Hlavní obsah

Nemusíte platit, vzkazuje OSA zavřeným provozovnám poté, co poslala faktury

Foto: Seznam Zprávy

Prázdné provozovny nebudu muset platit poplatky za hudbu nebo televizi. (Ilustrační snímek)

Reklama

Rychlou otočku předvedl Ochranný svaz autorský. Nejdříve měl poslat i zavřeným provozovnám faktury za využívání uměleckých děl, teď mluvčí tvrdí, že poplatky budou promíjet.

Článek

Podnikatelům, kteří mají už několik týdnů zavřené provozovny, přesto dorazily během dubna faktury v plné výši za využívání uměleckých děl od sdružení, které zastupuje autory.

Na situaci jako jedna z prvních upozornila poslankyně Kateřina Valachová (ČSSD) na sociální síti. „Ochranný svaz autorský podle některých majitelů restaurací rozesílal faktury za březnové užívání uměleckých děl, a to v plné výši, jako kdyby nebyly hospody a všechna ostatní podobná zařízení po více než polovinu měsíce zavřená,“ napsala poslankyně a dodala, že pokud samotný svaz nezmění chování, předpokládá, že to vláda a Poslanecká sněmovna nenechá bez povšimnutí.

Seznam Zprávám rozesílání faktur potvrdila i mluvčí Ochranného svazu autorského (OSA) Šárka Chomoutová s tím, že šlo o automatické rozeslání faktur a chybu obchodního oddělení.

Podle Romana Strejčka, předsedy představenstva OSA, ale majitelé restaurací a dalších postižených provozoven nebudou muset autorské odměny hradit. Tuto informaci měl svaz rozesílat v posledních dnech.

„Těm, kteří mají uzavřenou smlouvu a zaplacené autorské odměny i na období nouzového stavu, budou peníze vráceny nebo započteny na příští rok podle přání uživatele,“ uvedl pro Seznam Zprávy Roman Strejček.

Předseda představenstva také ubezpečuje, že OSA nabízí možnost odložit platby o 90 dní od stanoveného termínu splatnosti.

„Jsme připraveni kompenzovat nejen období, po které byly provozovny uzavřené, ale každý započatý měsíc, ve kterém pro danou provozovnu začal nebo přestal platit nouzový stav,“ dodal Strejček s tím, že OSA nebude rozpočítávat autorské odměny na jednotlivé dny.

Koronavirus může změnit poplatky

Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací ČR Václava Stárka současná mimořádná situace ovlivní vyjednávání i o budoucích poplatcích za využívání uměleckých děl.

Asociace za své členy aktuálně dojednává smlouvu, ambicí je, aby platila na delší než jednoleté období.

Autorská sdružení musí zohledňovat při stanovení poplatků i obsazenost provozovny, podle Václava Stárka je ale počítáno s minimální obsazeností na 30 procentech. „Jsme v situaci, kdy i dva měsíce může být obsazenost nulová a některé hotely mohou být prázdné až do konce roku,“ tvrdí Stárek, že o obsazenosti chce jednat.

Společně s Václavem Stárkem upozorňuje i Viliam Sivek, předseda Fóra cestovního ruchu, které hájí zájmy českých podnikatelů zaměřené na volnočasové aktivity, že stojí také o odpouštění koncesionářských poplatků České televizi a Českému rozhlasu.

Řádově stokorunové poplatky, které se platí za každé zařízení, představují ve větších hotelích ve výsledku velké částky.

Reklama

Doporučované