Hlavní obsah

Nemocnice: Při užívání Imunoru onemocnělo covidem minimum zdravotníků

Foto: FNO

Podávání léku v ostravské nemocnici.

Reklama

Z 53 zdravotníků Fakultní nemocnice Ostrava (FNO), kteří se v počátku letošního roku zapojili do klinické studie zaměřené na účinky léku Imunor v souvislosti s nemocí covid-19, onemocněly koronavirem pouze dvě zdravotnice.

Článek

Měly navíc lehkou formu onemocnění a po krátké době se dokázaly vrátit zpět do práce. O výsledcích studie dnes informovala mluvčí nemocnice Petra Petlachová. Imunor je podle ní registrovaný lék, který ale v současné době není volně dostupný. Předepsat ho pacientům může jen imunolog. Je sice plně hrazen ze zdravotního pojištění, ale pouze u pacientů s potvrzenou poruchou buněčné imunity.

Klinickou studii ve zdravotnickém zařízení inicioval primář Oddělení klinické imunologie a alergologie FNO Jaromír Bystroň. „Byla potvrzena dvacetinásobně nižší potřeba pracovní neschopnosti, než u ostatních nemocných sester na stejných pracovištích. U těch, které onemocněly, se potvrdil i výrazně mírnější průběh nemoci, ve srovnání s onemocněním rodinných příslušníků, žijících s nimi ve společné domácnosti,“ upřesnil Bystroň závěry studie.

Foto: FNO

Primář Oddělení klinické imunologie a alergologie FN Ostrava Jaromír Bystroň.

Studii schválily Státní ústav pro kontrolu léčiv i Etická komise FNO. Do studie se zapojilo 53 zdravotníků v různém věku. „V prvním čtvrtletí roku 2021, kdy v ČR vrcholila další vlna onemocnění covid-19 a denní nárůsty onemocnění se pohybovaly mezi 10 000 až 16 000 případy, bylo u nás ve fakultní nemocnici denně kvůli onemocnění covid-19 až 70 sester v pracovní neschopnosti. V tomto období ve sledovaném souboru zdravotníků, kteří pravidelně užívali Imunor, onemocněly pouze dvě zdravotní sestry, které po lehkém průběhu nastoupily po klasických 14 dnech do práce,“ uvedl Bystroň.

Dodal, že lék je v Česku registrován více než 20 let. Podle něj působí na buňky přirozené imunity a při preventivním podávání tak může vyvolat účinnou aktivaci buněčné imunity proti koronaviru.

Reklama

Doporučované