Hlavní obsah

New York zakázal používání jednorázových plastových obalů na jídlo

V New Yorku nesmí prodejci od prvního ledna používat jednorázové plastové obaly.Video: Klára Mališová, Shutterstock.com

 

Reklama

Newyorské obchody a restaurace nesmí od Nového roku na prodávané jídlo používat plastové krabičky, pohárky, podnosy a misky.

Článek

Podle newyorského hygienického úřadu se vyhláška netýká obalů, do nichž bylo jídlo zabaleno před prodejem v daném zařízení, dále misek, ve kterých se prodává syrové maso, a plastů sloužících k ochraně přepravovaného zboží.

Plasty, na něž se nařízení vztahuje, nejsou podle deníku The New York Times vyrobeny z biologicky rozložitelného materiálu a jejich recyklace je velmi obtížná.

Podniky, kterých se vyhláška týká, mají šestiměsíční lhůtu, v níž se musí novým požadavkům přizpůsobit. Po vypršení lhůty, tedy po 30. červnu, mohou být podniky za porušení potrestány pokutou ve výši až tisíc dolarů (22 tisíc korun). Pokuta se bude stupňovat podle toho, po kolikáté bude podnik přistižen – poprvé bude majitel obchodu či restaurace muset zaplatit 250 dolarů, podruhé 500 a potřetí již zmíněných 1000 dolarů.

Obchody a restaurace by podle nařízení měly využívat vhodnější obaly, jako jsou například ty z hliníku, pevných plastů, skla či kompostovatelných materiálů.

Snahu omezit využívání plastových obalů projevuje i Evropa – Velká Británie hodlá zdvojnásobit na deset pencí (2,9 koruny) poplatek za plastové tašky pro maloobchodní prodej, Evropská komise zase loni navrhla zakázat plastové výrobky na jedno použití. Zákaz, který zatím existuje v prozatímní podobě, má začít platit za dva roky.

Reklama

Doporučované