Hlavní obsah

Nová studie: Neočkovaní mají jedenáctkrát vyšší pravděpodobnost úmrtí

Foto: SZ Michal Šula

Studie vznikla na základě 600 tisíc případů nákazy koronavirem ve 13 amerických státech. (Ilustrační foto)

Reklama

Studie, kterou v pátek zveřejnilo americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí, prokázala, že mezi lidmi, kteří nejsou očkováni proti covidu-19, je jedenáctkrát vyšší pravděpodobnost úmrtí.

Článek

Den poté, co americký prezident Biden vydal rozsáhlé nařízení, jehož cílem je přimět americký lid k vakcinaci, zveřejnily americké federální zdravotnické úřady několik studií. Ty zdůrazňují, jak účinné je očkování při prevenci infekcí, hospitalizací i úmrtí - a to i v době, kdy v USA dominuje vysoce nakažlivá varianta delta.

Studie zkoumala 600 tisíc případů nákazy covidem-19 ve třinácti amerických státech od letošního dubna do poloviny července a dospěla k závěru, že neočkovaní lidé byli k nákaze koronavirem mnohem náchylnější.

„Závěr je následující: Máme vědecké nástroje, které potřebujeme k tomu, abychom tuto pandemii zvládli. Očkování funguje a ochrání nás před závažnými komplikacemi spojenými s onemocněním covid-19,“ uvedla v pátek podle CNN ředitelka Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) Rochelle Walenskyová.

U neočkovaných lidí tak podle studie existovala asi čtyřiapůlkrát vyšší pravděpodobnost, že covidem-19 onemocní. Zároveň u neočkovaných studie odhalila desetkrát vyšší pravděpodobnost hospitalizace a jedenáctkrát vyšší pravděpodobnost úmrtí na koronavirus.

Experti podle webu New York Times (NYT) předpokládali, že s rostoucím počtem očkovaných Američanů bude mezi hospitalizovanými pacienty růst i procento očkovaných osob. „Chci zde zopakovat, že přes 90 procent lidí, kteří jsou v nemocnici, dosud nebylo očkovaných,“ uvedla Rochelle Walenskyová.

Vzhledem k tomu, že přes 75 milionů způsobilých Američanů stále nepodstoupilo očkování, nemocnice jsou v mnoha státech zahlceny. Navíc panují obavy, že na podzim by počet případů mohl ještě narůst.

„Jednu věc víme jistě. 160 tisíc případů denně není to, kde bychom chtěli být. Bohužel právě tam se nyní nacházíme,“ řekl ve čtvrtek ředitel Národního institutu pro alergie a infekční nemoci Anthony Fauci podle CNN.

V rozhovoru pro Axios Fauci uvedl, že potlačení viru je „konečným řešením“ pandemie. V optimálním případě by USA chtěly snížit počet případů na co nejnižší úroveň. Rozumným cílem by podle Fauciho bylo dostat se pod deset tisíc případů denně.

V polovině června, před prudkým nárůstem případů způsobeným nakažlivější variantou delta, dosáhly USA podle údajů Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) sedmidenního průměru přibližně jedenácti tisíc nových případů denně.

Povinné očkování

Ve čtvrtek americký prezident Joe Biden představil plán, který zavádí nová přísná pravidla pro očkování federálních zaměstnanců, velkých zaměstnavatelů a zdravotnického personálu. Tyto požadavky by se mohly týkat až 100 milionů Američanů.

Ve čtvrtečním projevu z Bílého domu Biden kritizoval desítky milionů Američanů, kteří navzdory několikaměsíční dostupnosti vakcín dosud nejsou očkováni. „Byli jsme trpěliví. Ale naše trpělivost vypršela. Vaše odmítání nás všechny stálo mnoho. Neočkovaná menšina může způsobit a také způsobuje velké škody,“ řekl Biden.

Očkovat by se podle Bidena měli nechat i zaměstnanci všech soukromých podniků, pro něž pracuje alespoň 100 lidí. Pokud se zaměstnanci těchto firem očkovat odmítnou, měli by nejméně jednou týdně doložit negativní test na přítomnost koronaviru.

Doktor Todd Rice z Vanderbilt University Medical Center v Nashvillu označil tento krok za nezbytný. Řekl, že personál jeho nemocnice byl vytížený až na hranice svých možností. Rice se navíc obává, že v chladnějších měsících, kdy obvykle dochází k vyššímu výskytu respiračních problémů, bude případů přibývat.

„Klíčem k tomu, abychom se z toho dostali, je očkování. Musíme něco udělat, abychom se pokusili zvýšit počet očkovaných,“ řekl Rice CNN.

Ředitel Centra pro vzdělávání v oblasti očkování při Dětské nemocnici ve Filadelfii Paul Offit uvedl, že Bidenovo prohlášení bylo důležitým krokem a že „přesně trefil, v čem je nyní v této zemi problém“. Někteří odborníci však prosazovali více. „Ten projev se mi líbil, přál bych si, aby šel ještě dál. Chtěl jsem, aby prezident omezil cestování o letošních prázdninách na lidi, kteří se nechali očkovat,“ řekl lékařský analytik CNN Jonathan Reiner.

Proti deltě jsou vakcíny účinné

Podle další studie CDC, která byla zveřejněna v pátek, je od doby, kdy se dominantním kmenem koronaviru stala varianta delta, celkový odhad účinnosti vakcín proti covidu-19 „podobný jako v měsících před tím, než se delta stala dominantní“.

Studie zjistila, že nejúčinnější při snižování počtu hospitalizací byla vakcína Moderna. Mezi všemi věkovými skupinami měla vakcína Moderna účinnost 95 procent, vakcína společností Pfizer a BioNTech měla účinnost 80 procent a vakcína Johnson & Johnson měla účinnost 60 procent.

Celkově byla účinnost vakcíny nižší u osob ve věku 75 let a starších. Studie prokázala, že celková účinnost vakcíny byla 89 procent mezi dospělými mladšími 75 let, ale 76 procent u osob ve věku 75 let a starších.

Očkování se z velké části zaměřuje na dospělé Američany, ale vzhledem k tomu, že v celé zemi byla zahájena školní docházka, mnoho odborníků se znepokojuje nad tím, jak budou před virem chráněny děti.

Děti čelí nižšímu riziku závažných příznaků covidu-19 než dospělí, ale není o nic méně pravděpodobné, že se vůbec nakazí. Uvedl to Fauci v rozhovoru pro New York Times, který byl zveřejněn ve čtvrtek.

„Nyní v nemocnicích vidíme více dětí, protože varianta delta se snadněji přenáší mezi všemi - dospělými i dětmi,“ řekl Fauci.

Děti mladší 12 let nemají v současné době na očkování nárok. Děti starší 12 let však mohou obdržet vakcínu společnosti Pfizer, a to na základě povolení k mimořádnému použití. Podle analýzy nejnovějších údajů CDC, kterou provedla CNN, je v USA plně očkováno přibližně 43 procent všech dětí ve věku 12 až 17 let.

Reklama

Doporučované