Hlavní obsah

Nic jsem neprovedla. Jestli mě nezvolí do výboru, poruší slovo, říká Jermanová

Foto: twitter.com/JermanovaStKraj

Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová.

Reklama

Končící hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová nevidí důvod, proč by ve Středočeském kraji neměla vést kontrolní výbor. Pokud ji opozice do funkce nezvolí, poruší dané slovo.

Článek

Pokorná Jermanová uvedla, že nic špatného neprovedla. „Policie mě nevyšetřuje, na žádném výslechu jsem nebyla, nikdo mě z ničeho neobvinil. Nevidím důvod, proč bych funkci nemohla vykonávat jako čtvrtý politik s nejvyšším počtem preferenčních hlasů ve volbách,“ dodala.

Pokorná Jermanová poukázala na to, že ji na placenou funkci, která podle nepsaných dohod náleží nejsilnější opoziční straně, navrhlo její hnutí a koalice tvrdila, že opozici do nominací nebude mluvit.

Pokud nebude zvolena do čela kontrolního výboru, znamená to prý, že nová koalice nedodržuje slovo. Volba je plánována na ustavujícím jednání zastupitelstva, které bude 16. listopadu.

Jermanová reagovala na vyjádření předsedy STAN Víta Rakušana, že každý zastupitel hlasuje podle svého svědomí, a tak si nemyslí, že pro ni volba dopadne dobře.

Podle Rakušana zůstává nad nominací končící hejtmanky rozum stát. „Očekával bych ze strany ANO větší míru sebereflexe a po prohraných volbách návrh jiné osoby do čela tohoto výboru. A pokud mám právo hnutí ANO o něco požádat, pak aby nominaci ještě zvážili,“ napsal šéf STAN na Facebooku. Nezpochybňuje, že nominace je záležitostí opozice, podle něj si ji ale bude muset na ustavujícím jednání zastupitelstva obhájit.

Nová koalice STAN, ODS, Pirátů a Spojenců pro Středočeský kraj se podle Rakušana nechce chovat jako předchozí krajská vláda ANO a ČSSD podporovaná komunisty a chce dát opozici v kontrolním výboru většinu. Zároveň by ráda podpořila i jejího předsedu.

„V případě paní Jermanové ale vážně pochybuji o její šanci na zvolení, byť platí výše napsané, chceme být jiní a dělat to jinak. Bohužel, je symbolem. A protože hlasuje každý zastupitel podle svého svědomí, nikoliv podle stranických not, nemyslím si, že to dopadne pro paní Jermanovou dobře,“ dodal Rakušan.

Jermanová tvrdí, že žádné zkoumání hospodaření na úřadě za poslední čtyři roky nic špatného neodhalilo. „Respektuji vítěze, ale pokud se staví do pozice, že budou komunikovat s opozicí a nebudou ji válcovat, tak to prohlášení pana Rakušana jde proti tomu,“ uzavřela.

Funkce předsedy kontrolního výboru je ve Středočeském kraji uvolněná, tedy placená. V minulosti byli v čele výboru Josef Řihák (ČSSD) nebo Ivo Šanc (STAN), který počátkem letošního roku funkci opustil ze zdravotních důvodů. Od té doby byla kvůli sporu stran neobsazená. Pokorná Jermanová dnes ČTK řekla, že by ráda působila v dozorčích radách některých krajských nemocnic, určitě chce usednout v dozorčí radě benešovské nemocnice.

Reklama

Doporučované