Hlavní obsah

Nepovolenému vjezdu k přečerpávací elektrárně Dlouhé stráně zabrání závory

Foto: https://www.dlouhe-strane.cz/

Přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně zaujme především z ptačího pohledu.

Reklama

Turisticky vyhledávaný cíl navštěvují ročně desítky tisíc lidí. V poslední době někteří z nich stále častěji nerespektovali zákaz vjezdu.

Článek

Mnozí návštěvníci vyjížděli až do horních partií Jeseníků, často až přímo pod korunu nádrže. Nyní jim to znemožní elektronicky ovládané závory. Dopravní značka zakazující vjezd všem vozidlům kromě energetiků a lesníků je u silnice ze Šumperku do Jeseníku pod začátkem stoupání na Červenohorské sedlo, kde je zároveň rozcestník pro pěší i cykloturisty. Dříve lidé zákaz porušovali minimálně, ale v posledních letech vjížděli do zákazu stále častěji.

„Poslední sezony už to bylo neúnosné. Někteří dokonce začali jezdit i v zimě a se svými terénními vozy zkoušeli, jak vysoko se dostanou. Většinou pak auto musely vytahovat firmy se speciální technikou, protože horní nádrž je kvůli sněhu od podzimu do jara po silnici nepřístupná,“ uvedl ředitel elektrárny Vítězslav Chmelař.

Energetici instalovali dvě závory. Jednu u dolní nádrže, druhou na cestě mezi dolní a horní nádrží. Jsou ovládány dálkově, takže je v případě potřeby lze otevřít z velína elektrárny. Zaměstnanci a partneři, kteří mají oprávnění ke vjezdu, si je mohou čipem odemknout. Energetici věří, že opatření přispěje k ochraně životního prostředí a ke zvýšení bezpečnosti pracovníků elektrárny, turistů, koloběžkářů a cyklistů.

Loni navštívilo elektrárnu Dlouhé stráně 88 162 lidí, v meziročním srovnání o šest procent méně. Čtvrtina z nich absolvovala exkurzi v podzemí elektrárny, zbytek se nechal vyvézt lanovkou k horní nádrži. Energetické zařízení přitahuje turisty do regionu, který je na turistickém ruchu značně závislý. Je přístupná šestisedačkovou lanovkou z lyžařského areálu Kouty, která končí 4,5 km pod horní nádrží. K ní se dá dojít pěšky, dojet na kole nebo využít minibusu, který tam jezdí kyvadlově.

Přečerpávací elektrárna byla zprovozněna v roce 1996 (stavba byla zahájena už v roce 1978) a její produkce v posledních letech roste. Tento typ elektrárny slouží jako akumulátor energie. Při přebytku energie ji používají pro čerpání vody z dolní do horní nádrže, odkud v období nedostatku samospádem pohání turbíny, které vyrábějí elektřinu. Je to nejvýkonnější vodní elektrárna u nás, její instalovaný výkon je 650 MW. Každý den se přečerpá 2,6 milionu kubíků vody.

Reklama

Související témata:

Doporučované