Hlavní obsah

Nikdo se mnou ve West Hamu nemluvil, popsal začátek v Anglii Coufal

Foto: Profimedia.cz

Rozhovor s reprezentačním obráncem a novou posilou anglického West Hamu Vladimírem Coufalem.

Reklama

Obránce Vladimír Coufal v rozhovoru na reprezentačním srazu popsal hektický začátek angažmá v Anglii, myšlenkami se vrátil k opakované penaltě v Dánsku a okomentoval chválu fanoušků na jeho první výkon v dresu kladivářů.

Článek

Reprezentační obránce Vladimír Coufal zažívá období jako na horské dráze. Nejdříve totiž se Slavií v Dánsku nezvládl přímý souboj o Ligu mistrů, jen pár hodin poté ale už byl představen jako nejnovější posila anglického West Hamu United a stal se tak opět spoluhráčem bývalého kolegy Tomáše Součka. Vše vyvrcholilo podařeným debutem na hřišti rozjetého Leicesteru.

„Po přestupu to nebylo jednoduché, byl jsem dva dny na hotelu, měl jsem před sebou dlouhou zdravotní prohlídku, poté seznámení s týmem. V neděli už jsem na to vlétl v Leicesteru, všechno se povedlo tak, jak mělo, takže jsem spokojený,“ popsal dění posledních dní hned v úvodu povídání na dálku s českými novináři.

Hned po přestupu český bek poznal rozdíl mezi Premier League a českou ligou. Prošel důkladnou zdravotní prohlídkou a nestačil se divit kvalitě tréninkového centra kladivářů.

„Zdravotní prohlídka mě překvapila. Byla opravdu dlouhá a vyčerpávající. Byl jsem tam snad od devíti od rána do tří nebo do čtyř do odpoledne, kdy mě proklepávali od hlavy až k patě. Byl jsem snad tři hodiny na magnetické rezonanci, potom se mě doktor ještě ptal na zranění, které jsem měl ještě čtyři pět let zpátky, ještě z Liberce. Ani jsem si pořádně nepamatoval, že jsem je měl.“

„Příjemně mě překvapilo tréninkové centrum, které je opravdu fantastické. Jsou tam čtyři krásná, moderní hřiště, jídelna a tak dále, z toho jsem nadšený. Kluci jsou hodně pozitivní, snažili se mě hned první den povzbudit, i když mě mohli brát jako někoho, kdo jim přišel brát práci,“ neskrýval nadšení bývalý hráč Slavie.

Coufal přiznal, že po prvním poznání prostředí nejdříve ani nečekal, že by se už proti Vardymu a spol. mohl dostat do základní sestavy.

„Dva dny jsem trénoval, po prvním tréninku jsem si úplně nemyslel, že budu hrát, protože se mnou nikdo nemluvil. Navíc trenér Moyes byl v té době v izolaci, nevím, jak je to teď, už se údajně vrátil, tak se na něj těším, až ho poprvé uvidím. Ale i přesto, že se mnou zatím nikdo nemluvil, tak jsem měl nějaké signály, že bych mohl nastoupit. No a to se potvrdilo na předzápasovém tréninku, když jsem šel s týmem nacvičovat standardní situace,“ přiblížil na virtuálním setkání s novináři reprezentační bek.

„Trenér si mě večer zavolal na video, abych věděl, kde mám stát a plnit tak taktické pokyny. Ukazoval mi, že hrají v pětičlenné obraně, abych si nějak zvykl. Ale já si myslím, že to všechno bylo v pohodě, nehraju fotbal první den, abych si s tím neporadil,“ dodal ještě k přípravě na svůj první zápas v dresu tradičního anglického celku.

Pomyslné hození do vody Vladimír Coufal zvládl a v nejsledovanější soutěži světa se velmi rychle naučil plavat. To ocenili odborníci, ale i fanoušci, samozřejmě především ti kladivářů.

„Chválu si nechci dávat do hlavy. Snažil jsem se odevzdat maximum a hrát to, co umím. Že se to všem líbilo nebo že se to povedlo, jsem rád. Ale o to těžší bude ty výkony potvrzovat, tohle byla taková první vlaštovka. Mě i West Ham teď čeká velmi náročné období a myslím si, že bude o hodně těžší takové výkony zopakovat, než zahrát jeden zápas.“

Fanoušci Coufala chválili i za snahu mluvit anglicky a ihned mu přisoudili několik přezdívek. Padl například návrh „komunistický Cafu“ podle bývalého slavného obránce Brazílie známého právě jako Cafu.

