Hlavní obsah

Nemocnice Na Františku otevře oddělení bariatrie

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

V pražské Nemocnici Na Františku, kterou zřizuje městská část Praha 1, bude od začátku listopadu v provozu nové oddělení bariatrie, kde se bude chirurgicky léčit závažná obezita.

Článek

Součástí oddělení bude i poradna, uvedl dnes tiskový mluvčí Prahy 1 Petr Bidlo.

„Operace bude provádět Michael Vraný, jeden z nejkvalifikovanějších odborníků na bariatrickou chirurgii v České republice, který se léčbě pacientů s obezitou úspěšně věnuje již téměř 25 let,“ uvedl starosta Prahy 1 Petr Hejma (STAN). Doplnil, že radnice, která je zřizovatelem nemocnice, poskytne v letošním roce na bariatrickou léčbu v Nemocnici Na Františku až 3,5 milionu korun. Peníze budou určeny na vybavení oddělení.

Bariatrický zákrok spočívá v chirurgickém zmenšení objemu žaludku a odstranění buněk zodpovědných za vylučování tzv. hormonů hladu. Jedná se tak o jedno z možných řešení obezity, kterou v Česku trpí přes 150.000 lidí. Osoba, která může zákrok podstoupit, musí splňovat některá kritéria. Patří mezi ně výše indexu tělesné hmotnosti BMI nad 35 s přidruženými problémy, jako jsou vysoký krevní tlak, cukrovka nebo dlouhodobé bolesti zad či kloubů.

Index tělesné hmotnosti BMI (body mass index) se používá jako indikátor podváhy, normální tělesné hmotnosti, nadváhy a obezity. Umožňuje statistické porovnávání tělesné hmotnosti lidí s různou výškou. Za ideální zdravou váhu se obecně považuje rozpětí BMI 18,5 až 25.

Nemocnice letos na podzim otevřela oddělení plastické chirurgie, které vede plastický chirurg Josef Kulhánek. Podle informací na svém webu se tak nemocnice stala čtvrtým nemocničním zařízením v Praze, které provádí plastické zákroky na samostatném odborném pracovišti. Oddělení se podle mluvčí nemocnice Lucie Krausové zaměřuje převážně na řešení následků po prodělaných onemocněních a úrazech, provádí se ale i estetické výkony na přání klientů. Podle ředitele Nemocnice Na Františku a primáře chirurgického oddělení Davida Erharta navazuje zaměření nově vzniklého pracoviště na onkologicko­chirurgický program nemocnice, který cílí na pacientky s rakovinou prsu. Těch v Nemocnici Na Františku ročně ošetří kolem čtyř set.

Nemocnice Na Františku vznikla v roce 1354, na konci 18. století byla největším zdravotnickým zařízením v Praze. Nyní zařízení provozuje 113 akutních lůžek a 46 lůžek následné péče.

Reklama

Související témata:

Doporučované