Hlavní obsah

Nezaměstnaných bylo v srpnu nejvíc za poslední tři roky

Foto: vlada.cz

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Reklama

Na konci srpna bylo v Česku bez práce přes 279 000 lidí, což je nejvyšší srpnová hodnota od roku 2017. Oproti červenci počet nezaměstnaných klesl téměř o šest stovek.

Článek

Nezaměstnanost v Česku se v srpnu nezvýšila a zůstala na červencové míře 3,8 procenta.

Lidí bez práce meziměsíčně dokonce mírně ubylo, a to zhruba o 600. Úřady práce evidovaly 279 078 nezaměstnaných. Výsledky na tiskové konferenci oznámila ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD).

Podle ní je český trh práce v dobré kondici díky vládní podpoře, otázkou však zůstává, co se na úřadech práce bude dít v okamžiku, kdy vládní podpora typu Antivirus skončí.

Meziročně však nezaměstnanost stoupla o 1,1 procentního bodu. Loni na konci osmého kalendářního měsíce bylo bez práce o 74 289 lidí méně než letos. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Úřad práce ČR.

Podle ministryně bylo v minulém měsíci v evidenci úřadů 340 823 volných míst. Práci si v srpnu našlo přes 25 000 lidí.

Meziměsíční nárůst nezaměstnanosti zaznamenalo v srpnu 22 okresů. Nejvíce stoupla v Přerově, a to o 3,5 procenta. Následovala Praha a Most s nárůstem o 3,3 procenta.

V 55 regionech nezaměstnanost v srpnu oproti červenci naopak klesla. Nejvíc na Písecku a na Jesenicku, a to o 9,3 procenta, respektive 7,4 procenta.

Reklama

Doporučované