Hlavní obsah

Netanjahu po 12 letech v opozici? Další termín na sestavení vlády vypršel

Foto: Profimedia.cz

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Reklama

Izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi v noci na dnešek vypršel termín, který dostal po březnových předčasných volbách na sestavení nové koaliční vlády. Ministerskému předsedovi se kabinet složit nepodařilo.

Článek

Dalším neúspěšným pokusem o sestavení vlády se tak zvětšila možnost, že by se Netanjahuova strana Likud mohla poprvé za 12 let ocitnout v opozici, napsala agentura AP.

Další krok je nyní na prezidentovi Reuvenovi Rivlinovi, který může úkolem pověřit jiného politika nebo Netanjahuovi termín prodloužit. Případně může také požádat parlament, aby vybral kandidáta na šéfa vlády. Pokud všechny možnosti na sestavení kabinetu selžou, zemi by podle AP nejspíše čekaly další volby, už páté v posledních dvou letech.

Rivlin krátce po půlnoci oznámil, že dnes zkontaktuje zástupce třinácti parlamentních stran, aby s nimi prodiskutoval „pokračování procesu sestavování vlády“. Očekává se, že prezident v příštích dnech pověří vytvořením koaliční vlády jednoho z Netanjahuových politických oponentů, uvedla AP.

Poslední dění podle ní neznamená, že Netanjahu v čele izraelské vlády okamžitě skončí, jeho pozice je však vážně ohrožena.

Předčasné volby se v Izraeli konaly v březnu a nepřinesly výsledek, který by kterémukoli z politiků umožnil sestavit většinový kabinet. Rivlin na začátku dubna poskytl první šanci na sestavení vlády Netanjahuovi, kterého ze 120členného parlamentu podpořilo 52 poslanců. Nebyla to většina, ale ze všech lídrů stran získal největší podporu. Navzdory opakovaným jednáním s mnoha politickými rivaly však Netanjahu ve vytvoření vlády neuspěl.

Reklama

Související témata:

Doporučované