Hlavní obsah

Než se lázně Janské Lázně dostanou na plný provoz, potrvá to měsíc

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Státní léčebné lázně Janské Lázně na Trutnovsku začnou přijímat nové pacienty na léčebnou rehabilitační péči od 4. května. Do té doby se na to připraví. V květnu lázně počítají celkem s 80 klienty.

Článek

Než se lázně dostanou na plný provoz, potrvá to nejméně měsíc, řekl dnes ČTK ředitel podniku Státní léčebné lázně Janské Lázně Martin Voženílek. Lázně mohou od pondělí 27. dubna opět za určitých podmínek přijímat pacienty do léčebně-rehabilitační péče. Lázně jsou uzavřené od poloviny března.

„Jelikož jsme vedle lázní také rehabilitační ústav, na lůžkách klienty máme, provoz neustále držíme. Vítáme to, budeme moci navyšovat tržby,“ řekl ČTK Voženílek.

Dosud měly lázně 90 dospělých a 40 dětských pacientů rehabilitačního ústavu. Aktuální vládní nařízení se týká lázeňských lůžek, kterých mají celkem 230. „V květnu bychom se chtěli dostat na zhruba 80 pacientů z těch 230,“ řekl ČTK Voženílek.

Podle vládních nařízení musí lázně zatím ubytovávat klienty v jednolůžkových pokojích, při stravování musí zachovávat dostatečný odstup a na léčebných procedurách musí být maximálně pět lidí včetně zdravotnického pracovníka. Povolení přijímat klienty se zatím vztahuje pouze na lůžkovou lázeňskou léčebnou péči.

„Rozhodnutí vlády bylo pro mě překvapením, nečekal jsem to tak rychle. Očekávali jsme to v červnu a ještě v květnu jsme počítali s hlubokými ztrátami,“ řekl ČTK Voženílek.

Podle něj ale nějaký čas potrvá, než se lázně rozjedou naplno. Důvodů je několik, kromě omezení vyplývajících z vládního nařízení také plánovaná rekonstrukce v dětské léčebně Vesna. Limitující může být i nedostatek odborných pracovníků.

„Myslím, že teď ještě nebudeme moci naplnit kapacity tak, jak bychom chtěli. Budeme čekat na to, jak se vyjasní situace z polské strany. Máme hodně zaměstnanců z Polska, uvidíme, jak to bude na hranicích. Zřejmě budeme limitovaní nedostatkem fyzioterapeutů,“ řekl ČTK Voženílek.

Lázně disponují 750 lůžky. Kapacita dětské léčebny je 330 lůžek včetně lůžek pro doprovod. Lůžek pro pacienty je asi 230. Léčí nemoci pohybového aparátu, stavy po úrazech a operacích, nervová a nervosvalová onemocnění, obrnu a roztroušenou sklerózu. V roce 2016 vláda rozhodla, že lázně nebudou privatizovány.

Reklama

Doporučované