Hlavní obsah

Nevyčerpaný rodičovský příspěvěk kvůli druhému dítěti? Vyplatit, navrhuje poslanec

Poslanec Aleš Juchelka (ANO) vysvětluje hlavní principy novely Video: Pavlína Kosová

 

Reklama

Poslanec a moderátor Aleš Juchelka (ANO) navrhuje vyplatit nedočerpaný rodičovský příspěvek v případě, že se rodičům narodí další dítě.

Článek

„Podstatou návrhu je zlepšení podpory rodin s dětmi, a sice jednorázovým vyplacením částky, která z celkové částky rodičovského příspěvku nebyla vyplacena z toho důvodu, že dítě, na které byl rodičovský příspěvek pobírán, přestalo být nejmladším dítětem v rodině,“ stojí v důvodové zprávě k návrhu novely zákona o státní sociální podpoře.

Rodičovský příspěvek dnes činí 220 tisíc korun a rodiče ho mohou čerpat až do 4 let věku nejmladšího dítěte.

Současný stav je ale podle poslanců, kteří zákon podpořili, diskriminační. A to vůči rodinám, ve kterých se další dítě narodilo v relativně krátkém čase.

Návrh, jehož hlavním předkladatelem je poslanec hnutí ANO Aleš Juchelka, podepsalo dalších 25 poslanců napříč politickým spektrem. Zákon podpořil například Ondřej Veselý (ČSSD), Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), Marek Výborný (KDU-ČSL), Marek Benda (ODS), Olga Richterová (Piráti) nebo Hana Aulická Jirovcová (KSČM).

Státní kasu by mělo doplacení do celkové výše rodičovského příspěvku vyjít kolem půl miliardy ročně. Tedy pokud bychom vycházeli z čísel za minulý rok, kdy bylo předčasně ukončeno čerpání rodičovského příspěvku kvůli narození dalšího dítěte v 8 985 případech a rodiče tak přišli o 582 milionů korun, což je v průměru 64 700 korun na rodinu.

Reklama

Doporučované