Hlavní obsah

Netanjahuův povolební plán: Pokud zvítězí, anektuje osady na Západním břehu Jordánu

Netanjahu chce anektovat osady na Západním břehu Jordánu.Video: David Krkoška, AP, Reuters

 

Reklama

Představitelé palestinské autonomie i Benny Ganc, hlavní volební rival izraelského premiéra, odsoudili sobotní slova Benjamina Netanjahua o tom, že začne rozšiřovat izraelskou svrchovanost na okupovaném Západním břehu Jordánu, pokud se po úterních volbách opět stane ministerským předsedou.

Článek

Ganc označil premiérovo vyjádření za nezodpovědnou snahu získat hlasy voličů. Izrael okupuje Západní břeh Jordánu od války v roce 1967. Palestinci území požadují jako součást svého budoucího státu.

„Myslím, že vydávat takové strategické a historické prohlášení ve volební kampani je neseriózní a nezodpovědné,“ komentoval dnes premiérův výrok Ganc. Podle deníku The Times of Israel též uvedl, že je proti „jednostranným krokům“ a že jeho strana chce usilovat o globálně i regionálně podporovanou mírovou dohodu.

Podle místních médií Netanjahu v sobotu hovořil o záměru rozšířit svrchovanost nad oblastmi, kde jsou na Západním břehu židovské osady. V nich žije přes 400 000 Židů. Výstavba osad je ale z hlediska mezinárodního práva a OSN nelegální, protože jsou na okupovaném území.

Území Západního břehu by se mělo stát součástí budoucího palestinského státu, který chtějí mít Palestinci rovněž ve východním Jeruzalémě a v Pásmu Gazy. Netanjahu ale v sobotu prohlásil, že nebude dělit Jeruzalém ani evakuovat žádnou osadu.

Palestinský ministr zahraničí Rijád Malkí agentuře AP řekl, že Netanjahu bude mít velký problém, pokud svá slova splní. „Pokud chce Netanjahu vyhlásit izraelskou svrchovanost nad Západním břehem, pak bude čelit skutečnému problému – přítomnosti 4,5 milionu Palestinců, co s nimi udělá?“ uvedl Malkí. Podle deníku The Times of Israel tím zřejmě mínil celkový počet Palestinců na Západním břehu, ve východním Jeruzalémě i v Pásmu Gazy.

Výrok izraelského premiéra o Západním břehu kritizoval také hlavní palestinský mírový vyjednávač Saíb Irikát. Podle něj Izrael „bude bezostyšně porušovat“ mezinárodní právo tak dlouho, dokud to bude mezinárodní společenství tolerovat. Odpovědnost za politiku Izraele nese podle Irikáta hlavně vláda prezidenta USA Donalda Trumpa, který už koncem roku 2017 prohlásil Jeruzalém za hlavní město Izraele. Tím vyvolal protesty Palestinců a vysloužil si i kritiku od řady zemí, od EU i od OSN, podle nichž tak jen dále zkomplikoval jednání o míru mezi Izraelem a Palestinci. Ta jsou už několik let ve slepé uličce.

Také mluvčí radikálního hnutí Hamás, které ovládá Pásmo Gazy, Sámí abú Zuhrí kritizoval Netanjahuův sobotní výrok a vyzval palestinskou samosprávu Mahmúda Abbáse, aby zastavila bezpečnostní spolupráci s Izraelem na okupovaném Západním břehu. „Netanjahuovy sny o připojení Západního břehu nebudou nikdy splněny. Nedovolíme, aby se to stalo,“ řekl.

Předčasné parlamentní volby se v Izraeli konají v úterý. Benjamin Netanjahu v nich navzdory korupčním kauzám usiluje už o čtvrtý mandát v řadě. Hlavním rivalem Netanjahuovy pravicové vládní strany Likud je někdejší náčelník generálního štábu izraelské armády Benny Ganc a jeho nová středopravicová strana Modrá a Bílá. Podle průzkumů se očekává, že výsledky budou velmi těsné a že tradičně vítěz bude nucen vstoupit do koalice. Hlasovat pro svého favorita bude mít možnost více než 6,3 milionu oprávněných voličů, přičemž nemalá část se podle médií stále rozhoduje.

Reklama

Doporučované