Hlavní obsah

„Nic jsme neslibovali.“ Nejedlý u soudu popřel ovlivňování sportovních dotací

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Martin Nejedlý dorazil k pražskému městskému soudu coby svědek v kauze sportovních dotací kolem fotbalového bosse Miroslava Pelty.

Reklama

V kauze sportovních dotací se k soudu dostavily dvě vlivné figury. Martin Nejedlý a Jaroslav Faltýnek museli poodkrýt své personální vazby. Hradní lobbista se hájil prezidentskou kanceláří, soud se zajímal i o Faltýnkův diář.

Článek

Dva vlivní muži české politiky – prezidentův poradce Martin Nejedlý a šéf největšího poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek (ANO) – dorazili v pondělí v kauze sportovních dotací k soudu v roli svědků.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zejména v případě mocného hradního lobbisty šlo o jedinečnou příležitost, během níž musel v odpovědích na dotazy soudu poodhalit své vazby.

Předsedkyně senátu Lenka Cihlářová od loňského června rozmotává kauzu ovlivňování přidělování dotací z ministerstva školství, kvůli čemuž na lavici obžalovaných sedí bývalý šéf Fotbalové asociace ČR (FAČR) Miroslav Pelta, předseda České unie sportu (ČUS) Miroslav Jansta či někdejší náměstkyně ministryně školství Simona Kratochvílová.

Martin Nejedlý od roku 2013 sice zastává funkci prezidentova poradce, možnost pokládat mu otázky je ale pro novináře téměř nulová. Do poslední chvíle nebylo jisté ani to, zda se v pondělí dostaví jako svědek k soudu.

Jak Seznam Zprávy zjistily, Nejedlý se před časem z líčení omluvil s odůvodněním, že bude v zahraničí – jako důkaz přiložil kopii letenek – a že by se mohl zastavit v říjnu. Nakonec situaci ale přehodnotil a svědčit dorazil.

Policisté během vyšetřování nashromáždili řadu informací, z nichž vyplynulo, že Nejedlý byl v kontaktu s některými aktéry kauzy. Od začátku soudního „výslechu“ bylo zřejmé, že prezidentův poradce své kontakty schová za činnost prezidentské kanceláře.

Foto: Ondřej Koutník, Seznam Zprávy

Martin Nejedlý přichází svědčit v kauze sportovních dotací. Původně měl být v zahraničí, své plány přehodnotil.

„Byla to čistě společenská komunikace. Kancelář prezidenta vyřizuje spoustu společenských akcí. Tehdy byla náměstkyní ministryně Valachové,“ uvedl Nejedlý na dotaz, jakým způsobem komunikoval s exnáměstkyní Kratochvílovou.

Že se na Nejedlého různí lidé obraceli s dotazy ohledně státních dotací do sportu či výstavby sportovišť, podle něho souviselo s tím, že jej lidé vnímají jako součást prezidentské kanceláře a muže, který může žádosti tlumočit hlavě státu.

Nic neslibujeme

„Připouštím, že se na nás lidé obracejí s dotazy týkajícími se sportu. Každá vesnice a město mají svůj sportovní zájem. Ptají se, zda je možné, aby třeba v jejich vesnici vznikla malá šatna nebo hřiště. Lidé vidí pana prezidenta jako všemohoucího, proto se na nás obracejí a ptají se. Jestli by se náhodou v jejich vesničce taková věc nemohla zrealizovat. Nic ale neslibujeme,“ uvedl Nejedlý a obratem soudkyni Cihlářové nabídl, aby se přijela podívat na některý z prezidentových výjezdů do krajů.

S majitelem fotbalového klubu v Jablonci Miroslavem Peltou ho prý pojí kamarádské vztahy. „Jsme přátelé. Dlouho, dlouho. Nejsou to měsíce ani roky, je to déle,“ pronesl Nejedlý. Popřel ale, že by spolu řešili téma dotací či finančních toků, připustil pouze, že se bavili o sportu.

