Hlavní obsah

Nepomuk bude hostit příští rok v květnu biskupskou konferenci

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Čtyřtisícový Nepomuk bude hostit příští rok v květnu biskupskou konferenci, tedy setkání všech českých a moravských biskupů. Město oslaví 300. výročí blahořečení sv. Jana Nepomuckého.

Článek

„Půjde o největší událost v novodobé historii městečka, kde se celosvětově nejznámější český světec kolem roku 1340 narodil,“ řekl starosta Jiří Švec (za ANO).

„Kardinál Duka (Dominik, pražský arcibiskup) sem pozve všechny biskupy z celé republiky a budou tu týden pobývat a rozjímat. Zasedání České biskupské konference bude mezi 13. až 17. květnem, tedy okolo oslav umučení svatého Jana Nepomuckého,“ uvedl. Biskupové podle Švece přijedou už v úterý a zůstanou možná až do pondělka. Bude jich asi 30 plus ještě doprovod, takže asi 50 lidí, řekl.

Slavnostní mši, která se bude konat 16. května od 10:00 v kostele sv. Jana Nepomuckého, bude podle starosty sloužit kardinál Duka nebo biskup českobudějovické diecéze Vlastimil Kročil. Ten v restauraci a hotelu U Zeleného stromu oslaví své šedesátiny.

Nepomuk dává církvi na oslavy sv. Jana Nepomuckého jeden milion korun, které už jsou v rozpočtu na příští rok. „Je to obrovská reklama pro město,“ uvedl Švec. Oba hotely budou plné. V roce 1993 byly ve městě oslavy 600 let od umučení světce.

Nepomucká farnost, Matice sv. Jana Nepomuckého a město se věnují organizaci už od jara 2019. Harmonogram oslav je rozdělen do bloků zahrnujících mše a církevní program, koncerty, přednášky, výstavy a další doprovodné akce. Mezi ty hlavní patří mše za účasti všech českých a moravských biskupů, navazující zasedání České biskupské konference a dva hlavní koncerty - první Plzeňské filharmonie, druhý s Evou Urbanovou.

Renomovaní odborníci budou přednášet na svatojánské téma. Hlavními výstavami budou obrazy akademické malířky Viktorie Kodl-Janotové, sochy Václava Česáka a expozice původního mobiliáře ze zámku na Zelené hoře, který bude zapůjčen do Nepomuka z depozitářů památkového ústavu na jednu sezónu. Důležité bude podle Švece také zapojení nejen celého regionu, ale i zahraničních svatojánských oblastí.

Reklama

Doporučované