oznámila tisková kancelář organizátorů závodu.

    Závod bude přesunut na příští rok.

  • Britský parlament zvažuje kvůli koronaviru přestávku

    Britský parlament kromě vypracování speciálního akčního plánu momentálně jedná o uzavření Westminsterského paláce.

    Pokud návrh schválí, dveře parlamentní budovy zůstanou zavřené na dlouhých pět měsíců. Důvodem jsou obavy z rozšíření nákazy poslanci, kteří část pracovního týdne navštěvují své voliče napříč celou Británií. Více se dočtete v článku.

  • Evropské banky posílají kvůli koronaviru zaměstnance domů

    Evropské banky a další finanční instituce posílají kvůli koronaviru část zaměstnanců pracovat domů nebo je přesouvají mimo centrály. Úřady se obávají, že nedostatek klíčových bankovních pracovníků by mohl způsobit nedostatek likvidity na trzích, pokud firmy nebudou schopné provádět běžné obchodní operace. K flexibilitě vyzvala evropské banky v úterním dopise, z nějž citovala agentura Reuters, Evropská centrální banka (ECB). Připravenost bank prověřují němečtí a britští finanční regulátoři.

  • Ve Francii, Belgii i Nizozemsku přibylo nakažených

    Ve Francii na nemoc způsobenou novým typem koronaviru zemřeli další dva lidé, a počet obětí tak vzrostl na šest. Přítomnost viru se v zemi potvrdila už 377 lidí, informovala dnes s odvoláním na ministerstvo zdravotnictví agentura AFP. Počet lidí, kteří se nakazili koronavirem, vzrostl také v Nizozemsku a Belgii.

    Ve Francii se za středu počet nakažených zvýšil o 92, což je největší nárůst počtu případů od začátku výskytu viru v zemi. V Belgii vzrostl počet potvrzených případů o 27 na celkových 50. V Nizozemsku se počet případů nákazy za jediný den více než zdvojnásobil. Je jich už 82. Ve středu bylo potvrzených nakažených ještě 38.

    Na rozdíl od Belgie a Nizozemska si ve Francii nemoc COVID-19, kterou koronavirus způsobuje, vyžádala i mrtvé.

  • Fotbalový zápas mezi Valencií a Atalantou se odehraje bez diváků

    Fotbalové utkání mezi španělskou Valencií a italskou Atalantou se odehraje „za zavřenými dveřmi“. Dnes to oznámilo španělské ministerstvo zahraničí, které se obává možného rozšíření koronaviru mezi fanoušky. První zápas se uskutečnil během minulého měsíce v Itálii. Odveta se odehraje 10. března ve Valencii na stadionu Mestalla.

    Španělsko má aktuálně přes 230 případů nákazy a koronavirus si tam vyžádal 3 oběti. Itálie je pak nejhůře zasaženou evropskou zemí. Aktuálně čítá přes 3000 nakažených a 107 obětí.

    Následkem šířícího se koronaviru již bylo odloženo několik zápasů ze Serie A, mezi nimi i zápas mezi Juventusem a Interem Milán.

  • Lufthansa zrušila kvůli koronaviru přes 7000 letů

    Lufthansa zrušila v březnu kvůli rozšiřující se epidemii koronaviru přes 7000 letů. Německá aerolinka uvedla, že většina zrušených letů bude vnitrostátních. Další zrušené lety se týkají spojení mezi Německem a Itálií.

    7100 zrušených spojů tvoří asi 25 % ze všech naplánovaných letů aerolinky. Lufthansa také musela zrušit letecké spojení do Izraele, kvůli novým podmínkám vstupu do země. Nová pravidla totiž vedou ke snížené poptávce po letech do Tel Avivu a Ejlatu.

    Na začátku týdne přitom letecká společnost oznámila, že kvůli koronaviru odstaví 150 letadel z celkového počtu 770.

  • Koronavirus má v Číně 3000 obětí, ve škole nejsou stamiliony žáků

    Počet obětí nového typu koronaviru již v pevninské Číně přesáhl 3000 a nakažených je přes 80 400. Některé země ve snaze zabránit šíření nákazy uzavírají školy, jiné zamezují vstupu lidí ze států, kde se infekce vyskytuje.

    Organizace OSN pro vzdělání, vědu a kulturu oznámila, že kvůli uzavření škol zůstalo doma na 290,5 milionu žáků a studentů ve 22 státech, celonárodně ve 13 zemích. Například v Itálii, kde se nakazilo přes 3000 lidí ze všech regionů, dnes začaly desetidenní prázdniny pro 8,5 milionu žáků a studentů. Všechny školy se v moderních dějinách Itálie uzavřely poprvé, nestalo se tak ani za druhé světové války.

    Írán oznámil, že vzdělávací instituce zatím zůstanou zavřené a otevřou až po perském novém roce Nourúz 20. března. Řecké úřady dnes nařídily zavřít na 48 hodin část škol v zemi. UNESCO chce na mimořádném zasedání příští týden jednat o možnostech, jak zajistit výuku i pro děti, které nyní do škol nemohou.

  • Lékárníci v Německu dostali povolení vyrábět vlastní dezinfekce

    Německé lékárny obdržely povolení od německého ministerstva zdravotnictví vyrábět vlastní dezinfekce. Kvůli epidemii koronaviru je totiž v lékárnách nedostatek dezinfekčních prostředků. Německé ministerstvo zdravotnictví to uvedlo na svém Twitteru.

  • V Itálii dnes ve stínu koronaviru začíná výstava Raffaela

    Výstava význačného italského umělce je jednou z nejočekávanějších událostí roku. Kvůli probíhající epidemii koronaviru ale není jasné, kolik bude mít výstava návštěvníků. Podívejte se na výběr nejlepších Raffaelových děl.

  • Turecko kvůli koronaviru občanům doporučilo nejezdit do ciziny

    Turecko doporučilo svým občanům, aby kvůli epidemii koronaviru raději nejezdili do zahraničí, pokud to není nezbytně nutné. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na tureckého ministra zdravotnictví Fahrettina Kocu. Ten dnes novinářům také řekl, že Turecko testovalo 1363 lidí kvůli koronaviru, ale žádný případ nebyl pozitivní.

    Turecká média rovněž informovala, že do Istanbulu se dnes ze Singapuru vrátilo prázdné letadlo tureckých aerolinií. Důvodem byl pozitivní test na koronavirus u jednoho z cestujících, který letěl z Londýna přes Istanbul do Singapuru. Podle tureckého ministra zdravotnictví šlo o Francouze.

    Turecko kvůli epidemii nemoci COVID-19 přijalo řadu opatření. Od minulé neděle zrušilo letecké spojení s Itálií, Irákem a Jižní Koreou, už dříve zakázala Ankara spojení s Čínou a Íránem. Ve středu ministr Koca řekl, že odmítl návštěvu z íránského ministerstva zdravotnictví a navrhl jim jednání přes internet. S Íránem už minulý týden Ankara uzavřela i pozemní hranice.

    Kvůli možné epidemii také turecká vláda zakázala export ochranných roušek, které se minulý měsíc hojně vyvážely do sousedního Íránu. Pokud je chce nyní turecká firma vyvážet, musí požádat o povolení ministerstvo obchodu.

Reklama

Hlavní zprávy