Potvrdil, že byl hostem fotbalových zájezdů, které pořádala fotbalová asociace vedená v dané době Peltou. Řekl, že náklady spojené s výjezdem si hradil sám. Navíc to prý nebyl jen Pelta, kdo se v dané dvojici uměl postarat o lístky na lukrativní fotbalové zápasy. „Ano, byl jsem tam. Hradil jsem si to sám. Nebylo to jednou, ale ani mnohokrát. Osloven jsem byl přátelsky, měli jsme to recipročně. Také jsem měl přístup ke vstupenkám,“ popsal prezidentův ekonomický poradce.

Ještě důvěrnější vztah podle svých slov chová bývalý manažer ruského ropného obra Lukoil s advokátem Miroslavem Janstou. „To není přátelství, ale kamarádství, trvá to třeba 20 let. Vedli jsme společenské debaty. I o sportu, ale ne o dotacích. Vídali jsme se často, v dobách zejména od roku 2002 až 2017. Skoro v každodenním kontaktu jsme byli,“ popsal Nejedlý, během jehož vystoupení se několik obžalovaných neubránilo smíchu.

Jako třeba při odpovědi na otázku, zda sportovní dotace řešil s tehdejším poradcem ministryně Kateřiny Valachové (ČSSD) a vlivnou postavou pražské sociální demokracie Karlem Březinou. „Znám ho. Řešit sport? To si nepamatuju. Vždycky se ale chlubil, že dobře běhá,“ řekl soudu Nejedlý.

Udrželi jsme radnici

Po Martinu Nejedlém do soudní síně zavítal i bývalý 1. místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. V jeho případě policisté během vyšetřování zaznamenali, že se na ministerstvu školství přimlouval za dotace na rekonstrukci tělocvičny v Jeseníku, kde byl v dané době starostou dnešní poslanec ANO Adam Kalous.

Faltýnek trval na tom, že pouze zjišťoval, zda jeseničtí politici na ministerstvu školství správně zažádali o dotaci. „Dostala se ke mně informace, že žádost nebyla úspěšná. Že tam bylo administrativní pochybení, chyběly doklady nebo tak nějak. To mi řekli všichni, kterých jsem se ptal. Řekla mi to paní ministryně i paní náměstkyně Kratochvílová,“ uvedl Faltýnek před soudem s tím, že tělocvična na severu Olomouckého kraje ho zajímala i z toho důvodu, že v regionu žije.

Soudkyni zajímaly i vazby na obžalované. Miroslava Janstu prý Faltýnek zná především jako „dlouholetého právníka“, sport spolu prý neřešili. Peltu jednou pozval do sněmovní kanceláře. „Na fotbal nechodím. Znám pana Peltu z médií, jednou v životě jsme se potkali u mě v kanceláři na kafi při společenské návštěvě,“ popsal Faltýnek, který kandiduje na podzim do Poslanecké sněmovny z druhého místa v Olomouckém kraji.

I on se potkával s tehdejším poradcem na školství Březinou. „ANO bylo na radnici v Praze, když se koalice rozpadala. Vedení hnutí mě vyslalo situaci stabilizovat, což se povedlo. Karel Březina byl v týmu sociální demokracie, potkali jsme se na radnici, debatovali jsme o fungování koalice. O sportu jsme mluvili minimálně. Nevěděl jsem, že zastával pozici na školství,“ uvedl Faltýnek.

U soudu odpovídal i na dotazy ohledně jeho zápisků v diáři, jejichž část letos na jaře zveřejnily Seznam Zprávy. Dokumenty ukazovaly například na to, jak Jaroslav Faltýnek pomáhal svému kamarádovi a sousedovi z Prostějova Miroslavu Černoškovi ohledně financování prostějovského sportovního centra. Faltýnek u soudu potvrdil autenticitu zápisků, avšak s tím, že na věci nevidí nic závadného.

„Ve sportu se příliš neorientuju, zabývám se hlavně zemědělstvím. Řešil jsem to primárně z titulu 1. místopředsedy ANO, v Prostějově se budovalo národní tenisové centrum. Debatovali jsme o tom třeba na Zlaté tretře. Já jako poslanec a Prostějovák jsem měl zájem, aby tato záležitost vznikla. Připadá mi to logické, když tam žiji celý život. Pan Černošek je duší českého tenisu, určitě se angažoval,“ popsal Faltýnek u soudu.

Reklama

Doporučované