„Anglicky já něco umím, ale někdy mám problémy, když na mě mluví hodně rychle nebo když Angličané v kabině mluví mezi sebou. To je nepříjemné a musím si zvyknout na jejich akcent a pochopit to. Ale angličtinu na nějaké úrovni ovládám. Snažím se mluvit to, co umím, nějak jednoduše ze začátku. Už teď se začínám zlepšovat, i tady na srazu reprezentace chci cvičením strávit alespoň dvě hodiny denně. To, že oni to berou, je jasné, protože prokážete jejich zemi respekt a úctu, že se chcete naučit jejich kulturu a řeč, oni tu snahu vezmou. Tu přezdívku mi někdo zmiňoval, ale oni o nás tolik nevědí, komunistický úplně ne, dál bych k tomu asi neříkal nic,“ (smích) rozpovídala se nejnovější posila West Hamu.

Premiéru v novém dresu měl přitom „Cuf“ mimo lehkého jazykového handicapu o to těžší, že na soužití se s týmem měl jen dva dny. Například problém zapamatovat si jména svých spoluhráčů ale i tak neměl.

„Tak v tomhle to nebyl problém, já anglickou ligu celkem pravidelně sleduju. Tím, že už tam před půl rokem přestoupil Tomáš Souček, tak když to šlo, West Ham jsem si v televizi pustil a hráče jsem plus minus znal. Když jste s nimi v kabině, je to o to jednodušší. Většinu z nich znáte a ty co ne, tak je jednoduše poznáte. Úplně v pohodě jsem se zeptal, jak komu mám na hřišti říkat, jak jim to vyhovuje. Takže v tomhle nebyl žádný problém.“

Právě přítomnost Tomáše Součka, v pro českého obránce jinak neznámé kabině, přitom Coufalovi hodně pomáhá. Český středopolař má ve West Hamu už po půl roce patřičný respekt.

„Je vidět, že Tomáš tam teď má dost velké jméno a velmi dobrou pozici, všichni ho tam berou. Snaží se mi pomoct, za což mu děkuju, a hodně mi ulehčuje ten vstup do nové soutěže a za to jsem mu nesmírně vděčný. To, že jsme zase spoluhráči jak ve West Hamu, tak i v reprezentaci, je jenom dobře. On je fantastický fotbalista, má věci, které ostatní hráči nemají. Takže já jsem velmi rád, že s ním mohu hrát v obou týmech.“

Se Součkem Coufala spojuje společná minulost, oba kopali jak za Liberec, tak za sešívané. Poslední zklamání po vyřazení z bojů o Ligu mistrů už ale rodák z Ludgeřovic, kvůli své vytrvalosti a píli často přezdívaný „robocop“, prožíval sám. Na onu osudnou opakovanou penaltu v Dánsku přitom jen tak nezapomene. Ostatně k nejsmutnějšímu slávistickému zážitku z poslední doby se vrátil i v rozhovoru.

„Hrozné zklamání. Říkal jsem to rozhodčímu přímo na hřišti, že takových penalt jsem viděl možná stovky i v minulé sezoně Ligy mistrů. On se mi snažil vysvětlit, že platí přísnější pravidla. Ptal jsem se, proč se nejde podívat na video. Řekl, že věří VAR.“

„Je to hrozně hořké, takhle vypadnout a odejít. Měl jsem už nějaké indicie, že hraju za Slavii poslední zápas. Po utkání mi volal pan Tvrdík, že se přestup uskuteční, že je s West Hamem odsouhlasená smlouva, za což jsem mu poděkoval. Samozřejmě by se mi lépe odcházelo, kdybychom postoupili a vydělali klubu ještě nějaké větší peníze. Asi nás tam někdo shůry nechtěl, nebo jsme někoho urazili. Tohle je samozřejmě nepříjemné, je to škoda, no… Po zápase jsme si jen dali rozlučkové pivo a šli jsme spát,“ povzdechl si český bek při myšlenkovém návratu do Dánska.

Coufala a spol. nyní čekají dva zápasy v reprezentačním dresu v rámci Ligy národů. Nejdříve utkání v Izraeli a poté odveta se Skotskem, se kterým nedávno náhradní „covidový“ reprezentační výběr pod vedením Davida Holoubka prohrál těsně 1:2.

„O Izraeli toho moc nevíme, ve čtvrtek vypadli se Skotskem v baráži o EURO, na videorozboru se dozvíme víc. Na zápas se Skotskem se hodně těším. Bude tam normálnější počasí než tady na Kypru, kde jsme nyní hráli přátelák, nebo v Izraeli. Navíc tam hraje hodně hráčů z anglické ligy. Doufám, že nyní poznají pravou sílu naší repre, vyhrajeme a oplatíme jim to,“ hodnotil nadcházející program reprezentace Vladimír Coufal.

Reklama

Doporučované