Hlavní obsah

Ani za Zemanem kvůli zákazu návštěv nikdo nesmí, může ale dostat výjimku

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Miloš Zeman na záběru z videa, které zveřejnil kancléř Vratislav Mynář.

Reklama

aktualizováno •

Ústřední vojenská nemocnice, kde leží i prezident Miloš Zeman, ode dneška zpřísnila pravidla pro návštěvy pacientů. Podle pravidel nemocnice tak ani za ním návštěvy nemohou, pokud nedostane speciální výjimku.

Článek

Do odvolání jsou zakázané návštěvy osob hospitalizovaných na akutních odděleních. Důvodem je podle nemocnice zhoršující se epidemická situace v zemi související s výskytem covidu-19 a dalších respiračních onemocnění. Opatření se dotkne i prezidenta Miloše Zemana, který je od 10. října hospitalizován na klinice intenzivní medicíny Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN).

Prezident Zeman je umístěn na oddělení intenzivní medicíny. Mluvčí ÚVN Jitka Zinke dnes potvrdila, že se tak zákaz návštěv dotkne i hlavy státu, protože pravidla platí pro všechny pacienty. Kandidát na premiéra Petr Fiala (ODS) v úterý řekl, že Zeman je připraven ho přijmout ve chvíli, kdy ho v ÚVN přeloží z jednotky intenzivní péče na standardní pokoj.

„Obecně stanovená pravidla platí v celé nemocnici pro návštěvy všech pacientů, po dohodě s přednostou kliniky nebo primářem lze dohodnout návštěvu, vždy za splnění pravidel pro přítomnost návštěvy,“ upřesnila Jitka Zinke pro Seznam Zprávy,

„My předpokládáme, že dostaneme čerstvou informaci příští týden z Hradu, kdy by se mohla návštěva uskutečnit, a podle toho jednat,“ řekla Seznam Zprávám poslankyně Jana Černochova z ODS. „A jak již říkal pan předseda Fiala, bylo by toto nejlepší možné řešení, protože samozřejmě pro všechny z nás a i pro občany to ustavení paragrafu 66 je ta krajní mez toho, kdy by bylo prokazatelné a jasné, že pan prezident tu roli skutečně nemůže vykonávat. Pokud je tady ta jistota, že tu svoji ústavní roli on zvládne a zhostí se jí, tak k tomu není žádný důvod.“

Senát bude řešit další postup v úterý

Předseda Senátu Miloš Vystrčil Seznam Zprávám řekl, že se o dalším postupu poradí senátoři příští týden v úterý. „9. 11. bude Organizační výbor Senátu. Z něho, předpokládám, vzejde návrh dalšího postupu,“ napsala v SMS zprávě Vystrčil.

Ústřední vojenská nemocnice v Praze tento týden řekla Seznam Zprávám, že zvažuje přesun prezidenta na běžný pokoj. Termín zatím není jasný a toto stále platí.

„O překladu pana prezidenta budeme informovat, jakmile bude o překladu definitivně rozhodnuto,“ napsala ve středu mluvčí ÚVN Jitka Zinke.

Hranice 10 tisíc nakažených denně se přiblížila

V úterý testy potvrdily 9902 případů nákazy onemocněním covid-19. Bylo to téměř o 60 procent víc než před týdnem a nejvíc za jediný den od 23. března. Hospitalizovaných je poprvé téměř po půl roce více než 2000. Zdravotníci podali v úterý přes 39.000 dávek očkování proti koronaviru. V úterý bylo v nemocnicích 2058 lidí s potvrzenou nákazou novým typem koronaviru. V těžkém stavu bylo 288 pacientů. Počet hospitalizovaných je nejvyšší od 7. května.

Šéf STAN Vít Rakušan je rád, že Kancelář prezidenta kontaktovala předsedu ODS Fialu s tím, že ho prezident přijme v momentu, až bude přesunut na normální pokoj.

„Bohužel ale není ještě stanoven přesný termín této schůzky. Tento fakt ale nemění nic na tom, že veřejnost by měla znát pravdu o zdravotním stavu prezidenta a hlavně pravdu o tom, jestli je schopen řádně vykonávat svůj úřad. Je správné, že bylo sestaveno odborné lékařské konzilium, které může na tuto otázku odpovědět,“ uvedl ve vyjádření Rakušan.

V nemocnici je Zeman 25 dnů

Dodává také, že v případě aktivace článku 66 se musí postupovat opatrně a přísně podle Ústavy. K tomu je podle Rakušana nutné, aby kolektiv renomovaných lékařů posoudil schopnost prezidenta Zemana vykonávat svůj úřad a až poté se můžeme rozhodnout, jestli budeme tento článek Ústavy aktivovat.

V ÚVN jsou nyní zakázány návštěvy osob na akutních lůžkách. Návštěva osob na těchto odděleních bude možná jen u pacientů v terminálním stadiu nevyléčitelné nemoci nebo u osob ve špatném psychickém stavu souvisejícím s hospitalizací. I v takových případech ale individuální návštěvu musí schválit lékař. Zároveň je povinné splnění hygienicko-epidemických opatření.

Prezident je 25 dnů v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN), kam ho převezla sanitka rovnou ze zámku v Lánech. Zeman je aktuálně hospitalizován na Klinice anestezie, resuscitace a intenzivní medicíny 1. LF UK a ÚVN.

Reklama

Doporučované