Hlavní obsah

Nepokojné Turecko odrazuje turisty, letoviska jsou poloprázdná

Turistům se do Turecka nechce. Vadí jim nestabilní politická situace i hrozba terorismu.

 

Reklama

Země, závislá na zahraničních investicích, prožívá historicky největší propad v oblasti cestovního ruchu.

Článek

Propad turistiky v Turecku prolomil historický rekord. Upozornil na to ve své online verzi německý magazín Focus, který napsal, že se lidé ještě nedávno oblíbené destinaci začali vyhýbat jak kvůli zvýšenému strachu z terorismu, tak kvůli neklidné politické situaci.

Turecko loni zažilo pokus o vojenský puč, po kterém prezident Recep Erdogan rozjel rozsáhlé čistky - nejen v armádě, ale i v médiích či na vysokých školách. Čistky stále pokračují. A k tomu útočí na Evropu, zejména vlády Německa a Nizozemska, kvůli jejich nechuti nechat turecké politiky agitovat na svém území před tamní početnou tureckou přistěhovaleckou komunitou za změny turecké ústavy. Ty by ještě podrtrhly Erdoganovu pozici. Prezident přirovnal Merkelovou k Hitlerovi, Nizozemsko posílá k mezinárodním soudům, v ulicích Ankary hořely nizozemské vlajky, aktuálně hrozí, že Turecko přestane dodržovat dohody, které pomohly zastavit migrační krizi.

Politický vývoj přitom trvrdě zasahuje do turecké ekonomiky, která je vysoce závislá právě na cestovním ruchu.

Focus uvedl, že jen z Německa poklesl počet turistů mířících v únoru do Turecka meziročně o 30 procent. Přičemž podle odhadů se do země půlměsíce vypraví letos kolem 2,6 milionu Němců. V roce 2015 to ovšem bylo téměř 6 milionů německých návštěvníků, konkrétně 5 580 tisíc.

Turecké ministerstvo kultury tvrdí, že se zatím nic dramatického neděje, propad turistů celkově odhaduje za únor na 6,5 procenta.

Operovat může také s tím, že turecké ekonomice jako takové se daří. Z čerstvě zveřejněných dat, které poskytl tamní statistický úřad, vyplývá, že výkon turecké ekonomiky vzrostl o 2,9 procenta. Což je více, než prognózy pro rok 2016 očekávaly. Ovšem čísla zůstávají hluboko pod úrovní roku 2015, kdy dosáhla růstu 6,1 procenta. Pro Ankaru je navíc nepříjemné, že tím, co ekonomiku sráží, jsou klesající investice, zejména ty ze zahraničí. Zahraniční investoři se podle dat zkrátka Turecka začali více bát.

Turecko eskaluje politický spor s Evropskou unií.Video: Josef Mačí

Reklama

Doporučované