Hlavní obsah

Neviditelná opozice má svou cestu, jak odstavit Babiše

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Piráti vsadili na strategii nenápadnosti. Namísto odsuzování přehmatů kabinetu Andreje Babiše a jeho samotného grilují ministra zdravotnictví na konkrétních tématech.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Koronavirus nás vyzval ke změně, pojďme ji uskutečnit, říkají Piráti svým nenápadným stylem. Jak s tím mohou proti Babišovi uspět?

Článek

Upoutat pozornost a vzbudit děs v těch, které chtěli pobít a okrást. S takovou strategií, včetně rekvizit typu černé vlajky se zkříženými hnáty, byli svého času úspěšní piráti nejen v Karibském moři. Jejich tuzemští kolegové na to jdou z druhé strany.

„Nebudeme nic velkohubě hlásat, ale budeme žádat od vlády konkrétní odpovědi,“ vysvětluje místopředsedkyně České pirátské strany Olga Richterová.

Proto například se svými kolegy nahlas neodsuzuje přehmaty Babišova kabinetu při koronavirové krizi ani neupozorňuje na nebezpečí pro demokracii, které může znamenat trvalá snaha ministrů obcházet při vládnutí Parlament.

Místo toho žádá po ministru zdravotnictví Adamu Vojtěchovi (ANO), ať vysvětlí, jestli už naplnil tabulková místa na hygienických stanicích, jaká bude páteřní síť laboratoří pro testování koronavirové infekce, jestli mají laboratoře dostatečné vybavení a personál, aby zvládly případný příchod druhé vlny.

Ministr se musel minulou středu večer dostavit na zdravotnický výbor do Sněmovny, přiznat tam, že se personálu skutečně nedostává, a vysvětlit, jak nepořádek napraví. Na druhé straně tento výsledek zaznamenaly pouze agentury a do vlivných médií se informace nedostala.

Měřeno počtem příznivců jsou Piráti největší opoziční stranou a vládní lídři si mohou gratulovat, že kromě dílčích nepříjemností pro jednotlivé ministry je s nimi snadné pořízení. Přesto právě vládní ANO a ČSSD chtějí politici ze strany Ivana Bartoše svým rozvážným postupem odsunout od moci.

Napravíme svět, kde vládne koronavirus

Příští volby vyhraje téma koronaviru, o tom dnes - i po výsledcích hlasování za hranicemi Česka - pochybuje málokdo.

Všechny dosavadní volby po ústupu první koronavirové vlny vyhráli - až na výjimku komunálních voleb ve Francii - zástupci stran, které řídily zemi v časech nejhorší krize. Stačilo vysvětlit, jak jejich vláda chránila občany před nebezpečnou nákazou.

Ve Francii však opozice od sociálních demokratů přes Zelené až po Piráty získala radnice největších měst včetně Paříže, Lyonu a Marseille s argumentem, že katastrofa spojená s koronavirem byla jasným důkazem, že se něco musí konečně změnit - a to zpravidla podle programu, který opozičníci hlásají už dávno.

Může to být náhodou, ale podle stejných pravidel vytvořili zdejší Piráti záhy po koronaviru svůj program „Budoucnost řešíme teď“.

Místopředsedkyně Richterová tvrdí, že také Česko dnes prožívá přelomové období, protože stejně jako celá Evropa chce důsledky jarního vypnutí ekonomiky překonat rekordními investicemi. „Jak dnes investujeme peníze, tak ovlivníme budoucnost,“ míní místopředsedkyně.

S východiskem, že není pochyb, že se koronavirus mohl rozšířit teprve v časech, kdy lidstvo ničí své životní prostředí, a proto je třeba obnovit přírodní poměry, jaké znali naši předkové, žádají Piráti konkrétně víc peněz pro pozemkové úpravy. Tak, aby Čechům vrátili tradiční obraz krajiny například rozdělením nekonečných lánů řepky a kukuřice menšími polnostmi, mezemi a mokřady.

„Dnes není možné zneužívat krizi k tomu, že zastavíme preventivní kroky proti suchu,“ dodává Richterová.

Sázka na nenápadný styl

V časech koronaviru se ukázalo, jak mizivých výsledků dosáhla digitalizace státu. Představa o tom, že státní administrativa může nerušeně fungovat jen prostřednictvím sítí a že bude přes internet dostupná všem občanům, nemá s realitou nic společného a například stavební řízení bylo v časech krize obvykle nutné přerušit. Proto si země podle Pirátů zaslouží digitální ústavu, která jasně stanoví a také bude vyžadovat, jaká kvalita digitální komunikace je pro státní úřady závazná.

Piráti připomínají, že není možné zapomínat ani na ty, které může aktuální ekonomický propad poškodit nejvíc, tedy na občany, kteří nebudou schopni splatit své dluhy.

Místopředsedkyně Richterová vyčítá poslancům ANO, že v minulém roce zablokovali zákon, který umožňoval všem občanům vstoupit do insolvence, která znamenala první krok k oddlužení. Stát by na tom vydělal 10-20 miliard korun ročně, protože dlužníci by nemuseli pracovat načerno. Podle současného zákona čeká také většinu z těch, jejichž existenci zničil koronavirus, bezvýchodná situace věčných dlužníků.

Koronavirus nás vyzval ke změně, pojďme ji uskutečnit, říkají Piráti svým nenápadným stylem. Tuto strategii staví proti hlasitějším soupeřům v čele ANO a nově ČSSD, kteří se stylizují do rolí ochránců národa před infekcí a vůbec každým nebezpečím.

Jejich vyhlídky prověří už krajské volby za šest týdnů.

Reklama

Doporučované