Hlavní obsah

Zhasli jsme a schovávali prchající lidi, popisuje Češka noc po útoku ve Vídni

Policie ve Vídni stále pátrá po útočnících.

Reklama

aktualizováno •

Vídní otřásla zpráva o teroristickém útoku. Pachatelé zaútočili na několika místech, poblíž jednoho z nich byla také Češka, která ve městě pracuje. Její manžel si šel večer zahrát kulečník.

Článek

Krátce po osmé hodině večerní v centru Vídně zaznělo několik výstřelů. Médii proběhla zpráva o útoku u místní synagogy poblíž stanice metra Schwedenplatz, ten ovšem nebyl jediný. Podle policie se nakonec střílelo celkem na šesti místech. Útok si vyžádal nejméně 15 zraněných a o život podle úřadů přišli nejméně dva lidé, jeden z nich byl z řad pachatelů. Další útočníci jsou podle úřadů stále na útěku.

Přestože se o útoku začalo hovořit v souvislosti se synagogou na ulici Seitenstettengasse v centru města, není zatím jasné, zda byla jeho terčem. Rakouský ministr vnitra i spolkový kancléř země mluví o incidentu jako o teroristickém útoku. V hotelu poblíž jednoho z míst útoku pracuje Češka Petra Čičo, která pro Seznam Zprávy popsala v noci na úterý celou situaci.

Jaké máte informace o tom, co se stalo?

Určitě je to teroristický útok, už to potvrdil i kancléř Kurz. Jeden z útočníků je mrtvý a našli u něj spoustu munice. Útočníků je určitě více a zaútočili na různá místa. Neví se, kolik jich je přesně, proto je celé centrum zavřené. Policie a zásahové jednotky chodí od domu k domu a hledají zbytek. Před chvílí tu byl člen zásahovky a sám řekl, že další útočníky ještě hledají.

Vy a manžel jste byli přímo svědky útoku?

Naštěstí ani jeden z nás, ale máme tady lidi, kteří se přišli schovat a ty útočníky viděli na vlastní oči. Jedna slečna tady ještě pořád brečí. Viděla muže, který začal střílet. Teď jsme v hotelu, máme zatažené rolety, zhasnutá světla a lidé, co se sem přišli schovat, dostali najíst, napít a teď už jim rozdáváme i pokoje na přespání, protože se domů nikdo nedostane.

Foto: Facebook / Petra Čičo

Měl to být poslední volný večer před lockdownem. Teroristické útoky však vylidnily ulice Vídně.

Jak daleko od vás se útok odehrál?

Jednu stanici metra. Střelbu jsme neslyšeli, jen jsme viděli všechny ty lidi a nevěděli, co se děje.

Máte informace o svém manželovi?

Šel na kulečník o dvě ulice vedle. Venku stojí zásahovka a nepustí nikoho ven. Mají už i zabarikádované dveře. Všichni se bojí, protože nikdo neví, kde se schovávají ostatní útočníci. (Muže s ostatními následně odvezli autobusem do bezpečnější oblasti, popsala později respondentka, pozn. red.)

Dodržují lidé výzvy policie, aby nikam nevycházeli?

Bohužel ne. Pořád tady někdo běhá tam a zpátky. Právě kolem projely dvě holky na koloběžce, jak si povídáme, tak projel další člověk na kole. Chápu staré lidi, kteří nemají internet a jsou zvyklí kupovat noviny každé ráno, ale u mladých lidí, kteří jsou stále na internetu, to nechápu. Sledujeme to z okna a střešní restaurace. Máme centrum jako na dlani a pořád jsou tam nějací lidé.

Byly nějaké signály, že by se mohl útok stát?

Ve čtvrtek tu byl útok na jeden kostel, ale nic hrozného. Takže jsme všichni dost překvapení, že se něco takového stalo. Vídeň a Rakousko je extrémně tolerantní vůči všem náboženstvím.

Myslíte, že se změní život v zemi?

Myslím si, že určitě ano. Budou větší kontroly a lidé si budou dávat pozor, kam chodí. Aspoň ze začátku, i když jak to tak sleduji venku, tak taky ne všichni. My žijeme v zahraničí už dlouho, takže to bereme tak, že všude se může něco stát, ale určitě nevyhledáváme frekventovaná místa. A přesně na takovém se to stalo. Zítra se zavírají všechny restaurace, dneska bylo venku 20 stupňů, takže zahrádky praskaly ve švech a toho očividně využili. Doteď byla Vídeň hrozně bezpečná a neutrální, ale očividně se to změnilo.

Reklama

Související témata:

Doporučované