Hlavní obsah

Nepodceňujte ani vláčky s malou rychlostí, říká expert po smrti dítěte ve westernovém městečku

Foto: Šikland

Pod koly turistického vláčku zemřel v Šiklandu pětiletý chlapec.

Reklama

Zábavní areál Šikland u Žďáru nad Sázavou se vzpamatovává z tragédie. Pod koly turistického vláčku tady v sobotu zemřel pětiletý chlapec. Podle dopravního experta Romana Budského z Týmu silniční bezpečnosti musejí být rodiče velmi opatrní i na zdánlivě pomalých dopravních prostředcích.

Článek

Nešťastná shoda okolností zavinila velkou tragédii. Ve westernovém městečku Šikland nedaleko Žďáru nad Sázavou zemřel v sobotu pod koly turistického vláčku pětiletý chlapec. Souprava tvořená lokomotivou a dvěma vagony pro turisty přejížděla mezi atrakcemi. Dopravní expert Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti podobnou událost nepamatuje. „Je to velmi ojedinělá tragédie. Tyto vláčky jezdí rychlostí okolo deseti kilometrů v hodině, ale ani malou rychlost nelze podceňovat,” uvedl Budský.

I při tak pomalé jízdě však může hrozit problém. „Je třeba, aby rodiče na dopravních prostředcích nenechávali děti bez dozoru, i když se cítí relativně v bezpečí. Nikdy nevíte, co zrovna dítě zaujme,” dodal Budský.

Podle něj je třeba vždy přesně dodržovat pokyny obsluhy. „Co vím, tak tito řidiči jezdí velmi opatrně. Neznám bližší podrobnosti té události, takže nechci spekulovat o přičinách,” dodal Budský.

Informace o tom, jak chlapec z vláčku vypadl, se rozcházejí. Vlak zastavil na křižovatce a dával přednost jinému vozidlu. Když se znovu rozjel, došlo k tragédii. Záchranáři dítě oživovali několik desítek minut, ale neúspěšně.

Svědkyně: Řvali jsme, ať zastaví

O osudné chvíli diskutují lidé na Facebooku i možní svědci. Podle jedné z nich stevardka, komentující přímo v soupravě okolní atrakce, svolila, aby rodiče vystoupili. „Vláček dával přednost a slečna, co ten vláček komentovala, řekla, že si můžou vysednout. V tu dobu se maminka s chlapečkem zvedli a začali vystupovat. Vláček se rozjel a přejel chlapce s tím, že otec s druhým dítětem seděl dál ve vláčku. Všichni jsme řvali na řidiče, ať zastaví,” napsala jedna z diskutujících.

Jiní vinu obsluze vlaku nepřikládali. „Minulý týden jsme tímto vláčkem jeli a paní nás několikrát důrazně upozorňovala, abychom si dávali pozor na děti a vystupovali jen po domluvě, aby se nic nestalo,” napsala další z diskutujících.

Policisté tragédii vyšetřují, řidič je ve špatném psychickém stavu. „V současné době zjišťujeme veškeré okolnosti, za kterých k tragické události došlo. U řidiče jsme rychlou zkouškou požití alkoholu vyloučili,” řekla krajská policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Majitel zábavního parku Libor Šikl reagoval na oficiálních internetových stránkách. „Tato nešťastná událost nás hluboce mrzí, rodičům chceme vyjádřit upřímnou soustrast. Nic podobného se za 20 let fungování našeho zábavního parku nestalo. Po dohodě s interprety jsme se rozhodli zbytek programu věnovat památce zesnulého, a to ve ztišeném režimu a bez závěrečného ohňostroje,” napsal.

I vláček má dlouhou brzdnou dráhu, varuje průvodčí

Seznamu se v pondělí ozval Martin Buchta, který v areálu působí jako průvodčí. "Ten den jsem vypomáhal jako průvodčí na druhém vláčku, tom co jezdí po kolejích," uvedl Buchta. "Bohužel mezi lidmi je i tento vláček brán jako jakási hračka a je běžné že si chtějí udělat "krásnou" fotku před rozjetým vláčkem. Rodiče také nechávají pobíhat děti okolo jedoucího vláčku, vždyť jezdí pomalu... Návštěvníci se rovněž běžně koukají na kolemjdoucí koně, ale že stojí na kolejích, to už jim nevadí," napsal Seznamu Martin Buchta.

Dodal, že si lidé neuvědomují, že i tento vlak má i přes malou rychlost kvůli své hmotnosti delší brzdnou dráhu. "V ten den jeden z chlapců dokonce za jízdy vyskočil na vláček a druhou stranou seskočil. Po urychleném zastavení vláčku jsme asi desetiletému dítěti, které se chlubilo kamarádům jak to krásně zvládl, vysvětlili, že se tohle opravdu nedělá, a že to není legrace," připomíná výpravčí. Reakce rodičů byla podle něj nečekaná. "Přišla maminka a nadávala, jak jsme si dovolili mluvit na její dítě, protože za ní přišlo s brekem, a co s ním má dělat, když teď brečí...."

Malování na poníky? Humus, říkají lidé

Tragédie se stala při Blue Style Prima Festu. Na rodinné akci tam bylo přes deset tisíc lidí.

Část z nich také ostře protestovala, že lidé mohli malovat barvami na poníka. „Použité barvy byly takové, které se běžně používají na malování na kůži nebo obličej. Jsou zcela nezávadné, na přírodní bázi a snadno se omyjí. Takže to opravdu žádné týrání nebylo, nebojte,” napsali na Facebooku lidé z Prima Festu.

To ovšem některým na vysvětlenou nestačilo. „Nezájem. Je to humus. Prostě de..lita největšího kalibru,” reagovala diskutující.

Podle informací Seznamu bylo malování momentální nápad jedné z brigádnic a podobná událost se opakovat nebude, aby neetické chování milovníky zvířat nepobuřovalo.

Reklama

Související témata:

Doporučované