Hlavní obsah

Není důvod vyvozovat důsledky, vzkázal Hrad k Mynářovým obchodům

Foto: Marek Podhora / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Úředníci Hradu Vratislav Mynář a Jiří Ovčáček.

Reklama

Prezident Miloš Zeman nevidí žádný důvod k tomu, aby vyvozoval důsledky z jednání kancléře Mynáře. A to i nazvdory novému svědectví, které dokládá, že měl mít Mynář z prodeje dolu tučnou provizi.

Článek

Prezident Miloš Zeman nevyvodí žádné důsledky z toho, že vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář dojednával za nevyjasněných okolností prodej břidlicového dolu u Opavy čínské společnosti CITIC.

„Žádné důsledky vyvozovat rozhodně nebudeme. Není důvod,“ sdělil Seznam Zprávám prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Ze zjištění Seznam Zpráv o Mynářově angažmá plyne podezření, že kancléř si domlouval za sjednání obchodu mezi majitelem dolu a Číňany odměnu v řádech stovek milionů. Kancléř sám totiž přiznal, že mu byla odměna nabídnuta a že nepomáhal v náhodném obchodním případu, ale že na straně prodávajícího byl jeho někdejší spolupracovník z byznysu Radim Masný.

Že by odměnu za roli prostředníka přijal, Vratislav Mynář zcela odmítá. Seznam Zprávy však mají od dvou zdrojů, které jsou ochotny to dosvědčit, že pro něj odměna dohodnuta byla. Na jméno to pak prohlásil i Radim Masný.

Hrad přesto na dotazy, zda prezident toleruje počínání, které kancléř Mynář označuje jako ekonomickou diplomacii, širší odpověď nedal. Prezidentův mluvčí Ovčáček odkázal redakci na čtvrteční rozhovor Vratislava Mynáře na serveru idnes.cz.

Vratislav Mynář v něm zopakoval, že prodej břidlicového dolu pro podnikatele Radima Masného skutečně domlouval a nevidí na tom nic špatného.

„Ano, obchod jsem domlouval, byl jsem požádán akcionáři toho dolu už v roce 2016 a v roce 2018 ještě jednou o to, jestli bych nezprostředkoval obchod přes čínské akcionáře,“ řekl Mynář v pořadu. „Byl jsem tak osloven a dělal jsme k obchodu takové kroky, tak jako jsem to dělal v desítkách, možná stovkách jiných případů,“ doplnil.

Stejně jako dva dny předtím v rozhovoru pro Seznam Zprávy odmítl, že by v případě úspěšného prodeje něco dostal.

Důrazně pak takovou možnost odmítl i prostřednictvím hradního mluvčího, jehož se redakce ptala, zda zmíněné nové svědectví postoj Hradu k případu nějak mění.

Mynář také na idnes.cz zopakoval, že nevidí nic divného, že schůzku k prodeji dolu organizoval ve své kanceláři na Hradě. „Byly to standardní schůzky, které se děly na Hradě, takže veškerá jednání byla oficiální a nikdy to nebylo tak, že bych se s panem Masným tajně scházel,“ uvedl kancléř. „Jak jsem říkal, takových schůzek jsme měl dvacet, padesát, sto,“ uzavřel.

Ještě před několika dny ale Mynář v prohlášení na internetových stránkách Hradu uvedl, že o schůzkách prezident Zeman nevěděl.

„Se vší důrazností kategoricky odmítám jakékoliv spekulace v souvislosti s panem prezidentem Milošem Zemanem, který o projektu nebyl informován, tudíž o něm ani nejednal a nemohl z něj mít jakýkoliv podíl,“ napsal kancléř. (Celé prohlášení najdete zde.)

Zcela odlišný postoj než Hrad zaujala k popisovanému počínání kancléře Mynáře protikorupční organizace Transparency International. Ředitel její české pobočky David Ondráčka uvedl, že Hrad slouží jenom jako krytí pro Mynářovo podnikání a je potřeba se problémem zabývat.

„Zdá se, že Hrad slouží pro jejich obchody jako politické krytí,“ řekl Ondráčka, který chce spolu s Piráty tlačit na to, aby se změnil návrh zákona o lobbingu.

Současný návrh zákona, který ještě není schválen, ukládá politikům a registrovaným lobbistům včetně kancléře Mynáře, aby jednou za čtvrt roku zveřejňovali schůzky týkající se legislativy a strategických vládních dokumentů.

„Je nutné, abychom rozšířili zákon o lobbingu tak, aby kancléř Mynář musel oznamovat i schůzky týkající se zakázek, dotací, obchodních záležitostí, ale i veřejných peněz,“ řekl Ondráčka.

Reklama

Doporučované