Hlavní obsah

Nepatříme do klubu s SPD, KSČM a ANO. Piráti budou znovu hlasovat o podpoře Vondráčka

Piráti budou znovu hlasovat o podpoře Vondráčka v čele Sněmovny.

 

Reklama

Poslanci Pirátů budou znovu hlasovat o podpoře Radka Vondráčka z ANO v čele Sněmovny. Podle předsedy České pirátské strany Ivana Bartoše se jim nelíbí, že by byli ve stejném bloku s komunisty a SPD Tomia Okamury. Řekl to novinářům po dnešní schůzce se zástupci hnutí ANO. To podle svého místopředsedy Jaroslava Faltýnka trvá na tom, že má kvalitního kandidáta.

Článek

ANO bylo tímto postojem Pirátů viditelně rozladěné. Podle Radka Vondráčka jsou tímto rozhodnutím sami proti sobě. „Trošku jsem z toho brífinku vnímal, že si nechtějí zadat hlasováním s komunisty a SPD. Což si ale protiřečí s tím, co Piráti vždycky říkají – že budou vždycky rozhodovat podle sebe a podle vlastního názoru,“ řekl po schůzce.

„My jako vítěz voleb na to můžeme reagovat tak, že můžeme také přehodnotit některé své postoje,“ pohrozil Jaroslav Faltýnek. ANO jako vítěz voleb je podle něj vstřícné, je pro důstojné zastoupení stran ve vedení výborů.

Vondráček z ANO by mohl být předsedou Sněmovny, shodl se Babiš s Okamurou. Do vlády ale spolu strany nepůjdou

Na posledním zasedání poslaneckého klubu Piráti Vondráčka podpořili, protože už má s vedením dolní komory zkušenosti, a odmítli kandidaturu předsedy ODS Petra Fialy. „Od té doby se situace výrazně změnila. Pokud tu existuje nějaký blok, kdy ANO má jistou podporu (KSČM a SPD), tak my jsme v povolební strategii řekli, že to nejsou naši partneři,“ uvedl Bartoš.

Piráti po jednání zopakovali, že mají ve Sněmovně zájem o vedení bezpečnostního výboru, který ale podle nich ANO zřejmě slíbilo SPD, výboru pro veřejnou správu, kam spadá i agenda digitalizace, a výboru pro životní prostředí. Na výboru pro životní prostředí panuje podle Faltýnka shoda, výbor pro veřejnou správu je ale podle něho prioritní pro ANO. Hnutí nabídlo Pirátům vedení nově zvažovaného výboru pro elektronizaci veřejné správy, Piráti ale soudí, že nový výbor není třeba. Faltýnek uvedl, že ANO na zřízení tohoto výboru netrvá.

Debata o zastoupení ve výborech podle Bartoše zatím neskončila a jeho strana bude mít zájem o tři. „Poptávali bychom třetí výbor – třeba kontrolní,“ uvedl.

Reklama

Doporučované