Hlavní obsah

Nemocnice budoucnosti? Nádor objeví chytré technologie, doktoři získají víc času na léčbu

Jak budou vypadat nemocnice 3. tisíciletí? Rozhovor s Rostislavem Babaríkem, zdravotnickým manažerem z firmy Microsoft.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Už teď takový systém testuje Microsoft ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. Zaměřuje se na výzkum nemocí štítné žlázy a rakovinu prostaty. Jde o experiment v hodnocení obrazových dat, popsal v magazínu Byznys Lab manažer společnosti Microsoft Rostislav Babarík.

Článek

Telemedicína už dávno není jen přenos dat. Za použití umělé inteligence se otevírají daleko širší možnosti, hlavně při analýze dat například na CT snímcích nebo magnetické rezonanci. „Umělá inteligence se snaží najít postižená místa a oddělit je od té zdravé tkáně. Lékař by až 150 snímků analyzoval čtyři hodiny, systémy to ale označí za něj, on to jen zkontroluje a ověří. To trvá zhruba 30 minut,” vysvětlil Rostislav Babarík.

Ne všechna zdravotnická zařízení mají zatím podmínky pro přenos dat ve velkém. Rozhodně je to ale budoucnost, je přesvědčen Rostislav Babarík. „Digitalizace přinese lepší servis pro pacienty a nemocnici nižší náklady.”

Proč a jak se Microsoftu mění konkurence? A je na místě obava ze zneužití citlivých zdravotních dat pacientů na černém trhu? A hrozí nemocnicím pokuty? Víc v magazínu Byznys Lab na téma budoucnost medicíny.

Magazín Byznys vysílá TV Seznam každý všední den v premiéře ve 14 hodin, v repríze pak v 18:15 a 21:30.

Reklama

Doporučované