Hlavní obsah

Nizozemsko oznámilo přenos koronaviru ze zvířete na člověka

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Nizozemské ministerstvo zemědělství včera pozdě večer oznámilo případ přenosu koronaviru ze zvířete na člověka. Má jít o vůbec první takový případ na světě.

Článek

Informaci tlumočila přímo ministryně zemědělství Carola Schoutenová, která řekla, že v Nizozemsku „pravděpodobně“ došlo k přenosu koronaviru ze zvířete na člověka. Odvolala se na výsledky výzkumu na norčích farmách. Ten si poté, co se v dubnu potvrdila nákaza ve vícero nizozemských norčích farmách, objednala vláda.

Ve shrnutí výsledků na vládním webu se píše, že vědci k závěru došli díky sledování genetických změn ve viru SARS-CoV-2. Výzkumníci nejprve porovnali virus získaný z nakaženého norka a zaměstnance ze stejné farmy, načež zjistili, že jsou velmi podobné a je tak pravděpodobné, že mají stejný původ. Podle genetických změn pak byl tým díky rychlým mutacím viru schopný vysledovat, který ze vzorků viru je „mladší“ a „který starší“. Mladší formu viru měl v těle zaměstnanec, což vylučuje možnost, že by se naopak zvíře nakazilo od člověka, což je sice vzácný, ale v minulosti opakovaně pozorovaný jev.

Ze studie rovněž vyplývá, že norci mohou mít stejně jako lidé asymptomatický průběh nemoci. Ministerstvo nejmenovalo konkrétní firmu ani oblast, kde mělo k přenosu covid-19 z norka na člověka dojít.

Na základě nového zjištění ministerstvo nařídilo plošné testování ve všech farmách s norky v celém Nizozemsku. Už delší dobu tam platí zákaz nevyvážet z farem žádná zvířata ani jejich hnůj. Pracovníci musí nosit ochranné vybavení. K hromadnému usmrcení norků ministerstvo nevidí důvod. Schoutenová k tomu dodala, že riziko pro veřejnost je minimální.

Mezi norky mohly covid-19 zanést kočky

Nově se podle stránek ministerstva také doporučuje hlídat, aby se prostorami farem nemohly volně pohybovat kočky. Poblíž jedné z infikovaných farem jich totiž vědci na covid-19 otestovali 11 a u třech zjistili přítomnost protilátek signalizujících dřívější střetnutí s nemocí. Mělo jít o kočky žijící venku na dvoře farmy.

Nizozemská vláda nicméně uklidňuje, že riziko nakažení lidí od svých domácích mazlíčků „zůstává malé“. Nic proto nemění na dosavadních doporučení k zacházení se zvířaty. Nizozemcům ministerstvo radí, že nemají svá zvířata vůbec vodit ven v případě, že se zvíře bude zdát být nemocné a zároveň některý z členů domácnosti bude vykazovat příznaky covid-19. S dalšími dotazy vláda Nizozemce odkazuje na veterináře.

V Nizozemsku se nakazil i pes

Kromě tří koček žijících v blízkosti farmy na norky se koronavirem v Nizozemsku podle Národního institutu zdraví nakazil i jeden pes. Podle Deutsche Welle šlo o osmiletého amerického buldoka, který byl po vážných respiračních potížích utracen, načež se v jeho těle našly protilátky viru Sars-CoV-2. Pes se zřejmě nakazil od svého páníčka.

Zprávy o nakažených zvířatech jsou poměrně vzácné. O možnosti přenosu nákazy na zvířata se začalo mluvit hlavně poté, co v únoru hongkongští lékaři oznámili, že evidují prokazatelně nakaženého psa. Další známý případ pochází zkraje dubna z newyorské zoo, kde se nakazil tygr.

Světová vědecká obec i zdravotnické organizace se dosud shodovaly, že přenos ze zvířete na člověka je velmi nepravděpodobný.

Reklama

Doporučované