Hlavní obsah

Nemocné Česko: Zabíjí nás rakovina i nadváha. Zdraví nás stojí stovky miliard ročně

Datažurnál: Zdraví, nebo nemocní Češi? Odpoví další díl našeho datového pořadu Datažurnál.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Nemocné Česko. Zabíjí nás rakovina, kardiovaskulární onemocnění i náš špatný životní styl. Dožíváme se stále vyššího věku, ale poslední část života prožíváme v nemoci. Na naše zdraví má vliv i to, v jakém sociálním prostředí žijeme. Podívejte se na další díl Datažurnálu. Tentokrát o našem zdraví i zdravotnictví.

Článek

Data jsou všude kolem nás. V Datažurnálu se díváme na největší kauzy naší doby jiným pohledem. Pouze na základě faktů, čísel a dat. S chladnou hlavou a bez výkřiků. Ve spolupráci s datovými novináři ze Samizdatu (článek o naději na dožití v případě rakoviny najdete zde) jsme se v dalším díle Datažurnálu podívali na zdraví a zdravotnictví v Česku. V pořadu vycházíme i z dat Českého statistického úřadu, která jsou k dispozici na jeho webu.

V našem pořadu jsme zjistili řadu zajímavých dat:

- Češi patří do světového nadprůměru ve své výšce i váze. Osmnáctiletí chlapci dosahují nyní průměrné tělesné výšky 180,1 cm, což znamená zvýšení dospělé tělesné výšky oproti roku 1895 o 12 cm. Průměrná výška současných osmnáctiletých dívek je 167,2 cm, což je o 10 cm více než v roce 1895.

- Každé sedmé dítě v Česku trpí nadváhou, u dospívajících je to každý čtvrtý, mezi dospělými každý druhý. Přibývá přitom těžších forem obezity, a to i u dětí.

- Ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi na tom nejsou české děti špatně: Nadváhou či obezitou jich trpí zhruba patnáct procent. U adolescentů už je to 25 procent a u dospělých téměř polovina populace.

Foto: Seznam Zprávy

Srovnání naší výšky se zbytkem Evropy (zdroj: OECD).

- Ročně umírá více než 75 tisíc lidí na rakovinu a kardiovaskulární nemoci.

- Největší šanci porazit rakovinu mají pacienti s rakovinou štítné žlázy a varlat, naopak nejhorší prognózu má rakovina slinivky a jater. Obecně je ale důležité, jak brzy se nemoc podaří zachytit.

„U některých zhoubných národů se jejich počet snižuje. Druhá věc je ale ta, že si stále neumíme poradit s některými zabijáky, jako je rakovina slinivky či žlučových cest,“ říká ředitel onkologického centra VFN David Feltl.

Foto: Seznam Zprávy

Rakovina má na svědomí řadu lidských životů.

Foto: Seznam Zprávy

Náklady na zdravotnictví. Kolik stojí naše peněženky zdraví? (zdroj: ČSÚ)

- Asi třetinu všech hospitalizací mají na svědomí nemoci oběhové soustavy, především choroby srdce (infarkt), cévní nemoci mozku, ateroskleróza.

- Nejčastější příčinou úmrtí jsou ve většině evropských zemí nemoci oběhové soustavy - infarkt, nemoci a vady srdce nebo mozková mrtvice.

„Kardiovaskulární nemoci jsou číslem jedna z mnoha důvodů. Neumíráme na infekce, roste náš věk a tím pádem i opotřebení našeho systému. Zároveň máme nadváhu a nedostatečně se hýbeme,“ popisuje Feltl nejčastější úmrtí nejenom v České republice.

Foto: Seznam Zprávy

Naděje dožití v České republice (zdroj: ČSÚ).

„Jsme poslední západní zdravotnictví směrem na východ. Nenapadá mě obor, kde bychom zaostávali a měli v něm deficit, který bychom doháněli dvacet let. Chybí zde silná politická vůle říct, na co ten systém má a co už není v jeho silách. Pacient má podle psané legislativy na všechno nárok. Objektivní fakt je, že ne každý pacient dostane všechno,“ uzavírá Feltl.

Kolik korun stojí zdravotnictví? Jakou má kvalitu a je namístě častá kritika? Co pro svoje zdraví můžeme dělat sami? A jaké další zajímavé informace se nám podařilo zjistit? Podívejte se v úvodním videu.

Datový pořad Datažurnál můžete v premiéře sledovat jednou za čtrnáct dní ve čtvrtek od 20:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Pomůže vám náš přehledný návod.

Reklama

Doporučované