Hlavní obsah

Maďar: Na podzim bude krize. S virózami budou lidé doma čekat na test

Ve Výzvě Seznamu odpovídal Rastislav Maďar.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Do boje s koronavirem vstoupil nový hráč - projekt chytré karantény, který má pomoci stopovat nakažené. I díky němu dochází v Česku k uvolňování zavedených opatření. Je to správně? Odpovídal Rastislav Maďar.

Článek

První vlna uvolňování, kdy se otevřely malé obchody, proběhla už minulé pondělí. Češi už také nemusí ven pouze za prací a nezbytnými nákupy a brzy budou moci nakupovat i v obchodních centrech nebo chodit do kina. Rozhodla vláda o uvolňování v ten správný čas? A co Čechům hrozí, pokud nebudou nadále dodržovat základní hygienická pravidla? Na to jsme se ptali koordinátora pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví, která se uvolňováním opatření zabývá, a epidemiologa Rastislava Maďara ve speciálním vysílání Seznam zpráv.

„Politici říkají, že zodpovědnost je na nás, a tak snažíme vše držet. Nechceme být zpátečníci ani konzervativní a snažíme se jít tak daleko, kam nás pustí naše odborné stanovisko, ale abychom neohrozili zdraví a životy lidí,“ řekl před časem Seznam Zprávám Maďar. Podle něj ale vláda rozhodla například o otevírání větších obchodů o skoro měsíc dříve, než jí experti doporučovali. Převážily ekonomické důvody nad těmi epidemiologickými?

Nejzajímavější odpovědi sledujeme v online reportáži. Celý rozhovor si můžete pustit v úvodním videu.

1:00 Když jste se prošel po ulicích, měl jste spíš lidskou radost, nebo epidemiologickou starost?

Oboje. Mám radost, že se to vrací směrem k normálu. Na druhou stranu mám obavu, aby se to moc neuspěchalo. Mám dojem, že si lidé uvědomují, že se musí chovat stále zodpovědně.

4:55 Dotaz z Twitteru: Proč už neplatí, že nutným předpokladem uvolňování je chytrá karanténa a 20 000 testů denně, když nyní je to často 5× méně?

Máme teď přes 10 tisíc testů denně. A tahle kapacita není naplněná. Není moc kontaktů, tím pádem nám testování zůstává jaksi pozadu. Nabízí se, že se bude testovat „plošně“ někde, kde hrozí zhoršení situace.

9:00 Zvažujete ve svém rozhodování i jiné než epidemiologické faktory? Třeba to, jestli bude ekonomika schopná platit medicínský aparát na podzim a v zimě, kdy se čeká další vlna epidemie?

Všichni si přejeme, aby to nenastalo. Víme, že na podzim nastane taková pseudokrizová situace tím, že nám přibude viróz. Všichni tito lidé by měli zůstávat doma a čekat na test, jestli to bude viróza nebo covid-19. Podzim může zkomplikovat situaci bez ohledu na koronavirus.

14:30 Jak budou v létě vypadat svatby?

Svatební obřady jsme povolili, v rámci rodin netrváme ani na odstupech. Každý si bere odpovědnost sám na sebe. Mám strach z těch oslav, z toho alkoholu, z toho tančení. Každý si svatbu představuje jako bujaré veselí, ale bohužel v rámci současné epidemiologické situace si to teď nedokážu představit.

Bohužel je pandemie. Myslím, že obřad může být hezký i tak a oslava se asi udělá později. Ještě začátku června bych se bál, poté uvidíme.

20:50 Jak by se měli lidé chovat v MHD?

Potřebujeme, aby se lidé nekupili v hromadné dopravě. Kdybych byl hodně rizikový a viděl bych skupinku lidí, která nemá roušku, asi bych raději vystoupil a jel dalším spojem.

22:00 Jak složité bude ochránit podmínky v nákupních centrech, které se zanedlouho otevřou?

Ono je to taková pilotní studie, co nám to udělá. Když se to nebude dodržovat a projeví se to zvýšeným počtem lidí na lůžkách intenzivní péče, budeme muset dát ruku na brzdu.

Není vůbec řečeno, že se za dva týdny nerozhodneme, že otevření nákupních center byla chyba. V rámci trasování se může ukázat, že nákaza se projeví v nákupních centrech. Uvidíme, možná s nákupními centry ještě počkáme.

31:30 Pokud se nákaza objeví ve škole, kdo všechno půjde do karantény? Jenom jedna třída, nebo celá škola?

Proto se snažíme držet pouze patnáctičlenné skupiny. Děti by se mezi sebou neměly příliš potkávat. U skupin se vymění maximálně učitel, děti by se neměly setkat ani na obědě.

Chceme nechat viru jenom okénko, ne otevřené dveře do hangáru.

34:00 Roman Prymula řekl, kdyby se objevilo 400 nových případů denně, rozvolňování by bylo potřeba přibrzdit. Jak reálné podle vás je, že by k něčemu takovému mohlo dojít? A jak v tom může pomoct chytrá karanténa?

Když si vezmeme 400 případů na desetimilionovou populaci, tak to není vysoká hranice, to nám teoreticky hrozí. Není to jen o těch 400 případech, to není jediné kritérium. Záleží na tom, jaké části populace se už vir dotknul, jestli se zvyšuje obsazenost na jednotkách intenzivní péče.

Chytrá karanténa stoupá na významu s vyšším počtem případů. Je dobré, že ji máme, protože ji budeme moct použít také v budoucnosti a usnadňuje nám práci. I aplikace Mapy.cz nám může velmi pomoct.

43:30 Dotaz z Facebooku: Neuvažujete o testování za rozumnou cenu, abychom mohli konečně navštívit prarodiče?

Bohužel, velmi to vnímám z osobních rodinných důvodů. Vůči seniorům mám velkou empatii. Každá krize posiluje kolektiv, personál domovů se opravdu snaží, aby senioři měli dobrou náladu jak to jenom jde. Pokud jde o testování, tak se snažíme o to, aby ty testy byly co nejlevnější. Budou se nám hodit také pro lidi, co vyjedou za hranice. Není to jen v naší moci, musíme hodně spolupracovat se soukromými laboratořemi.

Cesta k seniorům v domovech bude brzy vést přes negativní testování.

45:15 Jak dlouho ještě budeme dodržovat opatření a kdy sundáme roušky?

Pokud nám to dva týdny po 25. květnu vydrží, tak si myslím, že se budeme bavit o nošení roušek v MHD a ve vnitřních prostorách. Venku by nemusely být povinné.

Reklama

Související témata:

Doporučované