Hlavní obsah

Nemocnice v Sao Paulu jsou blízko kolapsu. 90 % lůžek je obsazených

Foto: Profimedia.cz

Každý den pohřbívají v Sao Paulu velké množství lidí.

Reklama

Brazílie je i nadále nejhůře zasaženou zemí Latinské Ameriky a tamní nemocnice se pomalu dostávají na pokraj svých sil. Největší a nejlidnatější země regionu svádí boj s koronavirovou nákazou, jehož výsledek zatím není jasný.

Článek

V pondělí přesáhlo množství pozitivních testů na koronavirus v Latinské Americe půl milionu. Brazílie, jejíž počet obyvatel se pohybuje okolo 210 milionů, eviduje téměř polovinu těchto nakažených na svém území. Už o dva dny dříve země překonala v počtu infikovaných Španělsko a Itálii, čímž se ve světovém žebříčku zařadila na čtvrté místo, jak uvádí data z Univerzity Johnse Hopkinse. Brazilci, kteří nákaze podlehli, často končí v masových hrobech.

Jednou z nejhůře zasažených oblastí Brazílie je město Sao Paulo. Tamní starosta Bruno Covas v neděli prohlásil, jak uvádí zpravodajský server BBC News, že veřejné nemocnice města už dosáhly 90% obsazenosti lůžkové péče a zcela plné by mohly být do dvou týdnů. Už nyní vytížený zdravotnický systém města by tak následně mohl oficiálně zkolabovat. Zatímco bohatší země si mohly dovolit více lékařů či provizorních nemocnic a lůžek, africké či latinsko-americké země, ve kterých se pandemie nyní rychle šíří, mají mnohem omezenější možnosti.

Kromě nabádání občanů, aby zůstali v domovech, se starosta Sao Paula spojil s guvernérem stejnojmenného brazilského státu, kam město spadá, aby projednali přísnější opatření za účelem zpomalení šířící se nákazy. Toto spojení je pro něj klíčové, guvernér ovládá policejní složky, jejichž pomoc bude potřeba, pokud by město bylo v rámci případných budoucích omezení uzavřeno.

„Těžko se věří, že někdo upřednostňuje vystavení populace téhle ‚ruské ruletě‘. Taková lhostejnost tváří v tvář smrti není moudrá,“ prohlásil Covas, který těmito slovy zřejmě odkazoval na postup brazilského prezidenta Jaira Bolsonara v dané situaci. Ten odmítá jakékoliv zákazy vycházení či sociální distancování, podle něj by zavedení takových opatření přineslo pouze zničení brazilské ekonomiky. Tento krajně pravicový politik je za přístup ke koronavirové krizi kritizován mnohými jak doma, tak ve světě. Řada jeho příznivců ale zůstává věrná a podporu mu vyjadřují nejen před prezidentským palácem v Brasílii.

„Většina lidí se nemá čeho bát. Pokud jde o mě, tak se svou historií atleta bych se jako infikovaný nemusel strachovat. Necítil bych buď nic, nebo jen slabou chřipku,“ pronesl Bolsonaro v březnovém projevu, ve kterém vyzýval brazilské starosty a guvernéry ke zrušení zavedených omezení. Agentura Reuters zároveň informovala o jeho přirovnání daných omezení k politice spálené země, v dubnu se prezident dokonce zúčastnil demonstrací za jejich zrušení.

Oficiální statistiky, které Brazílie zveřejňuje, pravděpodobně nejsou přesné. Předpokládá se tak už jen z toho důvodu, že země vykazuje poměrně malé množství provedených testů. Například odborník Domingo Alves, který působí na lékařské fakultě univerzity v Sao Paulo, uvedl pro agenturu AFP, že se v zemi testují pouze ti lidé, kteří skončí v nemocnici. Na tom, že reálné statistiky musí být odlišné, se shodují i další brazilští experti přes zdraví. Tým odborníků, jehož součástí je i Alves, vypracovali studii, která odhaduje skutečná čísla nakažených až 15× vyšší, než jsou ta oficiální.

Reklama

Doporučované