Hlavní obsah

Nevidím důvod, proč bychom se měli nechat od Babiše fackovat, říká šéf pražské ČSSD

Nevím, proč bychom se měli nechat od Babiše fackovat, říká Petr Pavlík.Video: Michaela Ryšavá, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jednání o vládě jdou do finále. Už zítra by mělo ANO říci, zda přistoupí na požadavky sociální demokracie. V ČSSD ale zatím sílí kritika ke způsobu samotného vyjednávání. Krajům se nelíbí dohodnuté podmínky ani to, jak Babiš se sociální demokracií navenek komunikuje.

Článek

S nejostřejší kritikou směrem k vyjednávání přišla pražská organizace. Podle jejího šéfa Petra Pavlíka dělá z ČSSD Babiš hlupáky.

„Měsíc jsem k tomu mlčel, nevyjadřoval  jsem se. Ale moje představa k tomu, jak by mělo probíhat vyjednávání, je úplně rozdílná. Celé se to protahuje a Babiš získává čas, aby mohl čistit ministerstva, útočit na šéfa GIBS a dělat volební kampaň,“ je přesvědčen Pavlík.

Podle něj by vyjednavači ČSSD Jan Hamáček a Jiří Zimola měli jednat razantněji. „Nechci, aby si veřejnost myslela, že jsme šťastni z toho, že vypadáme jako hlupáci, mě osobně to uráží, jsme strana, která má 140letou tradici. Nevidím důvod, proč bychom se měli nechat od Andreje Babiše fackovat,“ dodává ještě Pavlík.

Podobné názory znějí i z ostatních krajů - například Moravskoslezského kraje či Vysočiny. „Nelíbí se mi mediální výstupy Andreje Babiše,“ říká předseda organizace ČSSD z Moravskoslezského kraje Tomáš Hanzel.

Předseda organizace na Vysočině není také úplně spokojen, jak se vyjednává, ale vidina předčasných voleb ho neláká.

„Vadí mi celá řada věcí," říká Petr Krčál. „Ale pokud se jednání s Babišem zasekne, směřujeme k předčasným volbám. A tam je pravděpodobnost, že Babiš získá skoro všechno, téměř stoprocentní.“

Sociální demokraté musí koaliční vládu s Andrejem Babišem posvětit ve vnitrostranickém referendu, které by se mělo konat do konce dubna.

Reklama

Doporučované