Hlavní obsah

Nepřátelé režimu nebo oběti otroctví. Proč se 39 lidí z Číny vydalo na nebezpečnou cestu do Británie?

Foto: AP

V kamionu poblíž Londýna policie nalezla 39 mrtvých.

Reklama

Migranti směřující z Číny cestují po světě s rozdílnými úmysly. Někteří míří za prací, jiní prchají před režimem. Obyčejná cesta z bodu A do bodu B se ale může výrazně zkomplikovat. Mrtví nalezení nedaleko Londýna se mohli stát například obětmi moderního otroctví nebo chtivých pašeráků.

Článek

Třicet devět mrtvých původem z Číny. Takové byly závěry policistů, kteří ve středu nalezli na východ od Londýna opuštěný kamion plný migrantů. Zatímco na veřejnost už se dostala zpráva o podivné trase nákladního auta, které svou cestu započalo v Belgii, vyrojila se celá řada dosud nevysvětlených otázek.

A to především jaký byl důvod celého neštěstí. Proč se 39 lidí z Číny, z druhé nejsilnější ekonomiky světa, rozhodlo riskovat a emigrovat do Velké Británie?

Podle údajů webu organizace MPI, která zpracovává statistiky ohledně migrantů, na světě žije přibližně 258 milionů lidí, kteří opustili svou rodnou zem. Téměř deset milionů z nich bylo právě z Číny. Většina z těchto migrantů se usadila ve Spojených státech (2 a půl milionu), v Kanadě (712 tisíc) nebo v Austrálii (473 tisíc). A například Velká Británie v minulém roce vydala čínským občanům přes 700 tisíc víz.

Migrace jako podnik pro chudé?

Panuje obecný předpoklad, že Čínu opouští v přední řadě chudí lidé na okraji společnosti, případně obyvatelé perzekvováni režimem. Podle expertky, která téma rozebírala s americkou CNN, to ale není vždy pravda.

„Z Číny migruje celé spektrum lidí, od nízko postavených osob po vysoce vyškolené obyvatele,“ vysvětlila pro CNN Natália Banulescová-Bogdanová z organizace MPI.

Převážně Číňané, kteří směřují do Evropy, nejsou podle expertky rozhodně těmi „nejchudšími z nejchudších“. Daleká cesta napříč kontinenty si žádá vysoké finanční nároky a nezáleží na tom, zda jedinec cestuje legálně či ilegálně.

„Pokud cestujete legálním způsobem, musíte myslet na pasy a počítat s poplatky za víza,“ řekla Banulescová-Bogdanová. „Když naopak cestuje ilegálně, pašeráci často vyžadují celkem vysoké poplatky. Také musíte být zběhlí a orientovat se v zahraničí, to někdy vyžaduje vcelku sofistikovanou síť lidí v cizí zemi,“ dodala.

Čínská migrace má tak podle odbornice různé formy. Úmysly, se kterými opouští zemi vystudovaný člověk nebo dělník, se velmi liší.

„Máte nějakou migrační trasu pro dovedné lidi z akademického prostředí, kteří hledají uplatnění například ve Spojených státech nebo jiných bohatých zemích, shání se po práci ve vědeckém nebo technologickém sektoru,“ sdělila Banulescová-Bogdanová „A pak máte úplně odlišnou cestu pro manuálně pracující, kteří mohou hledat živobytí třeba v Africe nebo ve východní Evropě.“

Mnoho Číňanů také v zahraničí studuje. Velká Británie vydala loni téměř 100 tisíc studentských víz pro čínské občany. Velká řada těchto studentů pochází ze zámožných rodin. „Jsou ochotni platit a žít ve drahých městech jako Londýn,“ řekl pro CNN britský expert na migraci Christian Dustmann.

Ne vždy je ale výlet za hranice dobrovolný. Podle loňských údajů britské vlády je Čína čtvrtou nejčastější zemí, odkud pochází oběti moderního otroctví (ve statistice figuruje před Čínou právě Velká Británie, na předních příčkách jsou Albánie a Vietnam).

V roce 2017 se u 293 případů moderního otroctví prokázalo, že oběti pochází z Číny.

Nenasytní pašeráci

Podle expertky z MPI se může cesta migranta, který využije služeb pašeráků, výrazně zkomplikovat.

„Dosud nevíme, zda se v případě britského kamionu, jednalo o nepovedený akt pašeráků. Tak či tak je nutné brát na zřetel, že nic není černobílé,“ vysvětlila Banulescová-Bogdanová.

„Například mladý muž, který si chce najít práci v zahraničí, žádá po pašerákovi jen to, aby ho přepravil z bodu A do bodu B. V průběhu cesty se ale jejich vztah může vyostřit,“ popsala expertka.

„Možná, že zločinecký syndikát chtěl po těch lidech více peněz,“ uvažovala Banulescová-Bogdanová ohledně případu 39 zemřelých migrantů. „Možná Čínu opustilo více skupin a tato se při cestě ztratila. Je také možné, že řidič netušil, že převáží lidský náklad,“ uzavřela.

Reklama

Doporučované