Hlavní obsah

Nepouštíme vás ze zřetele, vzkazuje EU Slovensku a Maltě. Rok po vraždách novinářů slibuje důraznější boj za vládu práva

Sophie in't Veldová a Věra JourováVideo: Evropský parlament

 

Reklama

Pokroky vidíme, ale nestačí to, zní rok po vraždě slovenského novináře Jána Kuciaka ze Štrasburku. Evropští poslanci ve čtvrtek schválili závrěrečnou zprávu zvláštní komise, která celý rok situaci u východních sousedů monitorovala. Do Bratislavy teď posílají vzkaz: Bojujte s korupcí a chraňte novináře, nepřestáváme se dívat!

Článek

I více než rok po vraždě investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky zůstává Slovensko v zorném úhlu unijních institucí.

Celý uplynulý rok zjišťovala zvláštní komise Evropského parlamentu, jak se na Slovensku daří prosazovat a naplňovat vládu práva.

Nyní, po dvanácti měsících práce, posílají europoslanci do Bratislavy jasný vzkaz: Vidíme pokroky, které jste udělali. Korupci, podvodům a klientelismu se však pod Tatrami stále daří. A my to nehodláme přecházet.

„Oceňujeme, že byl dopaden nejenom pravděpodobný vrah a objednavatel slovenského novináře, ale také ‚mozek’, který za tím vším stál,“ vyzdvihla práci slovenských vyšetřovatelů šéfka monitorovací skupiny Evropského parlamentu, Holanďanka Sophie in't Veldová. „Ovšem další naše výhrady trvají: stále vidíme praxi nazývanou jako otáčecí dveře, kdy se odvolaní politici vracejí na jiné mocenské posty. Stále apelujeme na slovenskou vládu, aby dokončila nominace do Ústavního soudu (toho času paralyzovaného a neusnášeníschopného, protože slovenský parlament nebyl schopný včas zvolit nástupce soudců, kterým končil mandát, pozn. red.). A v neposlední řadě také, aby přijala nový tiskový zákon, protože stávající úprava představuje riziko omezování svobody médií,“ vyjmenovává in't Veldová apely europoslanců.

Kritická zůstává vůči Slovensku také Evropská komise. „Naše zpráva k vývoji na Slovensku pro letošní rok konstatuje, že dlouhotrvající nedostatky v oblasti nezávislosti justice zůstávají beze změny,“ varovala během projednávání na plénu Evropského parlamentu komisařka pro spravedlnost Věra Jourová.

Silnější Europol a jasná pravidla

Konstatováním nedostatků a zdviženým ukazovákem však nemá roční monitoring slovenských poměrů skončit. I proto, že není závěrečná nóta europoslanců vůči Evropské komisi ani slovenské vládě nijak právně závazná, volá Evropský parlament po reálnějších krocích.

Na prvním místě má být podle přání europoslanců posílení pravomocí Europolu, tedy agentury Evropské komise, která se zabývá potíráním organizovaného zločinu.

„Europol může dělat svou práci pouze tehdy, když je u jednotlivých členských států vítaný,“ apeluje in't Veldová. „Dohromady tvoříme systém. A pokud jeden členský stát narušuje svrchovanost vlády práva, celý evropský systém je tím nalomený.“ A zdůrazňuje, že právě díky spolupráci slovenské policie s Europolem se podařilo dopadnout pravděpodobné pachatele Kuciakovy vraždy.

Nejen Slovensko a Malta, ale také Polsko a Maďarsko čelí dlouhodobě kritice Evropské unie za své snahy narušovat suverenitu právního státu ve svých zemích. Maďarsku nyní hrozí ze strany komise sankce a v krajním případě dokonce odebrání hlasovacího práva v Evropské radě.

Doslova pět minut před dvanáctou, pár měsíců před vypršením mandátu stávající komise, hodlá Jourová představit plán, kterým chce Unie v budoucnu vládu práva v členských státech posílit. „Do června připravíme iniciativu na posílení právního státu,“ slíbila europoslancům během březnového plenárního zasedání.

Po balíku základních práv demokratického právního státu přitom volají evropští poslanci v čele s výborem Evropského parlamentu pro spravedlnost dlouhodobě. Ve stávajícím složení už se ho ovšem nedočkají.

Reklama

Doporučované