Hlavní obsah

Nemocnice ve Vrchlabí má vyčerpanou kapacitu JIP lůžek

Foto: Adam Hříbal , Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Nemocnice Vrchlabí má již zcela vyčerpanou kapacitu lůžek intenzivní péče. Pokud se lůžko na JIP uvolní, bývá do hodiny obsazeno. Celá nemocnice je nyní vytížena na 95 procent.

Článek

Již zhruba poslední dva měsíce se počet hospitalizovaných pacientů s covidem-19 v soukromé nemocnici ve Vrchlabí drží kolem 25 až 30. „Oproti podzimu jsme určitě zaznamenali nárůst,“ uvedla mluvčí nemocnice Libuše Kučerová.

Nemocnice ale přesto zatím zvládá situaci bez pomoci jiných zařízení. „A to hlavně díky obrovskému nasazení našich zdravotníků, za což jim patří velké dík,“ uvedla Kučerová.

Nemocnice nyní má dostatek personálu, nikdo ze zaměstnanců není nemocný s covidem-19 ani není v karanténě. „To je velká výhoda oproti podzimu, kdy jsme se potýkali s nedostatkem personálu. Výpomoc armády jsme zatím nevyužili a doufáme, že ani nebudeme muset využít,“ řekla Kučerová.

Počet pacientů v nemocnici podle ní začíná mírně klesat. „Nechceme to zakřiknout, ale pro tuto chvíli můžeme říct, že mírně klesá,“ uvedla mluvčí.

Špatná situace je i v dalších nemocnicích v Královéhradeckém kraji, které mají podle hejtmanství 632 covidových lůžek. Nejvíce jsou aktuálně sledována lůžka pro akutní péči, kterých je v celém kraji 230, a to nejen covidových. Volných zbývaly v úterý čtyři desítky. Tato lůžka jsou důležitá nejen pro příjem pacientů s covidem vyžadujících intenzivní péči, ale i pro všechny ostatní pacienty po úrazech nebo infarktech.

Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové leží nyní s covidem-19 zhruba 210 lidí, z toho asi pět desítek na jednotce intenzivní péče.

Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje, pod který spadají nemocnice v Trutnově, Náchodě, Jičíně, Dvoře Králové nad Labem a Rychnově nad Kněžnou, má ve všech svých nemocnicích volných pouze pět lůžek intenzivní péče a 45 standardních lůžek. Ve všech zařízeních holdingu je hospitalizováno zhruba 380 pacientů s covidem-19.

Reklama

Doporučované